Перейти до основного вмісту

НАУКА

23 лютого, 00:00

Біологи створили яблука без цукру

Збулася американська мрія про знежирені яблука — Абхая Дандекар і його колеги з Університету Каліфорнії в Девісі шляхом генетичних модифікацій «розвинули» яблуню, на якій ростуть яблука з низьким вмістом цукру і лише половиною калорій нормального плоду. Вчені провели масштабне дослідження метаболізму яблуні, щоб дізнатися, які генетичні чинники визначають смак, зовнішній вигляд та інші властивості яблука, важливi для споживачів. У результаті вони вирішили знизити концентрацію плодового цукру (сахарози і фруктози) за рахунок сорбітолу. Ця речовина відома як штучний підсолоджувач, що часто використовується в дієтичних харчових продуктах, наприклад, у безалкогольних напоях. Але в тих же яблунях він виробляється і природним шляхом. У природі сорбітол виробляється листям дерева, але перетворюється на фруктозу. І ось це природне перетворення й було блоковане в генетично зміненому яблуці, в якому стало на 45% менше калорій, ніж у звичайному — лише 2,6 калорії на грам. Каліфорнійські дослідники чудово усвідомлюють, що генетично змінені харчові продукти, м’яко кажучи, не дуже популярні. Тому вони заспокоюють населення, що аналогічні результати можна отримати і за допомогою класичних методів селекції. Проте яблука і так не найкалорійніший продукт, уживаний у їжу.

Ртутні термометри заборонять

Євросоюз планує заборонити продаж термометрів, які містять ртуть. Заборона стосуватиметься ртутних термометрів для вимірювання температури тіла, а також кімнатних термометрів, барометрів і приладів для вимірювання артеріального тиску. Виняток буде зроблено для спеціального обладнання, зокрема складних медичних вимірювальних приладів, яким на даний момент не можна знайти адекватну заміну, повідомляє korrespondent.net. «Цей захід дозволить скоротити кількість токсичної ртуті, що потрапляє зі сміттям у довкілля. Це благотворно позначиться на здоров’ї громадян та екології», — заявив комісар ЄС з питань промисловості Гюнтер Фергойґен. На даний момент для виробництва ртутних вимірювальних та контрольних приладів у країнах Євросоюзу щорічно використовується від 30 до 33 тонн ртуті. Як відомо, вдихання пари ртуті з розбитого термометра вкрай небезпечне, оскільки призводить до важкого отруєння з ураженням легенів, нирок і мозку. Тому цілком мотивовану ухвалу щодо заборони ртутних термометрів буде прийнято найближчим часом після обговорення Європарламентом і міністрами ЄС. Більшість організацій з охорони довкілля і здоров’я громадян вітають заплановану ухвалу ЄС. Висловлюються думки про те, що виробникам термометрів потрібно збільшити виробництво альтернативних вимірювальних приладів, зокрема цифрових термометрів. Зазначається, що альтернативні пристрої є доволі точними, доступними за ціною і легкі у використанні. Отже, — прощавай ртуть!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати