Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газ не подорожчає. А що сталося?

Віце-прем’єр Кубів знехтував розрахунками підлеглих
20 липня, 12:25

Супердорогий природний газ з 1 жовтня міг подорожчати в Україні ще на 19%— до 5873 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ). Такий сюрприз готували країні фахівці Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України. Підставою для цього слугували результати досліджень, проведених відповідно до постанови Кабміну від 22 березня. Як стверджують у МЕРТ, вони  засвідчили необхідність підвищення ціни на газ, що відпускається НАК «Нафтогаз України» в рамках спеціальних зобов’язань. Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту розпорядження уряду «Про затвердження фінансового плану НАК «Нафтогаз України» на 2017 рік».

Ну що ж, громадянам країни до таких підвищень не звикати. І мотиви чиновників, що лобіюють таке рішення, теж зрозумілі. Мінімальну зарплату підвищили, пенсії з того ж 1 жовтня слід осучаснювати. А де брати для цього ресурси, якщо Нацбанк погіршує прогноз зростання ВВП в 2017 році з 1,9% до 1,6%?

Проте очільник МЕРТ, а також перший віце-прем’єр Степан Кубів не пішов на поводі в чиновників свого відомства і перед затвердженням фінансового плану НАК «Нафтогаз України» запропонував скоригувати показники  прибуткової частини групи «Нафтогаз», базуючись на нинішніх цінах, підвищених з 1 квітня 2017 року. Це не можна розцінити інакше, як відмову від збільшення цін на газ для населення. Ось що запропонував Кубів на засіданні уряду: «Скоригувати показники прибуткової частини фінансового плану на 2017 рік відповідно до цін, що діють на 1 квітня 2017 року».

Нагадаємо, згідно із згаданою вище постановою Кабміну від 22 березня підвищення цін на газ, що відпускається НАКом, має зумовити і збільшення ціни закупівлі газу в ПАТ «Укргзвидобування» на 19%— до 5760 гривень за 1 тисяча кубометрів (без ПДВ). А средньовиважена ціна закупівлі імпортного природного газу розрахована МЕРТ на рівні $245 за 1 тис. куб. м, що за курсу 27,6 гривні за долар становитиме 6762 гривень. Отже, навіть і після підвищення відпускної ціни «Укргазвидобування» імпортний паритет не виходить?

Чому ж твердий риночник Кубів, по суті, торпедував підстави для регулярного зростання газових цін? Щодо цього в нас дві версії, і обидві гарні. Перша: Кубів сподівається, що курс гривні стримається на нинішніх показниках  (близько 26 грн. за долар). І друга: ну хто ж підвищує ціну на газ напередодні виборів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати