«Пальне» для тіла
Чому українці скаржаться на брак енергії, хронічну втому, шлункові захворювання
Українці не можуть похвалитися міцним здоров’ям. За даними дослідження Київського міжнародного інституту соціології, до 40—45 років ми ще «тримаємося», а тоді, на жаль, стан здоров’я різко погіршується: букет хронічних захворювань і життя псує, і гроші забирає. З-поміж найпоширеніших — шлунково-кишкові патології, які на 70% спричинено способом харчування людини. Значення травної системи неоціненне, адже 80% імунітету залежить від неї. Морози теж нагода поміркувати над харчуванням: узимку організм потребує більше енергії, левову пайку якої витрачає на «обігрів».
ТІЛЬКИ 18% УКРАЇНЦІВ ЗРАНКУ ПОЧУВАЮТЬСЯ ЕНЕРГІЙНИМИ
Розумова діяльність, запас енергії, працездатність, фізичне самопочуття безпосередньо залежать від харчування. Як пише у світовому бестселері «Революція в навчанні» новозеландський педагог Гордон Драйден, розумова діяльність дитини протягом дня повністю залежить від того, що вона поїла зранку. Дієтологи кажуть, що пізня вечеря псує фігуру, а неправильний сніданок (чи його відсутність) — здоров’я.
— Я щодня стикаюся з проблемами і молодих, і зрілих людей, які скаржаться на брак енергії, млявість, хронічну втому (синдром хронічної втоми нині дуже поширився). Запитую: «Чи ви снідаєте?» — і дістаю відповідь, мовляв, бракує часу, немає апетиту... За всіма стандартами — і нашими, і європейськими — сніданок конче має бути! Він має становити не менш ніж 25% від добового раціону. Щоб містити заряд енергії, достатньої людині від ранку до обіду, сніданок має складатися з продуктів із цільного зерна (каші), молочних чи кисломолочних виробів, овочів та фруктів (крім консервованих). Такий сніданок є збалансованим: тут є білки, вуглеводи (які перетравлюються поступово, на кілька годин даючи людині енергію), невелика частина жирів. Зайва річ розводитися про важливість фруктів та овочів — це джерело вітамінів і мінералів. «Є золоте правило: «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові, — пояснює лікар-дієтолог, кандидат медичних наук Олександра Кириленко.— Але, на жаль, українці, снідаючи, споживають їжу, яка не дає того, що насправді потрібно організмові: п’ють чай чи каву, хоча краще — соки та фреші, а замість цільнозернових продуктів їдять канапки та страви з яєць. Такий сніданок не є збалансованим».
За даними опитування, проведеного в січні цього року компанією GFK Ukraine серед 25 — 35-річних українців, тільки 19% опитаних назвали сніданок головним прийманням їжі в будні, 39% сказали, що вони ніколи не відмовляться від снідання, а 19% не снідають ( більшість не має на це ні бажання, ні часу). Кожний четвертий опитаний зазначив, що зранку почувається млявим і сонним, а 59% — не виспалися.
ВЕЧЕРЯ В УКРАЇНЦІВ АСОЦІЮЄТЬСЯ З МОЖЛИВІСТЮ ПОСПІЛКУВАТИСЯ
— Половина українців знає, що каші є корисними, а 8% стверджують, що корисні — бутерброди. Насправді 60% наших громадян уранці харчуються бутербродами, — розповіла Світлана Данилова, представник компанії «Крафт Фудз Україна», на чиє замовлення було проведено дослідження. — Якщо сніданок у більшості українців (57%) асоціюється із зарядом енергії та користю для здоров’я, обід — із відчуттям ситості (56%), то вечеря — з можливістю побути разом із родиною і мати від цього втіху (52%). На жаль, традиція добре поїсти ввечері погано впливає на здоров’я. Адже за вечерею люди, як правило, не поспішають і надолужують «згаяне» за весь день.
Дієтологи категорично проти такого харчування. Наситившись увечері, ще й жирною їжею, організм цілу ніч працює, отже, не відпочиває.
— Щоб покращити здоров’я і самопочуття, удосконалити фігуру, треба змінити стиль життя. Наприклад, забути традицію надолужувати те, що, мовляв, не встигли спожити за день, увечері. Добре повечерявши, людина зранку не відчуває голоду, тож і не снідає. До обіду обмежується шоколадками й печивом. Це причина багатьох проблем зі здоров’ям, зокрема чинник захворювання на діабет. Звичайно, кожній людині, яка звертається до нас, ми добираємо окремої дієти, але принципи — спільні. Дотримуючи режиму правильного харчування, людина за місяць утрачає кілька кілограмів, і вони вже не вернуться, — наголошує Олександра Кириленко.
Режим харчування українців має такі варті уваги ознаки: майже 70% щодня обідають, 84% — щодня вечеряють (а у 18% є ще «перекус» після вечері), 20% кілька разів на місяць їдять уночі. Звичайно, поганий приклад батьків наслідують діти. Сьогодні, за даними МОЗ, понад 2 мільйони наших дітей потерпають через нездорове харчування ( зокрема, надмірне вживання солодощів та їжі з фастфудів).
— Обмежена фізична активність разом із надмірним надходженням калорій збільшує вагу тіла, призводить до ожиріння. Згодом це може спровокувати атеросклероз, діабет, рак, хвороби травної системи. За даними ВООЗ, 2/3 хвороб, на які хибують дорослі, спричинено нездоровим способом життя в дитинстві, — розповів кандидат медичних наук, головний позаштатний дієтолог МОЗ Олег Швець. — За даними дослідження, яке провели (2010) в Україні, належну кількість овочів і фруктів (понад один раз на день) вживають тільки 22% та 17% учнів відповідно. Не набагато краща ситуація зі споживанням молочних продуктів та цільних злаків: лише третина школярів повідомили про достатній рівень споживання цих продуктів. Є серйозні проблеми і з режимом харчування: лише 2/3 опитаних учнів регулярно снідають.
Повертаючись до важливості сніданків, треба сказати, що правильне харчування зранку покращує роботу мозку і збільшує працездатність на 30%. Фахівці наголошують, що людині зранку потрібно отримати 30% денної норми білків, 50% — денної норми вуглеводів і зовсім небагато жирів — менш як 20%. Вуглеводи — це головне, але й вони різні. Не підходять прості вуглеводи — шоколад, печиво з білого борошна, білий хліб, мед, картопляне пюре, очищений рис, кукурудза, цукерки, — які дають тільки «стрибок» енергії, а за годину людина знову хоче солодкого. Складні (повільні) вуглеводи — це цільнозернові злаки, сирі овочі, фрукти. Як зазначають фахівці з харчування, до сніданку пасує печиво, у складі якого є цільнозернові злаки, а також батончики, які сьогодні є в продажу. Вони, звичайно, не можуть бути основною їжею, а як частина снідання — будь ласка!