Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПIЛЬСТВО

02 вересня, 00:00

Пам’ятник Голодомору буде встановлено у Вашингтоні

Про це заявив міністр культури й туризму Василь Вовкун, представляючи план співробітництва між його міністерством і Світовим конгресом українців на 2009 рік. Міністр повідомив, що Вашингтон уже виділив землю для встановлення пам’ятника й найближчим часом буде оголошено конкурс проектів. «Ми зараз підтверджуємо урядовим, так би мовити, рішенням, що Україна розпочинає конкурс на створення цього пам’ятника», — сказав він. Крім того, міністр повідомив, що Світовий конгрес українців висловив пропозицію зняти фільм про Голодомор, а представники української діаспори в США надіслали коротке лібрето для створення опери про трагедії. Крім цього, Вовкун поінформував, що Україна веде переговори щодо встановлення пам’ятників поету Тарасу Шевченку в Астані (Казахстан), поету Івану Франку в Римі (Італія), Михайлу Грушевському в Польщі й Пилипу Орлику в Швеції. Що ж до інших планів співробітництва на 2009 рік, як зазначає міністр культури, передбачається проведення міжнародних фестивалів творчих колективів української діаспори, проходження практики студентами творчих вищих навчальних закладів за кордоном та інші культурні творчі заходи.

Вода у вінницьких криницях — неякісна

У Вінниці водопровідна вода має значно кращу якість, аніж вода у міських криницях. Такі дані оприлюднила міська санітарно-епідеміологічної станція. Заступник головного державного санітарного лікаря Вінниці Олександр Мельник зазначив, що на сьогодні населення Вінниці забезпечено питною водою гарантованої якості та необхідної кількості. «У 2009 році відхилень якості питної води за бактеріологічними та хімічними показниками не зареєстровано», — зазначив він. О. Мельник розповів, що на «Вінницяводоканалі» очистку резервуарів чистої води проводять щорічно, згідно з графіком, узгодженим із міською СЕС, а контроль за якістю води в мережах водогону міста здійснюють відомча лабораторія «Вінницяводоканалу» та лабораторії міської СЕС. Фахівці міської санепідемстанції здійснюють постійний контроль за якістю питної води в криницях громадського користування. Так, у першому півріччі цього року для бактеріологічного аналізу відібрано 355 проб, із них 165 — не відповідали санітарним вимогам (46%), в 2008 р. — 43%.

У Європі запрацювала гаряча лінія для українських заробітчан

Відтепер ті, хто виїхав у пошуках роботи до Польщі, Чехії, Росії, Угорщини, Греції, Португалії, Німеччини, Італії та Іспанії, зможуть отримати безкоштовну консультацію з питань трудової міграції, кризових ситуацій та цільових програм допомоги для них за кордоном. Про це потурбувався благодійний фонд «Нові традиції», який реалізує проект «Заробітчани». Як прокоментував подію виконавчий директор фонду, що підтримує також різноманітні культурні, соціальні, медичні та освітні проекти, Олексій Сивак, ідею нової програми підказала недостатня обізнаність громадян, які виїжджають на заробітки, щодо своїх прав та юридичного статусу в країні перебування. Основними проблемними моментами є правильне оформлення в’їзних документів, захист економічних прав та отримання належного соціального захисту. Результатом цього стають часті порушення норм імміграційного законодавства, велика кількість кримінальних справ, порушених проти українців, та численні депортації. Гаряча лінія забезпечить безкоштовне з’єднання абонента зі спеціальним кол-центром, де нададуть відповідь на всі необхідні запитання. Це передбачено загальноукраїнською соціальною кампанією «Допомога там, де ти!», що спрямована на подолання негативного ставлення суспільства до заробітчанства як соціального явища. «Працюючи за кордоном та інвестуючи зароблені гроші в українську економіку, заробітчани роблять вагомий внесок у національний добробут. І це треба поважати і сприяти поверненню трудових мігрантів на Батьківщину», — зазначив Олексій Сивак. Консультації усі бажаючі зможуть отримати на сайті проекту ZAROBITCHАNY.ORG або, заталефонувавши на безкоштовний номер в Україні: 8(800)503-14-80.

40% батьків відмовляються від щеплень дітям

У Міністерстві охорони здоров’я України занепокоєні, що в окремих регіонах відсоток відмов від певних видів щеплень для дітей доходить до 40%, повідомляє УНІАН. За даними прес-служби міністерства, згідно з наказом МОЗ, визначені десять інфекцій, проти яких щеплення в Україні є обов’язковими, зокрема туберкульозу, гепатиту В, дифтерії, кашлюка тощо. На сьогодні щеплення однієї дитини віком до року коштує державі 790,9 грн. В межах визначеного Мінфіном фінансування на 2009 рік, на закупівлю імунопрепаратів Міністерством охорони здоров’я закуплено 14 вакцин на загальну суму 237 млн. 547 тис. 139,22 гривень. «Аналізуючи процент охоплення щепленнями дітей першого року життя за перше півріччя 2009 року в цілому по Україні, який по різних інфекціях становить від 29,9% (проти гепатиту В) до 49,6% (проти туберкульозу), можна констатувати, що він нижчий минулорічних показників. Також необхідно відзначити, що в окремих регіонах відсоток відмов від певних видів щеплень доходить до 40%», — повідомляє прес-служба міністерства. При цьому в МОЗ зауважують, що в результаті відмови від щеплень витрати держави зростають.

«Олімпійський» може стати головною ареною Євро-2012

Київський стадіон має всі шанси стати головною ареною Євро-2012, на якій відбудеться фінальний матч чемпіонату. Як повідомили у прес-службі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, такий висновок зробив заступник міністра Сергій Драч після засідання штабу з реконструкції стадіону «Олімпійський». Проаналізувавши звіт представників генпідрядника АТ ХК «Київміськбуд» та 29 будівельних організацій, С. Драч повідомив, що нині розгорнуто основні будівельні роботи з реконструкції НСК «Олімпійський», згідно із затвердженим проектом. Роботи ведуться у дві-три зміни, безперебійно, на кількох ділянках одночасно. Відповідно до графіку виконання будівельно-монтажних робіт із реконструкції НСК «Олімпійський», станом на 28 серпня на стадіоні завершено демонтажні роботи, роботи з улаштування прохідного комунікаційного колектора та перенесення інженерних мереж з-під стадіону. Завершено роботи з підсилення фундаментів верхнього ярусу трибун і північного в’їзду в чашу спортивної арени. Виконано роботи із влаштування фундаментів підпірних стін та естакади. Будівельники почали зводити залізобетонний каркас естакади та об’їзної дороги. Тривають роботи із формування нижнього ярусу трибун. Також споруджується зона обслуговування вболівальників та VIP-зона. Почалися відновлювальні роботи верхнього ярусу трибун. На сьогодні у роботах задіяні близько тисячі робітників та майже 400 інженерно-технічних працівників, працює 162 одиниці будівельної техніки. У межах договору генпідряду АТ ХК «Київміськбуд» здійснило конкурсний відбір підрядників на виконання навісу над трибунами. Цей етап реконструкції є найбільш конструктивно складним та дорогим у проекті реконструкції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати