Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що тримає нас за «Роковые яйца»

Про смаки не сперечаються. Але про них можна говорити. Особливо коли ти не обтяжений вантажем офіційних посад і висловлена думка відображає лише твою власну систему поглядів. Це преамбула до дискусій щодо «Висоцького і Булгакова», що сколихнула соціальні мережі.

Я ніколи не сприймав Висоцького, хоча мій брат обожнював його і норовив долучити до його шанувальників, «заводячи» магнітофонні записи стрічок кольору шоколадної глазурі. Не знаю чому, але Володимир Семенович зміг зачарувати лише кількома фразами з віршів. Хоча мені подобалися його ролі в кіно... Напевно від того, що не перейнявся трендами радянської естради, виховавшись на румунській «Primavera», яку в Молдавії і в Одеській області «транзисторно» слухали більше, ніж «Маяк». У Львові молодь мого кола танцювала і цілувалася під Хампердінка, Бітлів, Тома Джонса, Пінк-Флойд... Тоді з'являлося стільки музичних шедеврів, що було не до наших. Їдучи в Забайкалля на багато років, поклав у контейнер велику коробку пластинок імпортного звучання. В ті краї ефір не доносив жодні звуки, крім бурятських пісень. А потім була Чехословаччина, де «на Аллу Пугачову» в Празі ходили тільки дружини військовослужбовців групи військ. Як не крути, радянська естрада популярності не мала ні в 60-ті, ні в 70-ті, ні пізніше. Ось так життя пройшло без радянських пісень, якщо не брати до уваги тих, які змушували співати в армійському строю.

З творчістю Михайла Булгакова, навпаки, познайомився в студентську пору. Потім прочитав усі його повісті, п'єси, оповідання, листи, спогади про нього сучасників, у СРСР і за кордоном. Хотілося зрозуміти не стільки людину, скільки причини її популярності. Професіонали знають: стиль, літературна майстерність цього письменника не найвищого рівня, є речі, наприклад, «Роковые яйца», написані пером журналіста-початківця. Але моя головна претензія і неприязнь до нього полягає в тій ролі (випадковій або свідомій – не знаю), яку він зіграв у 1929 році, опинившись на боці Сталіна в розправі над українськими письменниками. Потім були панегірики вождеві, які чомусь не увійшли до його творів, і двоїсте трагічне життя. Незважаючи на моє особисте ставлення до Булгакова і зовсім інше, ніж у більшості його шанувальників, ставлення до «Собачого серця», де, по-моєму, головний негативний персонаж – професор Преображенський, а зовсім не Шариков, проте, вважаю його місце в літературі законним, як і роль Висоцького для його покоління. Незалежно від наших приватних думок значимість авторів текстів і пісень визначає соціум. Не чиновникам вирішувати яку платівку заводити, і яку книжку читати у своєму будинку.

Взагалі, літературні та естрадні кумири живуть недовго. І не через примхи авторитетів утверджуються на вершинах популярності. Особливо в нинішній час, який породжує тисячі письменників і співаків щорічно. Були періоди, коли футуристи і традиціоналісти билися до крові на літературних вечорах, а співаків страчували на стадіонах. Суперечка про переваги Висоцького і Булгакова – подразник лише для радянського покоління. Тих, хто виріс без «Собачого серця» під сорочкою, і не під порваним вітрилом на човні життя, навряд чи схвилює «повість про те, як посварилися Володимир Михайлович В'ятрович з Володимиром Семеновичем Висоцьким». Все змінилось. Не настільки, щоб зло зрівнялося з добром, і ми перестали відрізняти важливе від нісенітниці. Просто кумири перестали вважатися загальними для всіх. Нехай вони будуть у кожного свої, оскільки зігрівають душі, як батьківські борщі, не обов'язково досконалі в гастрономічному плані, але ідеальні в координатах особистих смаків. Про них точно не слід сперечатися. Але важливо мати уявлення, що не може бути універсального культурного явища, однієї любові на всі серця і покоління. І в минулому теж не залишиться світочів і героїв бездоганної чистоти і колективного поклоніння. Ми навчилися розрізняти півтони, з внутрішніх морів вийшли на океанські світоглядні простори, де все бачиться інакше. Хоча, актуальним залишається попереднє обдумування фраз, що злітають з вуст офіційних осіб. Без цього процесу минуле тримає нас за «Роковые яйца» та інші цінності давно минулих днів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати