Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сміттєзвалище за 300 тисяч

У Полтаві та Макухівці вирішують, як утилізувати сміття
21 вересня, 00:00

18 вересня із 7-ї ранку і до середини дня жодна машина із горами зібраного в Полтаві сміття не змогла дістатися до міського полігону біля села Макухівка. Близько 50 жителів Макухівки та навколишніх сіл заблокували дорогу і не пропускали жодного автомобіля в напрямку сміттєзвалища. Вони вимагали вирішити питання з вивозом сміття на переповнений полігон, а також розв’язати питання будівництва в селі нормальної дороги, налагодження водогону.

Як з’ясувалося, полігон заповнений відходами великого міста на 107 відсотків, але при цьому на нього продовжують звозити сміття. Поряд із сміттєзвалищем — село і помешкання людей. Але є також більша небезпека — тут такирозташовані водоймища, які сполучаються з річкою Коломак, а через нього — із Ворсклою, на берегах якої стоїть Полтава. Є величезний ризик забруднення річки побутовими відходами.

За словами Андрія Матковського, секретаря міської ради та в.о. міського голови Полтави, питання вже було вирішене з депутатами Полтавської райради, яких таки умовили не виводити людей, а замість того брати на себе соціальні зобов’язання. З’ясувалося також, що місто готове виділити на потреби села вже цього року близько 300 тисяч гривень. Щоправда, до селян цю інформацію не донесли. Тож на зустрічі протестувальників та представників влади було підписано угоду, в якій і закріплено всі обіцянки міста та району щодо жителів села. У Макухівці таки буде дорога, водогін і 300 тисяч гривень уже цього року.

А тим часом біля звалища, із метою також не допустити таких протистоянь у майбутньому, буде виділено місце для будівництва у Полтаві сміттєпереробного заводу. Цим опікуватиметься щойно створене сесією міськради ТОВ «Муніципальна кампанія поводження з відходами та енергозбереження». 51 відсотком акцій цієї компанії володітиме міська рада. А от рештою — віртуальні інвестори, яких поки що немає жодного. Депутати шукатимуть таких до 1 листопада.

Так само для того, щоб полегшити роботу заводу, в Полтаві буде встановлено 300 контейнерів для роздільного збирання сміття. Вони розташовуватимуться поки що лише в трьох мікрорайонах — Половки, Браїлки, Огнівка — і будуть експериментом, який, до речі, вже давно реалізований у райцентрі Миргород. За словами Матковського, також є проект угоди щодо закупівлі у німецької фірми (яка і постачала контейнери до Миргорода) таких контейнерів для всього міста. Гарантія їхньої роботи — 10 років. Угода вигідна для міста тим, що за нею спочатку сплачується певний відсоток, а не вся сума. Щоправда, виникає питання, куди будуть вивозити сміття з цих контейнерів, коли перші 300 виробів отримають уже цього місяця, а завод ще навіть не почали будувати?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати