Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Добровольчих батальйонів «немає». Але їх... «доукомплектують»

«День» отримав офіційні відповіді на запит щодо забезпечення «Азову» озброєнням
18 лютого, 09:44
ФОТО АРТЕМА СЛIПАЧУКА / «День»

Нещодавно «День» публікував інтерв’ю з директором Чернігівського обласного історичного музею імені В.В.Тарновського Сергієм Лаєвським (див. матеріал «Експонати на... передовій» у № 14 від 30 січня 2015 року). Сергій Лазарович розповів кореспондентці «Дня» про ганебну ситуацію, коли влітку минулого року бійцям батальйону «Азов» довелося брати станок до кулемета в цьому ж музеї, адже добровольці не були належно забезпечені.

«Вважаю, що військовому керівництву має бути соромно, що воїни, котрі захищають Вітчизну, в прямому сенсі слова побираються по музеях», — говорив тоді Сергій Лаєвський. «День» звернувся з інформаційними запитами до Міноборони, МВС та Нацгвардії України з проханням роз’яснити ситуацію з комплектуванням добровольчих батальйонів і зокрема — щодо згаданої ситуації з «Азовом».

Наразі маємо три відповіді. Начальник відділу по роботі з громадянами та доступу до публічної інформації Міністерства оборони України Олександр Копаниця відписав «Дню», що наш запит «направлено за належністю до МВС», оскільки порушені питання — не компетенція Міноборони. Начальник Департаменту організації діяльності підрозділів міліції особливого призначення МВС України Віктор Чалаван відповів категорично: «Повідомляємо, що створення в структурі Міністерства внутрішніх справ та Національної гвардії України добровольчих батальйонів не передбачено». «Підрозділи, які на сьогодні беруть участь в антитерористичній операції на сході України, є структурними підрозділами головних управлінь, управлінь МВС України в областях, місті Києві або підрозділами Національної гвардії України. Особовий склад цих підрозділів є, відповідно, працівниками міліції або військовослужбовцями», — роз’яснив у листі-відповіді посадовець. Щодо «матеріально-технічного забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань» Віктор Чалаван відповів, що зазначена інформація «відноситься до державної таємниці». Але хіба шановний посадовець не знає, що волонтери вже стільки місяців збирають кошти і на тепловізори, й на приціли, й на оптику, й на багато іншої техніки для наших захисників? І те, що цих засобів усе ще обмаль, ні для кого не секрет?

Проте у самій Національній гвардії, як з’ясувалося, щодо існування добровольчих батальйонів — іншої думки, ніж у Департаменті МВС. Т.в.о. заступника командувача Національної гвардії України (з тилу — начальника логістики) Володимир Баштовий написав «Дню» у відповідь на запит: «Повідомляємо, що добровольчий батальйон «Азов» до цього часу перебував у оперативному розпорядженні Міністерства внутрішніх справ України. На цей час триває процес передачі вказаного підрозділу до складу військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України та здійснюється передача наявних матеріально-технічних цінностей». Пан Баштовий не став «прикриватися» «державною таємницею» щодо забезпечення підрозділу. «Інформуємо також про те, що командуванням Національної гвардії України проводяться заходи щодо доукомплектування зазначеного батальйону необхідним озброєнням», — написав т.в.о. заступника командувача. Сухо, розмито, але більш-менш зрозуміло. Отже, всі небайдужі громадяни й надалі мають своїми силами допомагати нашим воїнам бути сильними.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати