Мрія дантиста — усміхнений пацієнт
Слід поширювати моду на здорові зубиЯкщо до вас звернуться з проханням назвати найдавніші професії, навряд чи згадаєте про стоматолога. А між тим історія зуболікування сягає п’ятого століття до нашої ери. Саме тоді Аристотель вперше описав форму кожного зуба й терміни його прорізування. До ХVІ століття спеціалістами у лікуванні зубного болю вважалися цирульники. Згодом стоматологія була визнана окремою областю медицини, у величезній Російській імперії 1811 року нараховувалося лише 24 особи у званні «зубний лікар». До речі, головний інструмент стоматолога і предмет найбільшого страху пацієнтів — бормашину — винайшли 1820 року. Це стало початком нової ери у зуболікуванні. Проте техніка була настільки недосконалою, що ще 15—20 років тому відвідати дантиста наважувалися лише ті, кого вже дійсно «допекло».
Сьогодні кожен розуміє, що здорові зуби — не лише умова хорошого самопочуття, а й окраса цивілізованої людини. Та й часи жахливих тортур за допомогою старовинної бормашини з величезним свердлом відійшли у минуле. Сучасні затишні кабінети з комфортними кріслами, майже безшумна апаратура з сенсорним пультом та екраном, використання лазеру і нанотехнологій — саме так працюють сьогодні стоматологи. Серед лікарів різних професій ці фахівці — у привілейованому становищі, адже мають особисту божественну покровительку — Святу Аполонію. Саме в її день — 9 лютого — в усьому світі відзначали Міжнародний день стоматолога. Про що мріють і чого чекають від нас, своїх пацієнтів, стоматологи, розповідає лікар київської стоматологічної клініки «Олета» Тетяна КОНОВА.
— Пані Тетяно, чи боялися ви в дитинстві зубного лікаря?
— Взагалі усі члени моєї родини з острахом сідали у крісло стоматолога. А от мені повезло. Якось мама привела мене до чудової лікарки. Мені так сподобалося лікуватися у неї, що я сама з власної ініціативи почала регулярно відвідувати стоматологічний кабінет. Напевно, це знайомство і визначило мою майбутню професію. Стоматологічний факультет вважається елітним у медичному інституті, і конкурс туди досить високий. Навчатися нелегко. Але я жодного разу не пожалкувала про свій вибір.
— На рекламному плакаті біля дверей вашого кабінету написано «Стоматологія без болю». Це правда — чи заспокійлива «пігулка» для не надто хоробрих пацієнтів? Адже за стереотипом стоматолог не може обійтися без «катувань».
— Без болю — це реально. В принципі, сьогодні ми робимо найсучаснішу анестезію і знімаємо неприємні відчуття. Але усе залежить від контактності пацієнта і його настрою. Кожен лікар зацікавлений в тому, щоб хворий спокійно сидів у кріслі й з посмішкою йшов додому.
— Я бачу на стіні вашого кабінету безліч дипломів про навчання на різноманітних курсах із вивчення сучасних технологій лікування. Хто переважно викладає на цих курсах — іноземні спеціалісти чи українські стоматологи?
— Я намагаюся навчатися на курсах у вітчизняних лікарів, які пройшли навчання за кордоном.. Тому що іноземні «світила», хоч і надають дуже цікаву і важливу інформацію, не враховують наш менталітет, екологію, економічний фактор. Надзвичайно корисними для мене стали лекції вітчизняних фахівців Оксани Бублай, Наталі Біденко, професора Інституту стоматології при Національній академії післядипломної освіти Ірини Мазур.
— Щодо національних особливостей стоматологічної практики в Україні. Економіка, екологія — з цим усе зрозуміло. А от щодо ментальності — поясніть, будь ласка?
— Ставлення до себе і до свого здоров’я в українців на дуже низькому рівні порівняно з іншими країнами. Щоб бути здоровим і користуватися надбанням передових технологій — треба мати гроші. Але має значення і культура харчування. Особливо це стосується підлітків: «Макдональдси», солодкі газовані напої, солодощі — такі продукти впливають на усі органи. Але порожнина рота — це дзеркало здоров’я усього організму. Хороший стоматолог по яснах, нашаруванні на язику, стану тканин зуба може розповісти про стан травної, гормональної, видільної, статевої систем.
— Отже, заспокоювати себе словами: «Я повністю здоровий, просто у мене на зубах карієс!» — то неправильно. Я читала, що у розвинутих європейських країнах близько 80% людей взагалі не знають карієсу.
— Це правда. Але не лише через високий рівень розвитку медицини, а й через добру профілактичну пропаганду. У нас така робота лише набирає обертів. Це і реклама зубних паст і щіток (хоча, на жаль, вона не завжди дає правдивої інформації про продукцію, але наголошує, що слід дбати про свої зуби), і утвердження «моди на здоров’я». І сьогодні усе більше людей розуміє, що 80% здоров’я порожнини рота — гігієна і вчасне відвідування стоматолога, приблизно два рази на рік. Чистити зуби треба не менше 2,5 — 3 хвилин. За статистикою, навіть найстаранніша людина чистить не більше 40 секунд. Тому для зручності можна купити пісочний годинник і слідкувати за тривалістю процедури.
— З якого віку слід починати догляд за зубами ?
— Як тільки у дитини з’явився перший зубчик, мама може починати чистити його за допомогою марлевого тампону, змоченого водою. Є спеціальні зубні щітки — «від 0 років». З одного боку — в них щетина, з іншого — іграшка —«гризунчик». Так дитина змалечку звикає дбати про зуби.
— Коли слід приводити дитину до стоматолога? Одразу після прорізування першого зуба?
— Ні, треба почекати до 2—2,5 року, коли проріжуться всі молочні зуби і почнеться формування прикусу.
— Які найпоширеніші захворювання зубів?
— Найчастіше, звичайно, пацієнти звертаються до нас із карієсом. Але не менш поширеними є пародонтоз і гінгівіт (кровоточивість і запалення ясен). Як не сумно, усі ці захворювання «помолодшали». Раніше 80% людей за 30 років страждали запаленням ясен, сьогодні ним вражені майже 100% підлітків. Чому? Неправильне харчування, захворювання внутрішніх органів, спосіб життя і особливо — куріння.
— Порадьте, які продукти треба їсти для того, щоб мати здорові зуби?
— Натуральні: овочі, фрукти, побільше клітковини, яка стимулює перетравлення їжі. Дуже корисною стравою є борщ — «торбинка» вітамінів. Не варто перетирати їжу — зубам і щелепам потрібне навантаження. Корисно перед сном пити кисломолочні продукти, адже доведено, що кальцій, який міститься в них, найкраще засвоюється вночі.
— Чого б ви побажали своїм колегам у зв’язку зі святом?
— Особистого здоров’я, матеріального і морального задоволення від роботи і постійного професійного зростання.