Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба за Art Hub триває

У Херсоні активістів «видавлюють» з приміщення культурного центру
09 серпня, 10:46

Уже кілька місяців триває конфлікт творчої молоді з культурного центру Art Hub та представників обласної влади з керівництвом КП «Кіновідеопрокат». Як писав «День» у матеріалі «Захистити Art Hub» (від 7.06.2017), на базі кінотеатру «Ілюзіон» ініціативні городяни створили затишне місце для мистецьких заходів. Протягом року тут відбулись десятки кінопоказів української і світової класики, засідання філософського клубу, проходили лекції і тренінги з цікавими спікерами. Фактично, в старенький камерний кінотеатр вдихнули нове життя.

Однак несподівано активісти дізналися, що обласна рада хоче виселити їх із цього приміщення, яке перебуває в комунальній власності на балансі КП «Кіновідеопрокат». Після резонансу в пресі та кількох мітингів депутати офіційно відклали це питання і нібито виключили приміщення і територію «Ілюзіону» з переліку об’єктів на приватизацію. Особисту підтримку активістам обіцяв і голова облради Владислав Мангер, але згодом, кажуть прихильники «Ілюзіону», відсторонився від цієї ситуації. А нещодавно конфлікт перейшов на новий, жорсткіший рівень. Одного дня працівника «Кіновідеопрокату» і засновника Art Hub Леоніда Єжурова просто не пустили на робоче місце.

«Після цього випадку ми з активістами Art Hub та журналістами пішли до директора КП «Кіновідеопрокат» Євгена Максимова, щоб він пояснив, чому мене не пускають на роботу. Максимов просто сказав, що не пустить нас в «Ілюзіон», а моє робоче місце відтепер буде у холі ККЗ «Ювілейний», — розповідає «Дню» Леонід Єжуров. — Але річ у тім, що в «Ілюзіоні» залишилися мої особисті речі і техніка, в тому числі наших колег, які допомагають проводити там заходи. Пізніше ми знову спробували зайти в «Ілюзіон», але за зачиненими воротами нам сказали, що є розпорядження Максимова — не пускати нас на територію».

Активісти викликали поліцію. Невдовзі до кінотеатру прийшли журналісти, депутати міської та районних у місті рад, а ще згодом — начальник управління культури Херсонської ОДА Світлана Думинська та директор «Кіновідеопрокату» Євген Максимов. Зав’язалася емоційна дискусія. Від представників обласної влади стало відомо, що обласній раді «дорого» утримувати приміщення «Ілюзіону». Йдеться про 300 тис. гривень у період опалювального сезону. Світлана Думинська заявила, що вона не проти, щоб Art Hub залишався на старому місці, однак приміщення в аварійному стані і потребує дорогого ремонту, а взимку тут взагалі неможливо знаходитись. Тому, за її словами, разом з директором КП було прийнято рішення убезпечити активістів і дати їм нове, нібито краще місце. Однак Єжуров і його захисники від такої турботи відмовились.

Один із варіантів рішення проблеми запропонували у Херсонському міськвиконкомі. Під час дискусії під «Ілюзіоном» і потім офіційно журналістам керуюча справами виконкому Херсонської міськради Катерина Гандзюк заявила, що місто готове забрати кінотеатр у свою комунальну власність. «Ілюзіон» — це дещо більше, ніж старий кінотеатр із поганим ремонтом. Це — історичне, атмосферне, власне херсонське культурне місце, яке ми маємо зберегти для інших поколінь, — коментує Катерина Гандзюк. — Практика передачі обласних комунальних об’єктів на баланс міста є, і вона успішна. Тому ми будемо відстоювати таке вирішення цієї проблеми. Тепер важливо переконати депутатів обласної ради, що це дійсно вихід і зібрати достатньо голосів».

Поки триватимуть юридичні й політичні процеси довкола передачі «Ілюзіону» до комунальної власності Херсона, всі учасники конфліктного процесу домовились, що Леонід Єжуров і його творча група повинні підготувати графік роботи і заходів у рамках Art Hub і працювати на території кінотеатру до настання холодів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати