Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Революційне фортепіано» в Нідерландах

Маркіян МАЦЕХ: «Культура має боротися із заполітизованістю»
06 квітня, 11:02
ФОТО З FACEBOOK-СТОРІНКИ МАРКІЯНА МАЦЕХА

Львів’янин Маркіян Мацех, який під час Майдану втілив проект культурної «революції» — привіз фортепіано, встановив його неподалік Адміністрації Президента й зіграв на ньому перед «Беркутом» Шопена, — сьогодні знову проводить культурну дипломатію. Цього разу в Нідерландах — заради позитивного результату на референдумі щодо Угоди про асоціацію України та ЄС.

Упродовж кількох днів він виступає на вокзалах кількох міст Нідерландів: у Бреді, Маастрихті, Утрехті, Гаазі, Амстердамі. Піаніно купляти не довелося — вони стоять на усіх залізничних станціях міст Нідерландів, і сісти пограти можуть всі охочі. Та щоб надати своєму виступу українського контексту і передати свій месидж голландцям, Маркіян розмістив позаду фортепіано всім відомий революційний знімок його зі спини, а на самому інструменті розклав прапори України та ЄС. Перформанси тривали  до самого референдуму. «День» поспілкувався з Маркіяном МАЦЕХОМ про його ініціативу.

— Якою була ваша мотивація, коли вирішили поїхати у Нідерланди?

— З Нідерландами мене багато чого пов’язує.  У мене тут живе мама, знайомі, і я з 13-ти років часто приїжджаю в цю країну, тому чимало знаю про неї. Два роки тому, коли були акції культурної революції з піаніно, голландські ЗМІ найактивніше реагували на це: публікували фото, записували інтерв’ю, запрошували на програми. Тоді у мене з’явилися зв’язки з їхніми медіа, і створився уже певний імідж, тож я подумав, що у мене є можливість привернути увагу до актуального сьогодні питання — референдуму щодо Угоди про асоціацію України та ЄС — і переконати нідерландців сказати «так».  Ставки для України досить високі, і я не міг, маючи можливість якось вплинути на рішення, не зробити цього. Спочатку я не знав, що конкретно робитиму, але розумів, що потрібно діяти. Тоді мені пощастило познайомитися з організацією Stem Voor, яка допомагає, щоб голос України «лунав» в Нідерландах. Після цього у нас виникла ідея — зробити цей тур. Вони знали, що у Голландії на залізничних станціях є фортепіано і що голландці більше прислухаються до думки місцевих медіа, ніж національних, тож така деполітизована «картина» із фортепіано зіграє добре проти популізму. І так ми почали працювати у тандемі.

— Які у вас враження від виступів?

— Я радий, що зробив те, що міг і мав зробити. Уже поспілкувався з багатьма нідерландськими ЗМІ і продовжую це робити, доніс до них наші месиджі, а також кількох людей вдалося переконати особисто. Річ у тому, що безліч голландців ще не визначилися, в них надто мало інформації. І така культурна акція та інші заходи на підтримку України мали б достукатися до них.

Люди ставляться по-різному: хтось впізнає «піаніно Майдану», хтось здивовано запитує, що відбувається, але найчастіше виступ викликає цікавість.

— Яка роль голландських медіа у висвітленні українського питання?

— Важливим моментом є медіа, які пишуть про це, не вдаючись до заангажованої політизації теми, а описують лише культурний аспект. Але є й такі, які зміщують фокус, підмінюють поняття, і люди не знають, за що голосують. Багато людей думають, що це буде вигідно тільки владі чи що багато українців не згодні, і може розпочатися громадянська війна. Також  негативним аргументом голосування вони висувають потік емігрантів. Акценти зміщені, і з цим боротися дуже важко, тому вирішувати це питання мусить культура. Фортепіано нагадує: нещодавно українці виходили на Майдан заради цієї мети, і зараз пріоритетність та важливість питання євроінтеграції не змінилися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати