Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Закарпатті увічнили листоношу

21 грудня, 00:00
БРОНЗОВИЙ МОНУМЕНТ ЛИСТОНОШІ ФЕДОРУ ФЕКЕТІ В МІСТІ ПЕРЕЧИНІ / ФОТО АВТОРА

Закарпатське село Тур’я-Ремета, що у Перечинському районі, відоме єдиним у світі пам’ятником-барельєфом листоноші, встановленим півтора віку тому. Місцевий поштар Федір Фекета 50 років служив людям вірою і правдою. Цими днями, коли виповнилося 215 років від дня народження і 165 років із дня смерті Федора Фекети, в районному центрі Перечин відкрили йому бронзовий пам’ятник.

Народжений в 1789 році Федір Фекета донині залишається легендарною особою. Щодня посол, як тоді йменували листонош, долав пішки 50 кілометрів за маршрутом Тур’я-Ремета — Ужгород і з обласного центру додому, доставляючи листи та грошові перекази. У селі почало діяти ливарне виробництво, й ділової кореспонденції все прибавлялося. Аби швидше її доправляти, Федір йшов навпростець гірськими стежками, через ріки і потічки. Одного разу в зимову пору він сильно застудився й помер. Вдячні жителі на місцевій церкві встановили чавунну плиту з барельєфом поштаря. На ній такий напис: «В Память Приязности, Честности и Послужности Посла Федора Фекети».

На відкритому щойно у Перечині бронзовому пам’ятнику ужгородський скульптор Михайло Белень зобразив Федора Фекету в народному одязі того часу. Він ступає з каменя на камінь, переходячи гірський потік. На його відкриття міська рада, котра виділила основну частку коштів на монумент, запросила праправнука Федора Фекети, кандидата філологічних наук, колишнього доцента Ужгородського університету Івана Фекету.

У Перечині це взагалі перший пам’ятник, і міський голова Іван Погоріляк мовить, що з першого дня почалося паломництво. З усіх усюд сюди приїжджають пари наречених. На камені вони залишають листи зі своїми життєвими мріями, побажаннями.

Пам’ятник споруджений і на кошти Закарпатської дирекції «Укрпошти». В Закарпатті майже 200 населених пунктів мають статус гірських. Листоношам там доводиться щодня долати крутими стежками пішки по десять кілометрів. З майже тисячі закарпатських поштарів лише декілька — чоловіки. У Перечинському районі — один. Є надія, що після відкриття пам’ятника стане набагато більше представників сильної статі, бажаючих повторити славу Федора Фекети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати