Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нікопольські вандали сплюндрували могилу Iвана Сірка

16 липня, 00:00

Під Нікополем на Дніпропетровщині місцевими вандалами знову сплюндровано могилу легендарного українського полководця, кошового отамана Війська Запорізького Івана Сірка. Під покровом темряви зловмисники вивернули із землі 12 бордюрних каменів, які захищали підходи до могили, навантажили їх на машину і відвезли в невідомому напрямі. Інцидент викликав шквал обурення серед місцевих шанувальникiв старовини та козаків, оскільки акти вандалізму на могилі кошового отамана, що знаходиться на околиці села Капулівка, здійснюються вже не вперше.

Так, на початку 90-х хулігани спалили вітряний млин, що знаходився поруч із меморіальним комплексом — реліквію колишньої епохи. Через кілька років пострілами з вогнепальної зброї було зруйновано скляний саркофаг, яким нікопольскі краєзнавці для збереження накрили старовинний надмогильний камінь.

Обурення громадськості довгий час викликав і той факт, що ще за років радянської влади археологи вилучили з могили отамана його череп і відправили «на реконструкцію зовнішнього вигляду» до московського Інституту антропології. Після цього череп полководця протягом 33-х рокiв припадав пилом в чиновницьких сейфах і запасниках дніпропетровських музеїв. Повернути його в могилу вдалося лише влітку 2000 року, коли влада Дніпропетровщини віднайшла необхідні кошти та навела на меморіальному комплексі належний порядок. Проте нинішнє пограбування меморіалу І. Сірка примушує в цьому засумніватися.

«Наші співробітники шукають негідників», — заявив у бесіді з кореспондентом «Дня» начальник Нікопольського РВВС Віталій Кадій. За його словами, міліція обійшла всі подвiр’я в самій Капулівці та навколишніх селах, але безрезультатно. Пошуки ведуться і в Нікополі, де знайти зловмисників ще важче. «Судячи з усього, — говорить В. Кадій, — на бордюрні камені позарились городяни, які вбачили для себе легку наживу. Могила кошового отамана ніким не охороняється, якщо не враховувати доглядача, який іноді приходить вдень».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати