Перейти до основного вмісту

Ферма як «практичний посібник»

На Вінниччині при училищі діє господарство, де виробляють сир, мило і навіть парфуми
20 листопада, 10:25

Заболотненське ВПУ № 31 готує фахівців за п’ятнадцятьма спеціальностями, переважно аграрної сфери. Окрім навчання, заклад має потужну виробничу базу — унікальну ферму з розведення кіз, овець та віслюків елітних порід, яких завели ще десять років тому. Саме вони дозволили запустити виробництво сиру, мила та косметичних засобів за французькими рецептами. За тваринами доглядають студенти, для них ферма з елітними тваринами стала «практичним посібником», каже директор закладу Василь Романцов. Вони знають, як доглядати, як лікувати, яку комерційну вигоду можна отримати. Два в одному — навчання на практиці.

«Маємо півсотні овець, три десятки корів, кілька коней і 52 віслюки — 12 «хлопчиків» і 40 «дівчаток». Тварини дають цінну вовну та безцінне молоко. Літр молока ослиці, наприклад, коштує на європейському ринку 50 євро. А елітний сир, який за смаком схожий на пармезан, понад півтори тисячі євро. Якби жили в іншій державі, можна було б налагодити збут до Європи, — зізнається Василь Романцов. — Шматок мила, на виготовлення якого йде до 10  літрів молока, має коштувати кілька сотень євро, ми ж віддаємо в рази дешевше і під грецьким брендом. Хоча для виробництва маємо все під руками: рецептуру, технології, обладнання. Немає підтримки, суцільна бюрократія. Та й не для бізнесу ми створювали цю ферму, а для студентів, які не лише навчилися доглядати за тваринами, а й освоїли «ази» виробництва сирів, мила та парфумів».

Завдяки своїм вмінням і навичкам випускники училища нарозхват. Як уточнює Василь Романцов, працевлаштовуються і в Україні, і за кордоном. Нині, наприклад, 12 студентів училища безоплатно навчаються в закладах Франції — за домовленістю.

«Багато років ми співпрацюємо з навчальними закладами Франції, зокрема Шинуа-Барз міста Монтаржі та «Луї Пастер» з міста Мармія. Із 2005-го маємо зв’язок із Асоціацією фермерів Франції. В межах програми обміну вже 24 учні та троє викладачів нашого навчального закладу побували у Франції. Вони мали нагоду не лише поглибити мовні знання, а й побувати в фермерських та навчальних господарствах, — розповідає директор. — Маємо студентів, які після закінчення нашого училища продовжують навчання у французьких навчальних закладах: вивчають технічний менеджмент, тваринництво, землеробство, лісівництво, єгерство. Готуємо їх для себе. Загалом в училищі навчаються 456 студентів. Безробітними зі стін закладу не виходить жоден, бо мають не лише знання, а й практику».

Використовують унікальну ферму і як «санаторій для добрих людей». Василь Никифорович запевняє, що молоко від ослиць — це панацея від усіх недуг. Воно багате на протеїни та екстрагенти, які можуть боротись із важкими хворобами, особливо помічне дітям, які часто хворіють на застуду чи бронхіти.

«На фермі у нас живуть турецькі, болгарські, кримські і навіть ексклюзивні іранські віслюки. Одна ослиця щодня дає до двох літрів молока. Скуштувати його приїздять люди з усієї України. Найчастіше привозять дітей із хворобами бронхів. За тиждень у них минає кашель, астма та алергія, — переконує директор. — За молоко гроші не беремо, це ж для здоров’я. Окрім цього, спілкування з тваринами — прекрасна терапія, їх можна випасати, балувати цукром, бубликами або просто гладити. Ще той, скажу вам, релакс».

Утримують елітних тварин із власного поля. Училище має в обробітку 288 гектарів, де вирощують пшеницю, кукурудзу, цукрові буряки, ячмінь, гречку, сою та багаторічні трави, які висушують і дають тваринам узимку замість вітамінів. А зараз готуються прийняти у користування понад 100 гектарів лісу, що дасть можливість заготовляти для тварин ще й лісові смаколики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати