Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Четверо киян взяли під опіку... цілий полк

У рамках проекту «Народжені в сорочці» бізнесмени-волонтери збирають кошти на потреби військових, які беруть участь у АТО
27 листопада, 13:29
Роман КРУТЯК

«Продай сорочку — купи бронежилет». З такою пропозицією звертаються ініціатори проекту «Народжені в сорочці» Гліб Лобов та Роман Крутяк до відомих людей, щоб ті взяли участь в аукціоні на підтримку армії, зокрема, 9-го полку Національної гвардії України на базі полку спеціального призначення внутрішніх військ МВС. Акція триває трохи більше місяця.

Ціна «броніка» — близько 2700 гривень, а проданих на аукціоні сорочок — від 450 до 4600 гривень. Щоб привернути увагу до потреб солдатів та зібрати максимальну кількість коштів, у рамках проекту проводяться регулярні аукціони. Лотами для продажу виступають вишиванки українських зірок: Олександра Шовковського, Владислава Ващука, Ніни Матвієнко, сестер Тельнюк, Влади Литовченко, Тараса Тополі, Ірени Карпи та інших. Також на підтримку проекту 4 листопада у Львові відбулася благодійна вечірка — етно-диско— вечорниці від Олега Скрипки. Під час вечірки отримали 17 тисяч гривень.

«Народжені в сорочці» — це творче продовження волонтерської роботи киян-добровольців, які починали все це з простої допомоги бійцям — закупівлі того, що назвав командир полку. Роман КРУТЯК, який  тільки повернувся з-під Маріуполя, розповідає:  «У ці дні там було достатньо складно: в період перемир’я блокпости потужно обстрілювали «Градами»... Цього разу ми завезли 9-му полку автомобіль. Раніше подарували «швидку», коли побачили, як одна машина потрапила на міну і вже була непридатна для їзди. Також допомагаємо обмундируванням для бійців. Але бронежилети, форма, термобілизна, каски — це речі не дуже дорогі. Є більш затратні: тепловізори, дальноміри, прилади нічного бачення. Все це зараз дуже необхідно, тому ми, власне, й створили проект — щоб привернути увагу до потреб армії».

Роман розповідає, що допомагають 9-му полку з кінця літа. «До цього ми давали кошти волонтерам. Я впевнений, що ці кошти ішли за призначенням, але не було системності в роботі. Тому ми вирішили самі допомагати конкретному полку, щоб бачити результати. Так сталося, що наші знайомі хлопці потрапили в цей полк, який тоді ще дислокувався в Запоріжжі. Гліб поспілкувався з людьми, дізнався про їхні потреби, і ми вирішили працювати конкретно для них», — розповідає волонтер. За його словами, коли вони почали допомагати 9-му полку, бронижелетів там було 40 штук на тисячу бійців... «Не було й касок. Про термобілизну, взуття, налокітники, наколінники взагалі не йшлося. На запитання, як ви будете воювати, відповіли без жартів: «Наші діди воювали без бронежилетів, і ми підемо». Це зачепило...  Ми купували те, що нам говорили — частину бронежилетів, частину форми, частину термобілизни, частину рукавичок», — говорить Роман.

За його словами, станом на сьогодні вже  купили забезпечення на 1,9 мільйона гривень. Полк повністю укомплектовано. «Важко сказати, скільки коштує укомплектувати одного солдата, тому що немає централізованої закупівлі. Ціна бронежилета в середньому — 2700 гривень. Це досить невелика сума, тому що ми окремо замовляли пластини, а потім шили бронежилети. Але перед цим пластини привозили хлопцям, і вони самі їх відстрілювали (перевіряли на міцність. — Авт.). І лише після того, як солдати казали, що все добре, починали шити. Термобілизну ми знайшли по 11 євро за комплект. У порівнянні з тим, що продається в магазинах — по 1,5 тисячі грн, — це досить непогана ціна», — розповідає волонтер.

Проект «Народжені в сорочці» виник спонтанно — хлопці зрозуміли, що не встигають самостійно упоратися зі збором коштів. «Стояло питання, що залишається дуже мало часу до ротації хлопців (під Маріуполем вони — з початку жовтня). Їх кидали в АТО, і ми розуміли, що самі не можемо фінансово упоратися, щоб допомогти. Так виникла ідея проекту — привернути увагу і зібрати більше коштів...  З сайта продано лоти Анни Свірідової, Влади Литовченко, Альоші та Тараса Тополі. Ще продали на вечірці у Львові вишиванки Артура Боссо, Ірини Мерлені, Сергія Гладиря, Олександра Шовковського та Олега Срипки. Решту можна придбати на сайті vsorochci.com.ua. Згідно з умовами, лот висить протягом місяця, кожен бажаючий може зайти, зареєструватися і взяти участь. Там є відкритий рахунок, а також звіт — що закуплено, на скільки тощо», — розповідає Роман.

Військові 9-го полку знають про цей проект. Хлопці закупили командирам полку планшети, і вони в режимі он-лайн відслідковують процес: як ідуть торги, де відбуваються концерти. «Деякі з бійців полку віддали нам свої вишиванки — ті, в кого були з собою. Ми плануємо пізніше їх реалізувати. Я впевнений, що їх буде продано найдорожче»,  — говорить Роман.

«Ми не говоримо, що допомагатимемо тільки одному полку. Якщо ми зможемо, і проект розвиватиметься, будемо допомагати й іншим. Наразі вже порівнюючи забезпечення 9-го полку з іншими, бачимо, що в «нашому» ситуація набагато краща. Поки що справляємося. Навіть коли закінчаться бойові дії, я бачу продовження життя проекту в тому, щоб допомагати пораненим бійцям», — підсумовує Роман Крутяк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати