Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова фармацевтична змова?

Регіони досі не отримали ліків для онкохворих, бо українські дистриб’ютори чинять спротив проведенню міжнародних закупівель
12 травня, 10:36
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нещодавно благодійний фонд «Таблеточки» отримав звернення від Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» з проханням допомогти придбати медикаменти першої необхідності для лікування онкохворих діток. За підрахунками фахівців фонду, ціна питання     — три мільйони гривень, на медикаменти другого порядку потрібно ще мільйон-півтора. У самій лікарні полиці на складах порожні. Така сама ситуація по всіх регіонах. Батьки діток викручуються, як можуть, звертаються за допомогою до волонтерів та меценатів. Де ж ліки, які медичні заклади мали отримати від держави?

ЗАБЛОКОВАНА ДОСТАВКА

Міністерство охорони здоров’я переконує, що онкопрепарати, закуплені міжнародною організацією Crown Agents, уже в Україні, по лікарнях розвезли медикаменти за трьома тендерними позиціями. А потім процес доставки заблокували наші дистриб’ютори, котрі несподівано вийшли на торги. Нагадаємо, суть передачі державних закупівель міжнародним агенціям якраз і полягала в тому, щоб проводити цей процес без посередників, купуючи ліки безпосередньо у виробників.

Згідно з українським законодавством тепер постачальники мають сплатити 7% ПДВ Державній фіскальній службі, однак вони відмовляються це робити, і так блокується подальша доставка ліків. Вочевидь, гравці фармацевтичного ринку так просто не відмовляються від давнього заробітку і встромляють палиці в колеса міжнародникам. Прикро, що від цього страждають ні в чому не винні пацієнти.

«Найбільше проблем виникло саме з онкологічною програмою. Наприклад, за програмою СНІДу закупівлі та доставку ліків уже завершено, виробники укладали договори безпосередньо з ЮНІСЕФ, — розповідає виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.      — Онкологія завжди була найскладнішою програмою, тут були найбільші відкати. Тепер на торги вийшли дистриб’ютори, котрі брали в них участь протягом минулих років. Наші постачальники знову вступили у змову з фармацевтичними компаніями, так вони борються за ринок і не хочуть віддавати гроші, які заробляли роками. Зараз єдине вирішення проблеми — в тому, щоб Crown Agents виходила безпосередньо до виробників. Я так розумію, що вони вже пішли на цей крок, щоб взагалі виключити постачальників із цього ланцюжка».

ОТРИМАЛИ ТРИ ПРЕПАРАТИ З 87

Хоч би як там було, переговори Crown Agents з виробниками також займуть певний час. Нещодавно у МОЗ представили попередні графіки доставки ліків: перші партії мають надійти у травні-червні, препарати, які виготовляються довше, надійдуть у вересні-жовтні. А що робити лікарям та пацієнтам сьогодні?

За словами Ірини Литовченко, координаторки БФ «Таблеточки», за дитячими програмами лікарні отримали лише три препарати з 87: «Один препарат протипухлинний, інший протиблювотний, третій — противірусний. Їх вистачить, можливо, на рік. Але ж цього не досить для комплексного лікування. Протипухлинний препарат дійсно важливий, але таких треба багато».


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У благодійному фонді допомоги онкохворим дітям «Краб» розповідають, що до Національного інституту раку теж не було нових надходжень. «Ситуація складна: закуповуємо багато ліків, є чутки, що навіть фізрозчину скоро не буде. Тобто ресурси вичерпуються критично, — зазначає голова фонду Лариса Лавренюк. — Цьогорічні закупівлі по онкології ще не розпочиналися, тільки формується номенклатура. Тобто зараз ведуться закупівлі лише за 2015 рік, перехід на міжнародні компанії затягнув процес. Ситуації з дефіцитом ліків раніше траплялися, тому ми знаємо, що треба засукати рукава й шукати спонсорів, щоб закрити ці питання».

ІНФОРМАЦІЙНІ МАНІПУЛЯЦІЇ

Проблеми з міжнародними закупівлями визнають пацієнтські організації, які активно їх просували. При цьому додають, що здійснити антикорупційну реформу без опору не виходить, система б’ється за виживання, як може. «Дистриб’ютори борються за ринок, вони переконували фармацевтичні компанії не виходити безпосередньо до МОЗ — так і писали, що міжнародних закупівель 2016 року не буде. Були й погрози. Це все — боротьба за гроші. Шкода, що заручниками ситуації стали міжнародні організації, а жертвами — пацієнти», — додає Ольга Стефанишина.

Провести міжнародні закупівлі ідеально з першого разу ніхто й не обіцяв, будь-які зміни проходять болісно. Та часто від громадських ініціатив можна почути закиди, що закупки через іноземних агентів себе не виправдовують. Як зазначають експерти, це      — відголоски маніпуляційних технологій від гравців фармринку, зацікавлених у зриві закупівель, щоб повернутись до старих схем.

У цьому контексті рішення заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця піти у відставку зіграє на руку фармацевтичному лобі. Адже саме пана Ігоря громадські організації вважають чи не єдиним у відомстві, хто справді займався медичною реформою, зокрема питанням міжнародних закупівель. Наразі заяву Перегінця ще не підписано, але в будь-якому разі надалі закупівлями керуватиме в. о. міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський. Нагадаємо, це призначення експерти оцінили вкрай негативно: раніше чиновник працював в іноземній фармацевтичній компанії, звідки його звільнили через фінансові зловживання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати