«Салат iз грициків i вареники зі споришем»
«Веселi» страви вiд Любовi Баранової
Якщо вірно кажуть, що жінці стільки років, на скільки вона виглядає, то лучанці Любові Борисівні Барановій завжди дають не стільки, скільки їй насправді. Бо насправді їй 60, а 5 чи 10 «скидають» обов’язково. Можливо, один iз секретів вроди і молодості (жодної тобі зморшечки) у генах, бо у їхній родині всі такі і в старості. А може, він у нев’янучому оптимізмі, хоча у неї, як у кожного з нас, проблем вистачає. Та ніколи не бачила її просто в поганому настрої. А ще своє сімейство Любов Борисівна давно привчила до страв iз лікарських рослин. Вино і те готують, як не з... волошок, то з бузини.
Її домашня кухня містить багато оригінальних рецептів iз тих рослин, які буквально під ногами ростуть. Але насправді багато хто й не знає, по якому багатству ми топчемося. Ті ж грицики, котрі ростуть скрізь і поширені аж до тундри, дуже живучі: одна рослинка дає 64 тисячі насінин. Російською назва рослини звучить як «пастушья сумка». І недарма: додаючи у страви грицики, пастух міг витримати труднощі похідного життя. Адже у цій рослині багато яблучної й лимонної кислоти, є аскорбінова кислота (вітамін С), дубильні речовини, вітамін К (сприяє згортанню крові), багато мікроелементів. Ці салати корисні при судинних захворюваннях, порушеннях обміну речовин, при захворюваннях печінки, нирок, сечовивідних шляхів. І зокрема — при токсикозі вагітних. Салат iз грициків Любов Борисівна готує дуже просто. Беруться молоді листочки (у період цвітіння, але тільки до плодоношення — коли на грициках з’явилися плоди, переходьте на іншу травичку). Їх облити окропом і покришити на салат, який можна заправити сметаною (і додати варене яйце), можна олією чи майонезом, можна додати зеленого горошку або цибульки для гостроти. Можна грицики додавати у супи й борщі, а можна приготувати й «зелене» пюре: листочки грициків протушити у сметані. Виходить чудовий гарнір до м’яса.
А коли земля вкривається молодим споришем, у Баранових на обід — вареники. Звичайно, що і спориш, й інші трави треба збирати подалі від доріг, десь у лісі чи на вигоні. Отож, рвемо спориш, ретельно промиваємо й дрібно січемо ножем. Додаємо зелені кропу та домашнього сиру. Але зелені кропу і споришу має бути дві третини фаршу, а сиру — третина. Посолити. Приготувати тісто як на звичайні вареники. Виліпити, відварили. А тим часом чистимо моркву, тремо на крупну тертку, протушуємо її на вершковому маслі. І подаємо: можна вареники притрусити кропом, а моркву подати окремо (як соус), а можна вареники притрусити і морквою, і кропом. «І виходить воно таке веселе!» — каже Любов Борисівна.
Звичайно, що одне з перших питань, яке задають їй: звідки такий інтерес до незвичних страв? Можливо, початок інтересу заклало навчання в Іркутському медичному інституті, де був чудесний викладач фармакогнозії. Цей предмет вивчає лікарські трави. При інституті був город лікарських трав, і саме Любов Борисівна, проходячи практику з фармакогнозії у радгоспі «Женьшень» Приморського краю й тиждень погодувавши комарів в Уссурійській тайзі, привезла сюди паросток дикого женьшеню. Працюючи на Волині в обласному аптекоуправлінні, читала лекції з фармакогнозії на курсах з підвищення кваліфікації. Нині працює фармацевтом в обласному госпіталі для інвалідів війни і праці. Багато колег і пацієнтів перейняли від неї рецепт салату «Довгожитель». Це салат з гички червоних столових буряків. У ній багато речовини, котра допомогає на ранніх стадіях онкозахворювань, незамінна для профілактики. Лікарі призначають пігулки, а тут ця речовина у природному вигляді. Як сміється Любов Борисівна, гичку з апетитом їдять свині, корови та інша живність — і добре виглядають. Салат дуже простий у приготуванні: порізала гичку, додала свіжих огірків чи помідорів. А як нема ні огірків, ні помідорів, додайте до гички зеленої цибулі, кропу, заправте майонезом, сметаною чи олією. Добрий салатик до м’яса і до картоплі. Можна споживати (якщо заправляти олією) у піст: і калорій вистачає, і ситий, і м’яса не їсиш. Частіше гичку споживали напровесні, але ж молоді листочки на буряках є мало не до пізньої осені. Торік вона придбала на ринку насіння буряка листового (росте не в корінь, а в гичку). Але якщо його на вашому городі ще нема, для салату годиться і наш звичайний червоний бурячок.
Споживають у цьому домі й кропиву дводомну, додаючи її у борщі, і кульбабу. Але наразі потішимо читачів рецептами вин «від Любовi Баранової».
З волошками у Баранових пов’язана смішна історія. Працюючи в аптекоуправлінні, вона взяла на себе зобов’язання заготовити один кілограм квітів волошок. За них платили найбільше — 10 рублів. Але секрет у тім, що приймали лише бокові пелюсточки. Скільки треба їх назбирати і насушити на кілограм?! Тому мало хто з заготівельників погоджувався на такий «подвиг».
— Виїхали ми з чоловіком за місто, відшукали розкішні жита, сині від волошок. Було літо, спека, вирішили разом позагоряти. Я в купальнику, чоловік у плавках... А неподалiк дорога. Їдуть нею автомашини, й одна, друга, п’ята весело нам сигналять, водії привітно махають iз вікон... «Не знала, що у тебе стільки знайомих!» — кажу чоловікові. А він раніше від мене домислив, у чому річ, i каже: «Та то ніякі не мої знайомі. Хлопці вважають, що просто пара виїхала на природу, а заодно вирішила букет нарвати!». «А ми ж для них ліки заготовляємо!» Так «світитися» мені перекортіло, ми зібралися й поїхали додому. Але кілограм волошок все таки здали. Сушили їх по всій хаті. Здавалося, що у дім небо опустилося...
Як кажуть, смачного! Їжмо салат з грициків, варімо вареники зі споришем, а вино вживаймо теж природне. І тоді будемо довго молодими й гарними...
Салат «Південне сяйво»
Основою салату служать яблука (будь-які), ріжемо їх дрібно, додаємо так само порізані апельсини, мандарини, банани, можна додати й ананас. Заливаємо все це соком і ягодами консервованої жовтої черешні.
Вино з волошок
Збирають лише голубі пелюстки квітів волошок. Заповнити ними більше, ніж 2/3 трилітрової банки. Залити цукровим сиропом, який попередньо охолоджують до кімнатної температури. Сироп готують так: на 2 літри води — 2 склянки цукру, перекип’ятити 3 хвилини. Два рази на добу помішувати суміш дерев’яною паличкою протягом трьох днів. Потім банку закрити спеціальною кришкою для приготування вина, і трубку вивести у півлітрову банку з водою. Повинно вистоятися 20 — 25 днів. Потім вино процідити у скляний посуд і додати цукор до смаку. До споживання вино готове через 30 днів.
Вино з бузини, або Легенький напій для жіночої бесіди
30 суцвіть бузини покласти у 3-літрову банку, залити холодною водою, дати вистоятися добу. Вичавити суцвіття, додати кілограм цукру, прокип’ятити, додати чайну ложку лимонної кислоти. Розлити у пляшки, закупорити, поставити у холодильник. Вино готове через 15 днів. Має світло-бурштиновий колір.