Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прощальна хроніка від Олександра Клековкіна

08 грудня, 00:00

ДАНЧЕНКО. Сергій Данченко очолив Київський Театр iменi I. Франка і здійснив виставу «Украдене щастя». У своїй режисерській практиці Данченко обгрунтовує принципи «Великого стилю». Цього ж сезону у театрі поставлені вистави «Дикий Ангел» О. Коломiйця (В. Оглоблiн), «Мартин Боруля» I. Карпенка-Карого, «Дорога з Чорного царства» А. Вербеця.

WALKMAN. Перший аудіоплейєр «Walkman», до появи якого єдиним переносним «стерео» була громiздка скринька, яку носили на плечi i яка, як правило, дуже гучно грала.

СВІТОВІ ПРЕМ’ЄРИ. «Кафедра» Валерiї Врублевської. «Мертва зона» Стiвена Кiнга. «Supertramp» — «Breakfast In America». «Santana»— «Marathon». «Дантон i Робесп’єр», вистава Робера Оссейна.

1980 р. МУЗИЧНА ВІДЕОКАСЕТА. В Англiї поступила у продаж перша музична вiдеокасета — концерт Гаррi Ньюмена.

ШАЛЕНА СУКА. Вперше на екранi, у фiльмi Вудi Аллена «Спогади про «Зоряний пил» з’явилась Шерон Стоун. Одна з героїнь актриси Кетрiн Траммел говорить: «Друзi називають мене «сукою», але ніжно». З тих пiр за нею закрiпилось амплуа «шаленої суки». Сьогоднi Шерон Стоун одержала титул мегазiрки і ставку у 5 мiльйонiв доларiв за кожен фiльм.

1981 р. ФРАНКЕНШТЕЙН. 4 сiчня на Бродвеї вiдбулася прем’єра шоу, яке увiйшло до книги рекордiв Гiннесса: Шоу «Франкенштейн» у цей день було показано у перший та в останнiй раз. Збитки вiд цього рекорду становили два мiльйона доларiв.

ПРОЩАННЯ В ЧЕРВНІ (1981 р.) У театр iменi I. Франка прем’єри вистав «Загибель ескадри» О. Корнiйчука (С. Данченко, В. Iвченко) і «Прощання в червнi» О. Вампiлова (В. Козьменко-Делiнде).

«ЗАВОДНИЙ АПЕЛЬСИН» — фільм Стенлі Кубрика.

MTV. У серпнi створено американський цiлодобовий канал MTV — музичний кабельний канал. У передачах каналу передаються музичнi клiпи, новини, iнтерв’ю, вiкторини тощо. Вiк глядачiв каналу коливається мiж 12 i 34 роками.

РЕКОРДИ (1981—1987 рр.) Неабиякої популярності здобувають нетрадиційні розваги. 27 липня було поставлено свiтовий рекорд із чхання. Чемпiонка Донна Грiффiтс із Великобританiї чхала 978 днiв пiдряд. 15 серпня поставлено черговий свiтовий рекорд. Американець Стiв Уорнер (штат Калiфорнiя) пiд час щорiчних змагань із кидання коров’ячого кизяка, кинув свiй кизяк на 81 метр. 3 листопада 1987 року зареєстровано свiтовий рекорд із хропiння. Чемпiон — Марк Томпсон Хеббард. Середнiй рiвень звуку, який вiн видавав пiд час хропiння, складав 85 децибел. Для порiвняння: сила звуку понад 190 децибел може привести слухача до смертi. 1 травня 1991 року помер Чарльд Осборн (США), чемпiон свiту по гикавцi (рекорд становив 40 гикань на хвилину). 22 травня 1987 року на аукцiонi Сотбi в Лондонi поставлений рекорд суми, заплаченої за музичну партитуру. Партитура дев’ятої симфонiї Моцарта була придбана за 2595000 ф. ст.

1982 р. УЛІСС. 16—17 липня пролунала в ефiрi одна з найтривалiших передач. «Радiо телефiс Ейрiан» (Iрландiя) передавала читання роману «Улiсс» Дж. Джойса протягом 29 годин 38 хвилин.

1983 р. LOTY. З цього року регулярно влаштовується найпрестижнiший конкурс у модельному бiзнесi «Look of the Year» — LOTY.

ЗІРКИ «BEATLES». Мiжнародна астрономiчна спiлка затвердила назву чотирьох невеликих астероїдiв iменами «Beatles». Колишнi астероїди номери 4147, 4148, 4149 i 4150 тепер називаються Джон Леннон, Пол Маккартнi, Джордж Харрiсон i Рiнго Старр. Назвати так їх запропонували двоє американських учених, що вiдкрили цi астероїди у 1982 році.

БОГЕМА. 5 липня. Цей день потрапив у Книгу рекордiв Гiннесса. Плачiдо Домiнго 83 рази викликався на «біс», а оплески тривали одну годину i тридцять хвилин. Це вiдбулося пiсля виконання ним головної партiї в оперi Пуччiнi «Богема» у Державнiй оперi у Вiднi.

КОРУС ЛАЙН. 29 вересня вiдбулася прем’єра вистави, що увiйшла у книгу рекордiв Гiннесса. На Бродвеї було поставлено мюзикл «Корус Лайн», у якому на сценi стояло 332 учасницi у цилiндрах.

1984 р. ДІЙСНЕ ЖИТТЯ. 17—18 березня театром «Том Манн» iз Австралiї був зiграний найдовший спектакль у свiтi — його назва «Дiйсне життя». Спектакль тривав 21 годину з перервами або 19 із половиною годин без перерви i вписаний у книгу рекордiв Гіннесса.

КІНОПРЕМ’ЄРИ. «Термінатор» — фільм режисера Джеймса Кемерона. «Клуб «Коттон» фiльм Френсiса Копполи.

1985 р. МАХАБХАРАТА. Міжнародний проект Пiтера Брука.

STWABERRY FIELDS. Одна з частин «Central Park» у Нью-Йорку площею у 12 тисяч квадратних метрiв була названа на честь Джона Леннона «Stwaberry Field». 123 країни надiслали насiння i саджанцi дерев для цього поля. Країни Латинської Америки прислали камiння, що прикрашають дорiжки у цьому парку. У центрi парку меморiал Джона Леннона, невелике обкладене мозаїкою коло, в центрi якого напис — слова з пiснi Джона Леннона: «Нема кого вбивати, Нема за що помирати, I нiяких релiгiй. Уяви: усi люди живуть у мирi».

ІНТЕРАКТИВНЕ КІНО. Голлiвудська студiя «Дон Блат продакшнз» створила комп’ютерну мультиплiкацiйну стрiчку, в якiй розвиток сюжету залежить вiд бажання глядача, що має у своєму розпорядженнi два регулятори — тобто меню вибору. Цей мультфiльм започаткував еру iнтерактивних сценарiїв.

КАР’ЄРА АРТУРО УІ. У Київському театрі iменi I. Франка прем’єра вистави «Кар’єра Артуро Уї» Б. Брехта (мала сцена) у постановці В. Козьменка-Делiнде.

1986 р. ГОПАК-ОПЕРА. У театрі iменi I. Франка Сергій Данченко здійснив постановку бурлеск-опери «Енеїда» I. Котляревського — С. Бєдусенка.

1987 р. СПІЛКА ТЕАТРАЛЬНИХ ДІЯЧІВ (1987 р.) 22—23 травня у Києвi вiдбувся позачерговий з’їзд Українського театрального товариства. УТТ перетворено на Спiлку театральних дiячiв України.

1988 р. МІС УКРАЇНИ . Перший конкурс краси в СРСР — «Московська красуня». У наступному роцi — конкурс краси «Мiс СРСР». Вперше в Українi (в Одесi) проведено конкурси краси — «Мiс Одеса» і «Мiс Київ» у Києвi.

1989 р. ТЕВ’Є-ТЕВЕЛЬ. Київський театр iменi I. Франка — «Тев’є- Тевель» за Шолом-Алейхемом (С. Данченко, Д. Лiдер).

КІНЕЦЬ ГРИ. 4 грудня Президент США Джорж Буш пiд час переговорiв із Михайлом Горбачовим заявив про закiнчення холодної вiйни.

РИЦАРСЬКІ ТУРНІРИ. В Англiї, у славетному замку Чілем вiдродженi рицарськi турнiри. Вiдродив цю традицiю Макс Дайамонд, засновник «Британської федерацiї рицарських змагань». Сучаснi лицарi тренуються протягом року, щоб у перший травневий понедiлок, коли в Англiї не працює нiхто у зв’язку з «Бенк Холiдей» — Банкiвським вихiдним — виїхати на турнiр до парку замку Чiлем. Такi ж театралiзованi турнiри влаштовуються i у маєтку Кентуелл-хол, що у графствi Суффолк. Щороку бiля трьохсот осiб з’їжджаються сюди на три тижнi, щоб здiйснити подорож у часi.

(Початок див. у «Дні» від 28.01. Далі буде)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати