Перейти до основного вмісту

«Пальне» для тіла

Чому українці скаржаться на брак енергії, хронічну втому, шлункові захворювання
15 лютого, 00:00
ОЛЕГ ШВЕЦЬ: «ЗА ДАНИМИ ВООЗ, 2/3 ХВОРОБ, НА ЯКІ ХИБУЮТЬ ДОРОСЛІ, СПРИЧИНЕНО НЕЗДОРОВИМ СПОСОБОМ ЖИТТЯ В ДИТИНСТВІ» / ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА

Українці не можуть похвалитися міцним здоров’ям. За даними дослідження Київського міжнародного інституту соціології, до 40—45 років ми ще «тримаємося», а тоді, на жаль, стан здоров’я різко погіршується: букет хронічних захворювань і життя псує, і гроші забирає. З-поміж найпоширеніших — шлунково-кишкові патології, які на 70% спричинено способом харчування людини. Значення травної системи неоціненне, адже 80% імунітету залежить від неї. Морози теж нагода поміркувати над харчуванням: узимку організм потребує більше енергії, левову пайку якої витрачає на «обігрів».

ТІЛЬКИ 18% УКРАЇНЦІВ ЗРАНКУ ПОЧУВАЮТЬСЯ ЕНЕРГІЙНИМИ

Розумова діяльність, запас енергії, працездатність, фізичне самопочуття безпосередньо залежать від харчування. Як пише у світовому бестселері «Революція в навчанні» новозеландський педагог Гордон Драйден, розумова діяльність дитини протягом дня повністю залежить від того, що вона поїла зранку. Дієтологи кажуть, що пізня вечеря псує фігуру, а неправильний сніданок (чи його відсутність) — здоров’я.

— Я щодня стикаюся з проблемами і молодих, і зрілих людей, які скаржаться на брак енергії, млявість, хронічну втому (синдром хронічної втоми нині дуже поширився). Запитую: «Чи ви снідаєте?» — і дістаю відповідь, мовляв, бракує часу, немає апетиту... За всіма стандартами — і нашими, і європейськими — сніданок конче має бути! Він має становити не менш ніж 25% від добового раціону. Щоб містити заряд енергії, достатньої людині від ранку до обіду, сніданок має складатися з продуктів із цільного зерна (каші), молочних чи кисломолочних виробів, овочів та фруктів (крім консервованих). Такий сніданок є збалансованим: тут є білки, вуглеводи (які перетравлюються поступово, на кілька годин даючи людині енергію), невелика частина жирів. Зайва річ розводитися про важливість фруктів та овочів — це джерело вітамінів і мінералів. «Є золоте правило: «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові, — пояснює лікар-дієтолог, кандидат медичних наук Олександра Кириленко.— Але, на жаль, українці, снідаючи, споживають їжу, яка не дає того, що насправді потрібно організмові: п’ють чай чи каву, хоча краще — соки та фреші, а замість цільнозернових продуктів їдять канапки та страви з яєць. Такий сніданок не є збалансованим».

За даними опитування, проведеного в січні цього року компанією GFK Ukraine серед 25 — 35-річних українців, тільки 19% опитаних назвали сніданок головним прийманням їжі в будні, 39% сказали, що вони ніколи не відмовляться від снідання, а 19% не снідають ( більшість не має на це ні бажання, ні часу). Кожний четвертий опитаний зазначив, що зранку почувається млявим і сонним, а 59% — не виспалися.

ВЕЧЕРЯ В УКРАЇНЦІВ АСОЦІЮЄТЬСЯ З МОЖЛИВІСТЮ ПОСПІЛКУВАТИСЯ

— Половина українців знає, що каші є корисними, а 8% стверджують, що корисні — бутерброди. Насправді 60% наших громадян уранці харчуються бутербродами, — розповіла Світлана Данилова, представник компанії «Крафт Фудз Україна», на чиє замовлення було проведено дослідження. — Якщо сніданок у більшості українців (57%) асоціюється із зарядом енергії та користю для здоров’я, обід — із відчуттям ситості (56%), то вечеря — з можливістю побути разом із родиною і мати від цього втіху (52%). На жаль, традиція добре поїсти ввечері погано впливає на здоров’я. Адже за вечерею люди, як правило, не поспішають і надолужують «згаяне» за весь день.

Дієтологи категорично проти такого харчування. Наситившись увечері, ще й жирною їжею, організм цілу ніч працює, отже, не відпочиває.

— Щоб покращити здоров’я і самопочуття, удосконалити фігуру, треба змінити стиль життя. Наприклад, забути традицію надолужувати те, що, мовляв, не встигли спожити за день, увечері. Добре повечерявши, людина зранку не відчуває голоду, тож і не снідає. До обіду обмежується шоколадками й печивом. Це причина багатьох проблем зі здоров’ям, зокрема чинник захворювання на діабет. Звичайно, кожній людині, яка звертається до нас, ми добираємо окремої дієти, але принципи — спільні. Дотримуючи режиму правильного харчування, людина за місяць утрачає кілька кілограмів, і вони вже не вернуться, — наголошує Олександра Кириленко.

Режим харчування українців має такі варті уваги ознаки: майже 70% щодня обідають, 84% — щодня вечеряють (а у 18% є ще «перекус» після вечері), 20% кілька разів на місяць їдять уночі. Звичайно, поганий приклад батьків наслідують діти. Сьогодні, за даними МОЗ, понад 2 мільйони наших дітей потерпають через нездорове харчування ( зокрема, надмірне вживання солодощів та їжі з фастфудів).

— Обмежена фізична активність разом із надмірним надходженням калорій збільшує вагу тіла, призводить до ожиріння. Згодом це може спровокувати атеросклероз, діабет, рак, хвороби травної системи. За даними ВООЗ, 2/3 хвороб, на які хибують дорослі, спричинено нездоровим способом життя в дитинстві, — розповів кандидат медичних наук, головний позаштатний дієтолог МОЗ Олег Швець. — За даними дослідження, яке провели (2010) в Україні, належну кількість овочів і фруктів (понад один раз на день) вживають тільки 22% та 17% учнів відповідно. Не набагато краща ситуація зі споживанням молочних продуктів та цільних злаків: лише третина школярів повідомили про достатній рівень споживання цих продуктів. Є серйозні проблеми і з режимом харчування: лише 2/3 опитаних учнів регулярно снідають.

Повертаючись до важливості сніданків, треба сказати, що правильне харчування зранку покращує роботу мозку і збільшує працездатність на 30%. Фахівці наголошують, що людині зранку потрібно отримати 30% денної норми білків, 50% — денної норми вуглеводів і зовсім небагато жирів — менш як 20%. Вуглеводи — це головне, але й вони різні. Не підходять прості вуглеводи — шоколад, печиво з білого борошна, білий хліб, мед, картопляне пюре, очищений рис, кукурудза, цукерки, — які дають тільки «стрибок» енергії, а за годину людина знову хоче солодкого. Складні (повільні) вуглеводи — це цільнозернові злаки, сирі овочі, фрукти. Як зазначають фахівці з харчування, до сніданку пасує печиво, у складі якого є цільнозернові злаки, а також батончики, які сьогодні є в продажу. Вони, звичайно, не можуть бути основною їжею, а як частина снідання — будь ласка!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати