Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «Гіркі жнива» та час для нових ідей

Продюсер Ігор Ігнатович: «Неможливо в західному світі зрозуміти ситуацію в Україні, не знаючи її історії»
28 лютого, 10:05
ФОТО З САЙТА KINO-TEATR.UA

«Гіркі жнива» — перша англомовна кінострічка про Голодомор 1932—1933 років в Україні. Зараз триває її прокат у 45 країнах світу. Головна мета цього фільму суто просвітницька — розповісти світові про трагедію українського народу, адже ці сторінки історії для англомовної аудиторії часто залишаються незвіданими.

Автор ідеї стрічки — канадський підприємець, меценат, громадський діяч українського походження Ігор Ігнатович. Саме він і став продюсером фільму, бюджет якого становить 20 мільйонів доларів. Усе це особисті кошти канадського мецената.

У день прем’єри фільму, 23 лютого, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою запросив Ігоря Ігнатовича на публічну зустріч зі студентами та громадськістю у стінах Національного університету «Львівська політехніка». «Важливо, що молодь має можливість поспілкуватися не просто з продюсером, а з людиною, яка саме себе створила, яка чесно побудувала свою успішну кар’єру. Це людина, яка зуміла зробити свій бізнес соціально відповідальним, чого, на жаль, не вдається більшості наших бізнесменів», — наголосила директор МІОКу Ірина КЛЮЧКОВСЬКА.

«КРИЗА — СПРИЯТЛИВИЙ ПЕРІОД ДЛЯ ЗМІН»

«Гіркі жнива» відкрили для українців Ігоря Ігнатовича як продюсера. А зустріч і діалог зі студентами посприяли ближчому знайомству з канадським меценатом. Ігор Ігнатович чистою українською мовою, з поодинокими вкрапленнями англійських словечок-термінів, розповів історію особистого професійного успіху у сфері інвестицій та медичних технологій. У цих галузях він досягнув справді видатних результатів, заснувавши ряд успішних інвестиційних фондів та компаній. Водночас Ігнатович також реалізував чимало освітніх проектів, зокрема, заснував Ihnatowycz Institute for Leadership при Richard Ivey School of Business та підтримав створення Центру Українського Католицького Університету.

Також канадець активно долучається до українського руху за кордоном. Є заступником голови Дорадчої ради Конгресу Українців Канади, бере участь у житті української громади в Торонто, де виступив як меценат багатьох проектів, серед яких відновлення будівлі Королівської Консерваторії в Торонто (сьогодні Ihnatowycz Hall), розбудови українського Дому Опіки в Торонто, перебудови пластового табору при станиці Торонто.

Ігор Ігнатович намагався мотивувати нинішню українську молодь діяти, наголошуючи на важливості лідерства. «В Україні є величезний потенціал. Криза — це завжди сприятливий період для змін. Зараз якраз відповідний час і простір для того, аби розбудувати Україну. Це найкращий час, щоб починати діяти, започатковувати власну справу. Можливо, вам сьогодні це так не здається, зважаючи на неспокій та важкі економічні часи. Але це насправді сприятливий час для нових ідей. Тому треба над цим працювати», — відзначив Ігор Ігнатович, звертаючись до студентів.

«ОСНОВНА ЦІЛЬ ФІЛЬМУ — СУТО ПРОСВІТНИЦЬКА»

Звичайно, не оминув своєю увагою канадець і свою кінострічку, в якій дебютував у ролі продюсера. «На поверхні цього фільму — історія кохання, але його глибокий зміст у тому, що це історія про Голодомор і про те, що це було цілеспрямоване знищення українців», — зауважив Ігнатович. Його ціль та особиста мотивація полягала в тому, щоби розповісти людям у цілому світі про трагічні сторінки української історії.

Продюсер упевнений, що сьогодні важливо знімати кіно про Голодомор для світового прокату, адже «Гіркі жнива» підштовхнуть глядачів провести паралелі з сучасністю, давши змогу зрозуміти, що діється нині з Україною та Росією. Також фільм має відкрити очі на те, наскільки багато брехні Москва спрямовує на аудиторію західного світу. «Неможливо у західному світі зрозуміти ситуацію в Україні, не знаючи її трагічної історії. І якщо світ дізнається це, ставлення до наших ворогів буде іншим», — підсумував Ігор Ігнатович.

Ігор Ігнатович зізнається, що наразі подальших конкретних планів у сфері кінематографу в нього немає. А щодо продовження своєї просвітницької діяльності говорить так: «Взагалі є різні ідеї... Але все необхідно робити поступово. Неможливо взяти і з підніжжя гори враз застрибнути на саму її верхівку. Усе треба робити крок за кроком. Фільм «Гіркі жнива» — це один із цих кроків».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати