Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Хлопцям важливо знати, що Україна їх не покинула»

Як у Ростові-на-Доні відбуваються судові засідання з однієї із «справ кримських мусульман»
26 серпня, 13:52

Російський прокурор зажадав для Ферата Сайфуллаєва вісім років позбавлення волі у колонії загального режиму, для Рустема Ваїтова і Юрія (Нурі) Примова — по сім років колонії загального режиму, для Руслана Зейтуллаєва — 17 років колонії суворого режиму. Нерадісні збіги: сталося це на День Незалежності України, 24 серпня, а справа розглядається в Північно-Кавказькому окружному військовому суді, де відбувався процес у справі Сенцова і Кольченка». До речі, цим українським політв’язнем вирок оголосили рік тому, 25 серпня.

Нагадаємо, Руслан Зейтуллаєв, Ферат Сайфуллаєв, Юрій Примов і Рустем Ваїтов — мешканці анексованого Росією Криму, яких затримали 2015 року. Їм інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу РФ «Організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації». У даному разі йдеться про організацію центрів і участь у діяльності міжнародної ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яку в Росії визнано терористичною організацією і заборонено (в Україні, як і в більшості країн світу, дозволено).

«Прокурор розповідав про доведену провину хлопців — у когось знайшли два випуски газети, у когось блокнот із записом «Провести сухбет з Анасом» та іншими «екстремістськими матеріалами». Чудові терміни ув’язнення за «розмови на кухні», як вам?» — прокоментувала у Facebook виступ прокурора Яна Гончарова, журналістка і координатор проекту «РосВ’язень», яка зараз перебуває в Ростові-на-Доні.

За кілька днів перед цим у суді виступив Максим Шевченко, член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ, фахівець з релігієзнавства. «Аудіозапис, на якому Шевченко міркує про діяльність «Хізб ут-Тахрір» в ефірі радіо «Вести» було розміщено на сторіночці у Юрія Примова разом з певним коментарем, який нібито писав Примов. Обвинувачення каже, що це певним чином підтверджує участь Примова у діяльності організації, — пояснює «Дню» Яна Гончарова. — Сторона захисту хотіла залучити Шевченка як фахівця, але суд відмовив, обґрунтувавши це тим, що він не має відповідної освіти. Не переконали суд і багато публікацій Шевченка на релігійні теми, і те, що він виступає в багатьох ЗМІ експертом з питань міжконфесійних відносин. У результаті суд погодився допитати його лише як свідка — це означає, що ставити йому запитання щодо цього аудіозапису адвокати практично не змогли».

Вже розпочалися дебати сторін, передбачається, що цього тижня виступлять адвокати, і, можливо, прозвучить останнє слово підсудних. За словами Яни Гончарової, якщо це відбудеться, то, найімовірніше, наступного тижня оголосять вирок.

«Засідання триває в напруженій обстановці, і найбільша напруженність походить від прокурора. Він постійно намагається чимось підколоти адвокатів, відпускає саркастичні коментарі і недоречні жарти, кілька разів суддя навіть попросив його бути стриманішим у висловлюваннях, — ділиться Яна Гончарова. — Адвокати намагаються відстоювати свої позиції. Суддя часто ставить запитання і загалом поводиться зацікавлено, незважаючи на те, що постійно підганяє адвокатів і докоряє їм в нерозторопності. Відчувається, що судді і прокурор хотіли б закінчити розгляд справи швидше».

Українські політв’язні тримаються упевнено, під час суду вони дуже серйозні, а на перервах усміхаються, спілкуються. Терміни ув’язнення, що їх вимагає прокурор, вони сприйняли спокійно. «Гадаю, вони були готові до цього», — зазначає журналістка.

Під час судових засідань Яні вдалося трохи поспілкуватися з обвинуваченими. Журналістка повідомила у Facebook, що в ростовському СІЗО хлопців не б’ють, але умови утримання не найкращі: спека, побутові обмеження, їжа погана чи така, що не підходить, зі свининою. Політв’язні не одержують листів, і Яна Гончарова закликала всіх передати їм через неї слова підтримки. Чомусь цей заклик не дістав великого відгуку.

«Я постійно кажу хлопцям, що Україна про них пам’ятає, вітала їх із Днем Незалежності, — розповідає журналістка. — Чому не надходять листи, зрозуміти складно. Гадаю, сім’ї намагалися їм щось надіслати, але поштове сполучення з Кримом дуже погане — навіть адвокати кажуть, що листи з Криму до Росії не доходять. Зв’язок із волею хлопці підтримують через адвокатів, і поки тут є журналісти — через них. Передають усім вітання і дякують за підтримку. Їм, звичайно, дуже важливо знати, що Україна їх не покинула».

P. S. 26 серпня громадська організація «Крим SOS» проводить акцію на підтримку кримінально переслідуваного в Криму заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова і всіх ув’язнених мешканців півострова, що зазнали тортур з боку РФ. Акція відбудеться в Києві на майдані Незалежності о 16.00.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати