Чи псує йодована сіль смак продуктів?
На жаль, у населення України досі існує думка, що при консервуванні з’єднання йоду спроможні змінити смак продуктів. Щоб довести зворотне, вчені з Київського НДІ харчування недавно провели експеримент: вони законсервували всі улюблені народом овочі — помідори, огірки, капусту, перець — з використанням йодованої солі. Застосовувалася традиційна українська рецептура. Після півторамісячної витримки відбулася дегустація готової продукції, на яку запросили й кореспондента «Дня». Можу засвідчити: ні колір, ні запах, ні прозорість маринаду не змінилися! Стосовно ж смаку, то від огірочків і перчиків гостей доводилося буквально за вуха відтягувати. Смак соління псує зовсім не наявність йоду, а порушення рецептури. А зараз пропонуємо вашій увазі тест, за допомогою якого ви можете визначити, чи загрожує вам йодова недостатність. На кожне запитання дається лише одна відповідь: «так» чи «ні».
1. Чи почуваєтесь ви так, неначе у вас клубок у горлі?
2. Чи страждав хтось з ваших рідних на хвороби щитовидної залози?
3. Чи зросла ваша вага останнім часом?
4. Чи зменшилася ваша вага останнім часом?
5. Чи збільшився ваш апетит?
6. Чи став апетит менше?
7. Чи не помічали ви, що стали сильніше і частіше потіти?
8. У вас останнім часом гарячі руки?
9. Вас часто охоплює смутний неспокій?
10. З’явилися сонливість, повільність, постійна втома, чого раніше не було?
11. Ваша шкіра стала сухішою?
Якщо дано п’ять або більше позитивних відповідей, то, швидше за все, ви належите до людей, які відчувають дефіцит йоду. Але результат тестування — ще не привід для паніки, а лише сигнал про те, що слід звернутися до лікаря.
I