Перейти до основного вмісту

Дослідження ДНК кокоса розповіло про історію мореплавання

08 липня, 00:00
ФОТО З САЙТА FITOAPTEKA.ORG

Розшифровка ДНК кокоса допомогла встановити торговельні шляхи стародавніх мешканців Австралії, розповіла про колонізацію Америки і дозволила встановити витоки «одомашнення» цього найважливішого для жителів тропіків плоду.

Кокосовий горіх (плід пальми Cocos nucifera) — це «швейцарський ніж» царства рослин: «в одному флаконі» міститься і висококалорійна їжа, і вода, яку легко нести з собою, і волокно, яке з якого прядуть нитки, і тверда оболонка, з якої можна зробити вугілля. До того ж, у нерозкритому вигляді — це відмінний плавзасіб. Недивно, що мандрівники, вирушаючи в плавання, брали на борт кокосові горіхи, якщо вони мали таку можливість.

Переміщення кокосових горіхів природним чином переплетено з історією мореплавання. Фахівці з еволюції рослин з університету Вашингтона в Сент-Луїсі під керівництвом Кеннета Олсена вирішили скористатися цим фактом і заново відкрити історію мореплавства за ДНК кокосових горіхів.

ДНК 1300 кокосових горіхів з усіх кінців Землі розповіли не лише про історію культивації рослини, а й про давні торговельні шляхи і колонізацію Америки.

«Спочатку я думав, що вийде мішанина і не вдасться розділити окремі генетичні лінії», — зазначив Олсен.

На здивування дослідників, вони спромоглися досить легко виокремити дві цілком різні популяції кокосів. Виходить, що люди почали вирощувати кокосові пальми незалежно в двох різних місцях — в басейні Тихого океану і в басейні Індійського океану.

Ще до ДНК-досліджень вчені вирізняли дві форми кокосових горіхів за їх морфологією: на традиційному полінезійському наріччі їх називають ніу кафа й ніу вай. Ніу кафа за формою трикутні й довгасті, з потужним волокнистим покриттям. Ніу вай кругліші і в недозрілому вигляді містять більше кокосового молока.

До речі, термін «горіхи» (як і термін «молоко») для кокоса некоректний: його плоди — це кістянки, як у вишні чи персика.

Незрілі ніу вай — яскраво зелені, жовті чи навіть золотаві з червоним полиском. Крім того, за розміром пальми кокоси поділяють на високих і карликових. Карликовими є всього 5% кокосових пальм, вони заввишки близько метра. Плоди карликових пальм традиційно вживали в їжу, а плоди високих — використовували для вироблення масла й волокна.

«Майже всі карликові пальми здатні до самозапилення. На підставі трьох ознак — низькорослості, наявності круглого солодкого плоду й здатності до самозапилення — їх вважали домашнім видом. Форму ніу кафа вважали дикою, а ніу вай — домашньою», — пояснив Олсен.

Незважаючи на це, обидва типи постійно зустрічаються біля людського житла, просто перший використовують у «технічних» цілях, а другий — у харчуванні. Проте всі ці висновки стосувалися лише морфологічних досліджень і не мали емпіричного підтвердження.

Дослідження ДНК кокосів розповіли зовсім іншу історію їх поширення. Учені склали карту генотипу, в якій виділили 10 мікрорегіонів для кожного зразка.

Їхнє дослідження, по-перше, показало генетичні відмінності кокосів Індійського й Тихого океанів.

Майже третина всього генетичного розмаїття кокосів належить до однієї з цих двох груп. У тихоокеанському регіоні кокосові горіхи почали вирощувати на островах в Південно-Східній Азії — Філіппінах, Малайзії, Індонезії. На узбережжі Індійського океану піонерами були південь Індії, Шрі-Ланка й Мальдіви.

Проте аутсайдери цих двох груп було не менш цікавими досліджувати. Види, характерні для Мадагаскару і Коморських островів, виявилися генетичною сумішшю «тихих» і «індійських» кокосів.

Учені припускають, що цей тип виник близько 2000 років тому, коли австронезійські мореплавці освоїли торговельні шляхи до Мадагаскару і східного узбережжя Африки.

Генетичного змішання не було знайдено на Північних Сейшелах, через які цей передбачуваний торговельний шлях проходити не міг. Цю гіпотезу підтримують і нещодавні дослідження генетики рису: на Мадагаскарі сорти рису є змішанням японіки й індіки — сортів з Південно-Східної Азії та Індії. Та й люди, сучасні мешканці високогірного Мадагаскару, мають австронезійське походження.

Кокоси, що походять з регіону Індійського океану, європейці привезли до Нового Світу досить пізно. Португальці завезли горіхи з узбережжя Індійського океану на західне узбережжя Африки, тамтешні плантації поширилися до Бразилії і країн Карибського басейну — тому, наприклад, кокоси Флориди походять з Індії.

Навпаки, на тихоокеанському узбережжі Америки ростуть горіхи з островів Тихого океану: їх, мабуть, привезли мореплавці доколумбових часів, ті ж австронезійці, що перетнули Тихий океан.

Набагато пізніше, під час іспанського володарювання, тихоокеанські горіхи з’явилися на тихоокеанському узбережжі Мексики: іспанці привезли їх із Філіппін.

Таким чином, замість очікуваної генетичної мішанини вчені завдяки дослідженням ДНК кокосових горіхів отримали дані про переміщення людей за останні кілька тисяч років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати