Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нерухомість хронічно дешевшає

Введено нові податкові пільги для житлового будівництва
21 липня, 00:00

На думку першого заступника Держкомітету у справах будівництва, архітектури і житлової політики Анатолія Беркути, висловлену на недавньому брифінгу, це дозволить на 8 вiдсоткiв скоротити вартість 1 кв.м житла (сьогодні його вартість, за даними А. Беркути, в середньому по країні становить близько 1 тис. грн.) і збільшити щорічні обсяги будівництва додатково на 1 млн. кв.м. В той же час головний консультант Комітету ВР з питань будівництва, транспорту та зв'язку Юрій Манцевич зауважив кореспонденту «Дня» Наталі Трофімовій, що моментальної реакції на нововедення чекати не варто. З іншого боку, А.Беркута вважає, що наслідком цього закону стануть прямі втрати бюджету в сумі 100 млн. грн. щорічно.

Очевидно, заради компенсації парламент того ж дня ухвалив Закон «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд». Документом передбачено залучення грошових коштів громадян і суб'єктів підприємницької діяльності. Через створення рахунків у комерційних банках, де відповідно з договором зберігатимуться внески таких осіб. Зрештою, ці рахунки призначені для подальшого спрямування їх на середнє та довгострокове кредитування будівництва житла для населення в борг і здійснення виплат. Крім того, у проекті підтримано ініціативу «Київміськбуду» у створенні на добровільних засадах недержавної, неприбуткової (так, принаймні, заявлено) і самокеруючої організації — Будівельної палати міста Києва. Тривалість функціонування цього самостійного органу, а разом з ним експерименту в цілому залежатиме від того, чи знайдеться достатня кількість бажаючих зробити внески в житлове кредитування. Бо коли закон про звільнення від ПДВ передбачає явні збитки державному бюджету, то законопроект з проведення експерименту в житловому будівництві теоретично може стати джерелом певних прибутків. І все ж таки, головним висновком будівельно-податкових нововведень є потенційне зниження цін на житло.

На жаль, у «Київміськбуді» (очевидно, через пересторогу) від коментарів подальшої цінової політики первинного ринку житла відмовилися. Але погодилися коментувати представники вторинного (перепродажу житла) ринку:

Олег ОХТЕНЬ, генеральний директор агентства нерухомості «Янус»:

— Я вважаю, що незалежно від того, чи був би прийнятий законопроект «Про стимулювання житлового будівництва», чи ні, ціни на житло як на первісному, так і на вторинному ринку падатимуть і надалі, оскільки сьогодні вартість житла значно завищена — до $150 за кв.м.

Тимофій КАЛЮЖНИЙ, заступник генерального директора агентства нерухомості «Тект»:

— Ціни на житло падають досить великими темпами: в середньому на $500 щомісяця. І допоки в нашій країні панує безробіття, така тенденція до зниження цінової політики житла не зміниться. Через свою неплатоспроможність більшість людей продає квартири, щоб придбати менші за розміром житлові площі, найчастіше купують комунальні приміщення. В результаті ціни на чотири-, три- чи двокімнатні квартири знижуються. Скажімо, в районі Троєщини двокімнатне помешкання в середньому коштує $13 тис., у центрі — трикімнатну квартиру можна придбати за $70 тис., що значно дешевше порівняно з минулими роками.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати