Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Громада – проти узурпації влади

У Кривому Розі розпочалася кампанія з відкликання одинадцяти депутатів міськради від «Батьківщини» та Радикальної партії Ляшка
11 квітня, 10:33
9 КВІТНЯ 2017 РОКУ В КРИВОМУ РОЗІ ВІДБУЛИСЯ ЗБОРИ, ПІД ЧАС ЯКИХ КРИВОРІЖЦІ ІНІЦІЮВАЛИ ПРОЦЕДУРУ ВІДКЛИКАННЯ МАНДАТІВ 11 ДЕПУТАТІВ МІСЬКРАДИ / ФОТО З САЙТА 1KR.UA

У неділю з ініціативи громадського активіста Олександра Кірюшина в місцевому Палаці культури імені Богдана Хмельницького відбулися збори виборців багатомандатного виборчого округу з виборів депутатів Криворізької міської ради. Близько 400 учасників зборів ухвалили рішення про початок процедури відкликання одинадцяти депутатів від ВО «Батьківщина» і РПЛ.

За словами одного з учасників зборів — професора Криворізького державного педуніверситету Романа Козлова, який є заступником голови обласної організації політичної партії «Сила людей», збори проводились по кожному з одинадцяти депутатів окремо, з чітким дотриманням вимог чинного законодавства. Причому, згідно з поданими на реєстрацію документами, виключно всі учасники зборів станом на 25.11.15, коли відбувалися останні місцеві вибори, мали право голосу, а отже, брали безпосередню участь у виборчому процесі. 

Учасники зборів визначили порядок проведення процедури відкликання, затвердили форму підписних листів і сформували ініціативну групу з 59 осіб, які мають безпосередньо зайнятися збором підписів за відкликання зазначених депутатів. Протягом визначених законом 20 днів ініціативна група повинна зібрати близько трьох тисяч підписів по кожному з депутатів і передати підписні листи до міської виборчої комісії. Після того як виборча комісія підтвердить правильність заповнення підписних листів і наявність необхідної кількості голосів, зібраних з ініціативи виборців, відповідну інформацію надішлють до вищих керівних органів обох партій. І лише тоді, у разі відкликання ними з ініціативи виборців одіозних криворізьких депутатів, які зайшли до Криворізької міськради під їхніми партійними прапорами, а нині майже синхронно голосують з опоблоківцями, перебуваючи у складі депутатських груп «За успешный Кривой Рог» и «За родной город», ті таки муситимуть скласти свої мандати. Замість них до Криворізької міськради зможуть зайти у такому разі наступні за рейтингом у партійних виборчих списках представники від цих політичних сил, яким, можливо, вдасться відновити таким чином втрачену довіру виборців. Чи приймуть таке рішення політичні сили, які під тиском протестного післявиборчого Кривбасу мусили виключити своїх депутатів-зрадників із партійних лав, а відкликати з депутатства чомусь забули, побачимо по завершенні цієї кампанії.

Отже, скандальна історія минулих місцевих виборів, пов’язана з обранням криворізького міського голови та формуванням лояльної до нього більшості у новому складі міськради, здається, набирає нових обертів. Після безпрецедентного для України криворізького виборчого марафону, коли внаслідок масових протестів містян, обурених тотальними фальсифікаціями на користь чинного міського голови Юрія Вілкула, було, зрештою, призначено повторні вибори, невдоволені виборці, схоже, вирішили піти на черговий безпрецедентний крок. Цього разу постало питання про відкликання відразу одинадцятьох депутатів-перебіжчиків, обраних за списками ВО «Батьківщина» та РПЛ, які по завершенні виборчого процесу фактично перейшли на бік сумнівно обраного міського голови та вірної йому депутатської фракції колишніх регіоналів у новій обгортці від Опозиційного блоку.

Таким чином завдяки перебіжчикам правлячий клан Юрія Вілкула знову отримав у міськраді стійку слухняну більшість, яка запрацювала у звичному режимі безвідмовного схвалення потрібних йому рішень. При цьому за усталеною багаторічною традицією зважати на так звану демократичну меншість штучно утворена більшість так само не збиралася. Хоча за результатами вибрів, на яких представники від демократичних сил фактично отримали 51 % голосів на свою підтримку, саме вони й мали б бути більшістю, а опинилася натомість в опозиції... до так званого Опозиційного блоку. Відтак все залишилося без змін, за які, власне, й голосували криворізькі виборці.

Нарешті після того, як сплив річний термін так званого післявиборчого депутатського імунітету, найбільш активні виборці, які не бажають миритися з такою ситуацією, взялися виправляти цю занадто неприродну післявиборчу колізію — «опозиційності до опозиції» і «безвідповідальності до безвідповідальних». Тим більше, що додаткових приводів для таких дій у невдоволеної громадськості протягом року з’явилося чимало.

Разом з тим слід зазначити, що міська влада також не дрімає, й дамоклів меч імовірного відкликання завис і над депутатами з демократичного табору. Зокрема, на сайті Криворізької міськради зареєстровано петицію щодо відкликання висуванців від «Сили людей». Незважаючи на абсурдність звинувачень, висунутих на їхню адресу, та відсутність юридичної бази, необхідної для запуску механізму відкликання через петицію, на думку деяких експертів, створити певний громадський резонанс, а отже, і відповідне підґрунтя для ініціювання цього процесу все ж таки можна. Циркулюють розмови про відкликання й навколо депутатів від «Самопомочі», які, мовляв, також нібито не виправдали довіри виборців, а Милобог взагалі зрадив своїх прихильників і, попри шалену підтримку, відмовився, зрештою, балотуватися на повторних виборах міського голови...

Отакі вони, місцеві вибори на партійній основі — за партійними прапорами, міжпартійними торгами, інтригами та розборками розгледіти саму громаду, інтереси якої мали би представляти партійці, на жаль, дуже не просто. Проте, як показують події в Кривому Розі, пов’язані з останніми місцевими виборами, міська громада, здається, вже сама виходить на політичну арену. А тому не за горами той час, коли вона може стати цілком самостійним гравцем. І саме це дає надію на швидке одужання місцевого самоврядування від надто задавненої хронічної хвороби, якою є постійна узурпація влади фінансово-промисловими групами та олігархічними кланами в усіх її найрізноманітніших проявах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати