Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iдеї – на озброєння!

«День» дізнався, над чим працюють українські військові винахідники
25 квітня, 16:46
НОВУ КОНСТРУКЦІЮ БРОНЕЖИЛЕТА У БОЙОВОМУ КОСТЮМІ PLASTOON (НА ФОТО) ПРЕДСТАВНИК ЗАВОДУ-ВИРОБНИКА МАКСИМ ПЛЄХОВ ПОРІВНЮЄ З ПЕРЕХОДОМ ВІД КІННОЇ ТЯГИ ДО ДВИГУНА ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день інтелектуальної власності. До цієї дати минулого тижня у Центральному будинку офіцерів Збройних сил України нагородили переможців всеукраїнського конкурсу «Винахід року-2015», що проводиться державним підприємством «Укрпатент» під егідою Державної служби інтелектуальної власності. До події влаштували виставку, де представили свіжі рішення українських військових винахідників та раціоналізаторів: моделі кулеметів і гвинтівок, бойові костюми тощо. Ми поспілкувалися з новаторами про їхні проекти.

ЯК «ЗАЛІЗНИЙ АРНІ»

Хорошу ідею можна підгледіти у фільмі. Так відбулося з розробниками піхотного тактичного комплексу «Хижак», що виготовляють у Харкові. «Згадаймо старий фільм «Хижак», де герой Арнольда Шварценеггера мав кулемет з нескінченним запасом патронів. Завдяки цій стрічці народилась ідея проекту, — розповідає Максим Плєхов, заступник директора Харківського заводу засобів індивідуального захисту. — Наплічний ранець має рукав, що приєднується до кулемета. У цей рукав завантажують патрони і отримують «безкінечну» стрічку».

Понад 30 комплексів «Хижака» використовують у зоні АТО, відгуки на них хороші. Тож розробники готуються подавати новинку на кодифікацію.

УНІВЕРСАЛЬНИЙ «ПЛАСТУН»

Інша розробка Харківського заводу засобів індивідуального захисту — бойовий костюм Plastoon. Площа захисту від уламків у моделі вдвічі більша, порівняно зі звичайним бронежилетом — 120 квадратних дециметрів. Сама система модульна, тому вояк може одягати тільки певні елементи костюму, залежно від бойового завдання.

Ще одна новація моделі Plastoon — система loop (з англійської — «петля»). «Це — пластиковий карабін, що повністю змінив побудову бронежилета. Стандартний бронежилет має багато липучок, які забиваються і шурхотять. А на нашому костюмі є карабін, що просто фіксується і завдяки якому бронежилет знімається безшумно і легко», — пояснює Максим Плєхов.

На Plastoon вже отримали патент, є можливості виготовляти такі костюми масово. Через волонтерів виріб постачають підрозділам Сил спеціальних операцій і розвідувальним групам у зоні АТО.

ДРУГЕ ЖИТТЯ «МАКСИМА»

Коли коштів на інноваційні вироби замало, можна вдосконалювати те, що є. На складах української армії лежить багато кулеметів «Максим». Цей станковий кулемет розробили ще 1883 року, різні його моделі використовували під час Першої та Другої світових воєн.

«Зробили пристрій з двох кулеметів «Максим», спарених на одній платформі, щоб ефективніше вести вогонь під час масового наступу, — каже капітан Денис Місюна з ніжинської військової частини А4558. — Крім цього, додали коліматор — для точнішого пострілу, і триногу, щоб можна було встановити пристрій на будь-яку техніку. Як довела практика, такі вироби добре показують себе у зоні АТО. Наразі на складах багато кулеметів «Максим», і щоб їх не знищувати, даємо їм друге життя».

СТАВКА — НА ЕРГОНОМІКУ

«Наша гвинтівка М7,62х54 — повністю нова річ. Це — експериментальна модель, наразі тривають її випробування, — ділиться Ярослав Місюра, інженер-конструктор заводу «Маяк», що входить до структури державного концерну «Укроборонпром». — Гвинтівка призначена для стрільби патронами 7,62х54, що використовують як військові, так і мисливці. Знімна конструкція дозволяє встановлювати на рейку Пікатіні різні приціли, тактичні рукоятки, ліхтарики тощо. Конструкція добре вентилюється. Ця гвинтівка — доволі безвідмовна річ».

Також на стенді «Маяка» — моделі піхотного і танкового кулеметів, тактичної гвинтівки, міномета. Деяку продукцію вже виготовляють серійно і навіть експортують.

«Раніше в Україні зброя не вироблялась. Максимум — ремонтувалась. Зараз ми відновлюємо виробництво зброї, — коментує Ярослав Місюра. — Світові спеціалісти вже зрозуміли, що порох вичерпав свої ресурси. Вогнепальна зброя дійшла піку у плані швидкості, точності. Зараз вдосконалюють ергономіку, роблять зброю зручною для користувача. Ми в Україні вже відтворюємо різні випробувані моделі зброї і навіть намагаємося робити нові».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати