Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Села пустіють...»

Державна служба статистики фіксує тривожну картину: смертність сільського населення подекуди втричі переважає над народжуваністю
02 березня, 11:04
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За даними 2016 року, сільське населення України налічувало трохи більше ніж 13 мільйонів людей. Серед них 20 тисяч осіб виїхало із сіл. Такі дані оприлюднили в державній службі статистики. Загалом сільське населення за 2016 рік скоротилося майже на 100 000 людей. Найбільше пустують села східних регіонів, а також Кіровоградської, Вінницької, Тернопільської. Херсонської областей.

Україна за підсумками 2016 року посідає четверте місце серед країн з найвищим рівнем смертності, йдеться у висновках дослідження американського ЦРУ. Найгірша ситуація з народжуваністю — в сільській місцевості. У деяких населених пунктах уже давно немає ні початкових шкіл, ні садочків і немає дітей. Як виявилося, сільське населення скорочується дуже великими темпами. Для прикладу: в Кіровоградській області за 2016 рік у селах зареєстровано лише 3411 народжених дітей, а от показник смертності переважає удвічі — це 6647.

Не краща ситуація була й минулого 2017 року. «За минулий рік у нашій області народилося в сільській місцевості 1397 діток, а зареєстровано смертей 6522 — вп’ятеро більше. Для прикладу: у Благовіщенському районі в селі народилося 58 дітей — померло 312 осіб, у с. Устинівці народилося 39 дітей — померло 152 особи. І так майже скрізь. Села пустіють. Така ситуація спостерігається протягом десяти років. Бум народжуваності у нас припав на 2012 рік», — зазначає заступник начальника Управління державної реєстрації — начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області Раїса ДАЙДАКУЛОВА.

У Запорізькій області за 2017 рік народилося в селах 1285 дітей, а померло — 3949 осіб. У Луганській області на території, де немає бойових дій, народилися всього за рік 1434 дитини. А от померло — майже 4000 селян. У Тернопільській області з’явилося на світ 5412 немовлят, а померло — майже 10 тисяч. Цифри свідчать самі за себе.

У Львівській області за січень — листопад минулого року сільське населення скоротилося на 13 тисяч людей, а народилося 10 тисяч дітей, — повідомляє управління статистики. Пустіють села Вінницької області. «За минулий рік виконавчими комітетами зареєстровано 3953 немовляти. А от померло 15 526 осіб. Смертність у декілька разів переважає народжуваність. Ще у 2007 — 2008 роках смертність не була такою високою, як зараз.

Уже починаючи з 2013 року, особливо в селах, більше помирає людей, ніж народжується. Інколи проїжджаєш повз якесь село, і страшно дивитися — воно в запустінні, хати покинуті», — коментує начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану головного управління юстиції у Вінницькій області Олена ЄФІМЕНКО. У Херсонській області ситуація така сама. У таких селах, як Петропавлівка, Костогризово, Новоукраїнка, Соломки, Тихий Сад, уже давно немає життя — стоять лише кладовища. На черзі вимирання ще кількох. У селі Нова Благовіщенка на Херсонщині проживає лише 39 людей.

«Ще з часів відновлення незалежності в українських селах показники смертності були завжди вищі за показники народжуваності. Молодь виїжджає, залишаються люди похилого віку. Найвищі показники смертності — в селах Дніпропетровської області. Населення області в селах за минулий рік зменшилось на 21 тисячу людей. Але сама область порівняно з іншими регіонами дуже велика. Погані показники народжуваності в Кіровоградській області. Тому що там порівняно з іншими областями проживає найменше людей.

У східних регіонах погана екологічна ситуація. Тому люди помирають навіть у молодому віці. За 2016 рік із сіл емігрували 20 тис. осіб. І щороку молодь виїжджає, тому показники смертності такі високі.

Трішки краща ситуація з народжуваністю лише в Закарпатській та Рівненській областях. Тут спостерігається найменше скорочення населення, у тому числі в сільській місцевості. Поки що немає повного перепису населення, і складно сказати, в якому селі дітей найбільше, а де їх зовсім немає», — коментує старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Борис КРІМЕР. Не хочеться вірити, що таку тенденцію не вдасться переламати, адже українські села завжди були не лише годувальниками України, а й хранителями наших традицій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати