Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кого приведуть до Нацбанку?

Гонтарева хоче піти, бо «спустошена розчисткою банків», — експерт
27 лютого, 18:55
ФОТО REUTERS

Ранок понеділка приніс для когось, можливо, бажану, але для більшості активного населення країни, мабуть, тривожну звістку. За даними джерел «Економічної правди», голова Національного банку України Валерія Гонтарева вже цього тижня може бути звільнена. Джерела стверджують, що вона хоче звільнитись за власним бажанням, однак поки що президент України Петро Порошенко не готовий її відпускати, оскільки немає нової реальної кандидатури на цей пост. Активним пошуком нового головного банкіра країни на Банковій, згідно з ЕП, почали займатись минулого тижня. Йдеться також про те, що Гонтарева має оголосити про свою відставку у четвер, 2 березня. «Вона точно уже не залишиться. Проте якщо до цього часу не знайдуть реальної кандидатури на цю посаду, то рішення може бути відкладене», — здає трошки назад співрозмовник ЕП.

Звісно, прес-служба НБУ цю інформацію не підтверджує. Але робить це якось незграбно. «Як ви знаєте, НБУ традиційно за місяць повідомляє про майбутні зміни у складі правління. Такого повідомлення не було, а отже, інформація не відповідає дійсності. Наразі усі члени правління працюють за планом та мають щільний графік роботи», — йдеться у повідомленні прес-служби у Facebook.

Варто зазначити, що це вже не перша спроба Гонтаревої скласти з себе повноваження глави Нацбанку, нагадують в агентстві УНІАН, яке, вірогідно, ще має комунікацію з колишнім власником націоналізованого Приватбанку Ігорем Коломойським. Незважаючи на вимоги парламентської опозиції, періодичних мітингів вкладників і проблемних позичальників, конфліктів з власниками банків, пише агентство, президент Петро Порошенко не наважувався зробити подання на звільнення Валерії Гонтаревої. Цього разу, швидше за все, глава держави задовольнить прохання глави регулятора — такий прогноз дає агентство.

Минулого тижня прес-службі НБУ вже довелося захищати свого шефа, коли народний депутат Сергій Тарута звернувся до Вищого адміністративного суду України з вимогою відмінити постанову Верховної Ради про призначення Гонтаревої на посаду голови НБУ. У позові, поданому Тарутою спільно з громадською організацією «Національне благо України», вказується, що призначаючи Гонтареву в червні 2014 року, парламент порушив норми Конституції та трьох законів України. У прес-службі НБУ вважають дії Тарути черговою спробою тиску і маніпуляцією, що ґрунтується на незнанні процедури призначення глави центробанку. «Перевірка перед призначенням і призначення голови НБУ знаходиться у компетенції Верховної Ради. Така перевірка, а також інші, у тому числі і на відповідність закону «Про очищення влади», була застосована до нинішньої голови НБУ В.Гонтаревої», — відзначили у прес-службі НБУ.

Тим часом за неофіційної інформації, отриманої «Днем» від надійного джерела, в оточенні Президента України є чимало людей, в тому числі з бізнесу, які незадоволені Гонтаревою. Вони ще торік просили звільнити її. Найбільше звинувачення: банківський сектор не кредитує економіку. Але у Гонтаревої була сильна, майже ультимативна позиція: якщо приберете мене — не отримаєте чергового траншу від МВФ. Тепер кредиту все рівно немає і невідомо, коли він буде, бо новий президент США ще не визначив своєї позиції щодо України. Тому у президентському оточенні перемагає думка, що гостра необхідність у Гонтаревій відпала. До того ж, після націоналізації Приватбанку під контролем Президента України знаходиться 60% банківської системи, і у цій частині теж далеко не все складається добре. Тож звільнення голови НБУ реально включили до порядку денного. З іншого боку, такі колишні топ-менеджери НБУ, як Олександр Писарук та Сергій Рошкован, вже працюють у МВФ. За неофіційною інформацією відносно Гонтаревої, теж є домовленість, що її візьмуть туди на роботу і вона не проти цього. За цих умов відставка стає прийнятною для всіх сторін. Включно з МВФ, який отримає кваліфікованого працівника.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що проблема заміни голови НБУ полягє головним чином у тому, щоб знайти їй гідну заміну. Але керівник НБУ має ще пройти Верховну Раду. «У Порошенка коаліції немає, — зауважує експерт і додає: — Щоб підтримали кандидатуру на цю посаду, потрібен принаймні Ляшко (голова Радикальної партії). Або хоча б Садовий (мер Львова, лідер партії «Самопоміч»). Перемовини щодо посади голови НБУ велися з кількома людьми. Перед ними ставилося завдання: поспілкуйся з депутатами і заручися підтримкою. Тож, на мою думку, керівником НБУ може стати компромісна людина, яка назбирає для себе голоси. Теоретично це може бути і Віктор Ющенко, і Арсеній Яценюк, але під них може не скластися комбінація з народних депутатів. І тоді може з’явитися «темна конячка», яка задовольнятиме усіх. Можливо, це буде хтось із чинного складу Нацбанку. Але є й гідні люди поза цим списком. Першими я б назвав голову Національної асоціації банків Романа Шпека та нинішнього глава Приватбанку Олександра Шлапака. Адже їх не можна називати політиками. Може бути й голова Ощадбанку Андрій Пишний. Але він таки політик. Може бути й Кирило Шевченко (Укргазбанк). Це — великоваговики. Повертаючись до Ющенка і Яценюка, я не дав би їм прохідного балу. Відносно них можливий конфлікт інтересів. Наприклад, проти Арсенія Петровича можуть голосувати навіть у його фракції.

«Якби інституціонально робота Нацбанку України була вибудована так, що це єдиний організм, який незалежний від будь-яких змін у своєму керівництві, то зміна голови нічого б не визначала, — сказав у коментарі «Дню» виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег УСТЕНКО. — Однак в Україні це не так. НБУ знаходиться під впливом основних гравців — Адміністрації Президента, уряду та Верховної Ради. Отже, абсолютної незалежності в його роботі немає, а відтак зміна голови НБУ, призначення нової людини може означати додаткову знервованість для всіх ринкових гравців. І нарешті. Гонтарева, знаходячись на цій посаді, займалася тим, від чого об’єктивно не можна не стомитися. Напруга була колосальна. Особливо у зв’язку з так званою розчисткою банківського сектору. Тобто я не бачу нічого дивного в тому, що вона стомилася і хоче піти. Адже її робота була пов’язана з відчутними катаклізмами. Чисто психологічно вона спустошена».

Експерт вважає, що ринку не буде загроз доти, доки не стало зрозумілим, кого призначать і яку монетарну політику цей призначенець буде проводити. «Останнім часом було багато розмов про те, що НБУ має різко змінити монетарну політику, — відзначає Устенко. — Її пом’якшення означало б зниження відсоткових ставок і накачування економіки грошима. У короткостроковій перспективі це могло б дати додатковий позитивний ефект для економічного зростання. Але вже у середній та довгостроковій перспективі це було б пов`язано з низкою ризиків щодо рівня інфляції і можливим подальшим падінням курсу гривні. Тож рівень невизначеності відносно призначенця та його майбутньої політики додає ринку знервованості».

P. S. 28 лютого Рада Нацбанку України буде слухати звіт правління центробанку стосовно реалізації основних засад грошово-кредитної політики у 2016 році. Як повідомив на своїй сторінці в «Фейсбуці» голова Ради НБУ Богдан Данилишин, Рада також розгляне звіт правління про стан  банківської системи країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати