Обережно... масло?!
Адже так хотілося підтримати вітчизняного споживачаПродукт, виготовлений «Міським молокозаводом», чудово мазався на хліб, але за смаком наближався до... маргарину.
«Масло селянське? — перепитав мене працівник Комітету із захисту прав споживача, який побажав залишитися невідомим. — Так воно завжди було нижчим за якістю. Хорошим маслом, кажуть, держава за російський газ розплачується...» Фахівець відділу якості цього ж відомства Олена Потрубач відзначила чудові фізико-хімічні якості справжнього масла, яке вона перевіряє. «В селянському за технологією — більше вологи. Але останнім часом, — додала вона, — на ринку з’явилося й масло з комбінацією рослинних жирів. Добро на його виготовлення дав Держстандарт, зобов’язавши виробника вказувати склад продукту».
У відділі сертифікації харчових продуктів цієї шанованої організації на мої запитання відповідати відмовилися, очевидно в зв’язку з надсекретністю відомостей.
Головний інженер асоціації «Київмолоко» Валентина Павлусь пояснила, що таке «полегшене масло» вельми популярне в усьому світі. Не бажає, мовляв, народ вводити в свої організми зайві жири з холестерином. «Але ми в Києві та області такого масла не робимо», — заявила вона категорично.
Зате скористалися стійким попитом і високою ціною ніжного поживного продукту спритні та нечисті на руку ділки. Підпільний цех із виробництва фальсифікату виявлено в Полтавській області. Злочинці встигли розфасувати на місцевому молокозаводі понад 70 тонн просоченого водою масла. Фахівці вважають, що цех цей не єдиний і радять купувати вершкове масло в магазинах, а на ринках дотримуватись правила «хороше дешевим не буває» і... куштувати його на смак.
Прикро, але здешевлення улюбленого народом продукту ніхто до весни не обіцяє. Пов’язане це з високою закупівельною ціною молока.