Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Довга дорога до... українського паспорта

Хто, чому і як отримує громадянство України та як нинішня ситуація з Кримом вплине на цей процес
25 березня, 12:18
ФОТО РЕЙТЕР

За минулий рік громадянство України отримали близько 15 тисяч іноземців.  Це лише сота частина від тих, хто проживає на території нашої держави без громадянства. Отримати український паспорт їм перешкоджає відсутність  необхідної інформації та висока вартість «безкоштовної» послуги. До речі, найбільша кількість осіб, які протягом 2013 року набули громадянство України, є колишніми громадянами Російської Федерації, повідомляє Державна міграційна служба України — понад 3,8 тисячі.

«Я ПЕРЕЇХАЛА СЮДИ 1995-го, І ЛИШЕ 2012 РОКУ ОТРИМАЛА ГРОМАДЯНСТВО...»

Мешканка Луганської області Даміра Музафарова до отримання громадянства проживала в Україні більше 20 років. «Громадянство коштувало мені стількох сліз та нервових зривів, що я сама не рада, що переїхала в Україну, — ділиться пані Даміра. — Я переїхала сюди в 1995, і лише  2012 року отримала громадянство та змогла знайти хоч якусь роботу і  нарешті відвідати своїх рідних, які живуть в Узбекистані. Увесь цей час я змушена була займатися домашнім господарством. Хоча за професією — геолог, до від’їзду з Узбекистану я служила по контракту у космічних військах».

Сьогодні на постійній основі в Україні проживає 247 тисяч іноземців, ще 71 тисяча  живе тут тимчасово. За інформацією Державної міграційної служби, минулого року українське громадянство отримали 15 тисяч осіб із 1,5 мільйона бажаючих, які проживають на території України без громадянства. Кожен четвертий серед них — громадянин Російської Федерації. У більшості випадків громадяни Росії зверталися про набуття громадянства на підставі територіального положення. Окрім росіян міняли громадянство на українське інші представники країн пострадянського простору: білоруси, молдавани, грузини.

За словами представника Державної міграційної служби Сергія Гунька, набуття громадянства — процедура не складана і відмову прохачі отримують рідко.

«Відмовити в отриманні громадянства можуть через неправильне оформлення документів. В нашій державі питання набуття громадянства — формальна процедура. Якщо людина має підстави для набуття  і виконує усі умови,  вона стане громадянином України», — говорить Гунько.

Натомість киянка Поліна, яка не побажала називати своє прізвище, стверджує, що не все так легко: «Найбільша складність оформлення документів в тому, що ті, хто сидить у відділах роботи з іноземцями, самі не розуміють, що вони роблять, не знають чіткої процедури і списку необхідних документів. В кращому випадку в інспектора є телефон якоїсь умовної Галини Петрівни, яка розуміється на справі, і він уточнює все у неї. Але лише за умови, що ти даси цьому інспектору грошей (в мене кожен візит обходився в 200 гривень). Взагалі найкращі радники у цьому питанні — люди в черзі. Вони пояснять, скільки і кому давати (без цього ніяк), щоб не виникало проблем, і які документи тобі варто зібрати».

«НЕ ЗДИВУЮСЯ, ЯКЩО ОТРИМАННЯ ГРОМАДЯНСТВА КОШТУВАТИМЕ ДО КІЛЬКОХ ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ...»

Для отримання українського громадянства іноземцеві необхідно безперервно проживати на території держави протягом останніх п’яти років, мати дозвіл на імміграцію, володіти державною мовою, дотримуватися Конституції України та законів України, не мати іноземного громадянства, мати законні джерела для існування. Відмовити у громадянстві можуть на підставі вчинення злочину проти людства чи особливо тяжких злочинів, недотримання процедури набуття громадянства, неправильне оформлення документів на громадянство. 

За словами Сергія Гунька, після прийняття Закону «Про громадянство» у 2011 році процедура набуття як громадянства, так і посвідок на проживання суттєво спростилася. Хоча експерти з цим не погоджуються.

«Головна проблема — це повна відсутність нормальної, зрозумілої інформації про порядок процедури оформлення громадянства, — говорить експерт центру Разумкова Віктор Замятін. — Незважаючи на те, що інформація мала б бути розміщена на сайті Державної міграційної служби і регіональних відділень, проте насправді точного переліку документів нема ніде. По-друге, ця процедура ніби з кам’яного віку. В кожному відділі міграційної служби папери друкуються на друкарській машинці, хоча давно вже повинна бути створена електронна база. Тобто, це повна технологічна відсталість. Ми з вами живемо в ХХІ сторіччі, а не в ХІХ. З прийняттям нового закону «Про громадянство» нічого не змінилося. Відмінність лише в ціні, яку повинні сплачувати люди за нібито безкоштовну послугу».

Питання вартості набуття громадянства — складне. На сайті Міграційної служби України зазначено держмито у розмірі 8,50 гривень. Хоча насправді проходження всієї бюрократичної системи виливається у більші суми, говорять ті, хто вже отримав українське громадянство.  «Питання вирішилося б значно раніше, — запевняє пані Даміра. — Якби я заплатила. Від мене  вимагали тисячу доларів, таких грошей я не мала».

«Не здивуюся, якщо отримання громадянства коштуватиме до кількох тисяч гривень, — говорить адвокат В’ячеслав Гончаров. — Лише за отримання довідки про наявність місця роботи іноземці щороку сплачують до чотирьох тисяч гривень. Не кожен може собі це дозволити».

«ЗВИЧАЙНИМ ЛЮДЯМ НЕОБХІДНО ЧЕКАТИ БЛИЗЬКО РОКУ...»

В Україні питанням набуття громадянства займається комісія при Президентові, а підписує громадянство Президент власноруч. Така система розтягує процедуру в часі.

«Звичайним людям необхідно чекати близько року на відповідь від комісії, — пояснює провідний експерт політико-правових програм Центру Розумкова Віктор Замятін. — В той же час, такі люди, як бізнесмен Вадим Новінський отримують громадянство за лічені дні. Це викликає питання: чи не пора щось робити з такою процедурою? Створивши єдину електронну базу, можна зробити процедуру отримання громадянства більш прозорою. Заявник в режимі онлайн зможе відслідковувати статус своєї заявки. Для багатьох країн це — нормальна практика. Тим більше, можна було б скоротити кількість працівників служби, адже вносити інформацію в комп’ютер цілком може і одна людина».

Але отримання українського громадянства не вирішує усіх проблем, пов’язаних з ним. «Мої діти народжені в Україні, — розповідає Даміра Музафарова. — Але жоден з них не має громадянства. Я знала, що вони мали б отримати його разом зі мною, але через помилку місцевого начальника РОВД, їх не внесли в документи. Мене запевнили, що все буде добре, але ось уже 2 роки ми не можемо вирішити це питання. Діти вже дорослі, а роботи знайти не можуть. Їх навіть одружувати не захотіли, хоча укладали шлюб вони з громадянами України, а законом це дозволено. Я писала у всі можливі інстанції, на телеканали, але безуспішно. Після того почалися погрози з РОВД. Тепер взагалі не знаю, коли ми все вирішимо».

Беручи до уваги нинішню конфліктну ситуацію, що склалася на території України, питання громадянства стає досить актуальним. Ймовірно, процедура його отримання буде тимчасово змінена, стверджує адвокат В’ячеслав Гончаров.

«У світлі останніх подій я передбачаю можливість зміни умов набуття громадянства, але якщо це буде стратегічно необхідно. Можливо, буде прийнято певний законодавчий акт, який для окремих територій передбачить спрощення прийняття громадянства. Можливо, громадянство отримуватимуть з підтвердженням лише факту перебування чи наявності родинних зв’язків. Але чи це буде масово, чи  територіально — стане зрозуміло згодом», — підсумував експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати