Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газовий «Brexit»

Хто виграє і хто постраждає через те, що споживачеві доведеться платити за газ не за однією, а за двома квитанціями?
30 березня, 20:02
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг (у країні її не люблять, звісно, не лише за цю невимовну для нормальної людини назву), з  квітня запровадила тарифну систему «вхід-вихід» для газотранспортної системи, а відповідно — й абонентну плату за розподіл газу. Нова система передбачає відокремлення тарифів на транспортування й розподіл від ціни газу як товару.

Тепер кожен споживач щомісячно сплачуватиме за розподіл газу фіксовану суму, що залежить від максимальної пропускної спроможності його лічильника, незалежно від фактичних обсягів споживання. Але ціна газу, що купується абонентом, вже не включатиме вартість транспортування й розподілу. При цьому так званих побутових споживачів начебто пожаліли: абонплата для них на перехідній період (3 роки) встановлена в менших розмірах, ніж для решти категорій. Потім  усі категорії зрівняють.

Навіщо все це робиться? Заступник голови правління альянсу «Нова енергія України» Мирослав Боднар вважає, що ініціатива НКРЕКП знімає перешкоди для постачання газу населенню безпосередньо «Нафтогазом України». «Раніше «Нафтогаз» говорив, що не може вийти безпосередньо на населення, скаржився, що постачання можливе лише через 30 «прокладок», — сказав експерт Інтерфаксу Україна. — Сьогодні  всі перешкоди зняті. У споживача буде окремий договір з розподільчою компанією (обл- або горгазом), за яким він вноситиме фіксовану абонентську плату, й окремий договір з постачальником, якого він може обирати, виходячи зі своїх переваг за ціною газу, якістю сервісу. Таким постачальником може бути й «Нафтогаз». Боднар передбачає, що запровадження абонплати істотно підвищить прозорість роботи галузі.

«Перехід... змінює принцип: якщо раніше споживачі сплачували за розподіл більше взимку (у загальній вартості споживаного газу), то тепер плата буде рівномірною протягом усього року, — зазначає експерт. —  Транспортування й розподіл — це менш як 10% від загальної вартості газу для споживача, тепер ми цю складову відділяємо й робимо прозорішою й зрозумілішою. Унеможливляться спекуляції, коли говорять, що негідники-облгази підняли ціни на газ: облгази й «Укртрансгаз» отримуватимуть оплату лише за свої послуги з транспортування й розподілу чітко у фарватері, визначеному НКРЕКП».

Боднар констатує, що з переходом на нову модель загальна сума, яку сплатять споживачі за послуги транспортування й розподілу, зросте. Але, на його думку, більша частина додаткової оплати припадає на «Укртрансгаз». Це є  наслідком того, що у складі абонентської плати містятья 7 мільярдів гривень додаткових коштів, які «Укртрансгаз», має отримати за методологією «вхід-вихід» (що передбачає прискорену амортизацію ГТС й стимулююче регулювання для цієї компанії). «Частка розподільчих компаній тут мінімальна», — заспокоює експерт побутових споживачів, нібито ці компанії їхні злі вороги, а «Укртрансгаз» — найближчий родич, якому ніяких мільярдів не шкода.

Та все ж Боднар уточнює, що дещо перепаде й розподільчим компаніям (облгазам). Нові ставки абонплати, за його словами, дозволять  їм покрити зростання мінімальних заробітних плат і вартості газу, що використовується на виробничо-технологічні потреби (з 5,8 до 6,6 тисячі гривень за тисячу кубометрів). На думку експерта, збільшення плати за послуги транспортування й розподілу відчують у першу чергу абоненти, що споживають незначний обсяг газу.

«Тут є певний перекіс, — дозволяє собі Боднар погладити НКРЕКП проти шерсті: — Споживачам, які беруть мало газу, доведеться платити більше». Але тут-таки відсмикує руку: «Але це свідчить лише про те, що вони (маленькі споживачі) історично не сплачували повну вартість послуг (отже, крали?)». «Смішно, — продовжує експерт підігравати НКРЕКП, —  коли вам у квартиру заведена труба під тиском, яку треба обслуговувати, фарбувати, ремонтувати, а плата за її користування менша, ніж за дріт «Укртелекому». (Цікаво, чи знайдеться в країні хоч один побутовий споживач, який скаже, що бачив, як цю трубу в його квартирі хтось обслуговував, фарбував, а тим паче ремонтував? І це якось зовсім не смішно.)

«Від цієї новації НКРЕКП найбільше постраждають власники газових плит, які не мають лічильників, — безапеляційно заявив у коментарі «Дню» директор енергетичних програм Центру світової економіки й міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський. — Їх (абонентів) налічується в Україні 3,5 мільйона». Експерт передбачає, що кожен з них постраждає, але по-своєму. Чим менше раніше були обсяги споживання, тим більшим буде розрив. Він ділиться розрахунком у його власній квартирі. «Ми живемо втрьох. Платили 91 гривню — тепер доведеться платити 125. А якби нас було лише двоє, то розрив був би ще більшим».

«Гірше за всіх буде самотнім людям, а їх найбільше серед пенсіонерів. Скільки витрачає на себе газу яка-небудь бабуся? Навряд чи вона варить борщі й приймає у себе багато гостей. Ось вона й такі, як вона, постраждають від новацій НКРЕКП у першу чергу. Навіть у тому випадку, якщо у них є лічильники газу. Раніше платили 1,4 гривні за кубометр, а тепер треба буде викласти 45 гривень». «Це своєрідна декомунізація газової галузі, — зазначає експерт, — перехід на ліберальну модель ринку, відповідно до якої  виживає той, хто сильніший. Держава самоусувається від своїх соціальних функцій».

Землянський нагадує про випадкове одкровення глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва, який проговорився одного дня, що на покриття всіх витрат «Укргазвидобування» досить ціни $80 за тисячу кубометрів. Експерт знає, що на потреби населення використовується дещо більше газу, ніж його добуває «Укргазвидобування», й згоден не на 80, а на $100 і навіть на 3 тисячі гривень за кубометр. На його думку, саме така ціна газу для населення була б справедливою, а не та, що складається на хабі в Баумгартені.

Чи наживуться на новій системі оплати своїх послуг облгази? «Не думаю, — відповідає експерт, — знаючи про любов «Нафтогазу» до фірташевських облгазів, можу передбачити, що відносини складатимуться за схемою «чужий проти хижака», і вони один одного почнуть «мочити». До того ж слід розуміти, що багато абонентів, особливо в сільській місцевості, які через дорожнечу припинили користуватися газом, зараз будуть вимушені взагалі відключитися від мережі, щоб не платити за розподіл і транспортування того, чого вони не отримують. Інша річ — власники палаців. Їм нова система буде вигідна, адже ставка за транспортування й розподіл фіксована й не залежить від обсягу споживаного палива».

P.S. Народний депутат Сергій Шахов вимагає від НКРЕКП відмінити несправедливе, за його словами, рішення про введення абонентної плати за транспортування  та розподіл природного газу. «По-перше, плата береться незалежно від того, чи було надано послугу. По-друге, люди будуть переплачувати, оскільки оплату встановлено на максимальну потужність лічильника, а не на фактичне споживання газу. По-третє, найбільше постраждають сім’ї, які використовують газ тільки для приготування їжі та не мають лічильника, — це з урахуванням того, що прилади обліку їм повинні встановлювати постачальники послуг».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати