Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Спроба тотального контролю»

Уряд, усе-таки, закріпив дискримінаційні норми щодо переселенців із Криму та Донбасу
15 червня, 10:54
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Учора під Кабінетом Міністрів пройшов масштабний пікет «За ваші і наші права». Його учасники виступали проти змін до урядової постанови №637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». Нововведення затверджуються постановою №365, яку ухвалили минулого тижня і яка днями набрала чинності. Документ впроваджує багато дискримінаційних норм, що стосуються механізму отримання внутрішньо переміщеними особами соціальних виплат і пенсій (більше по темі — у матеріалі «Знову — «ляпас» переселенцям» у №101-102 «Дня» за 10-11 червня). Головний меседж акції під Кабміном — якщо сьогодні влада порушує права переселенців, завтра це саме може стосуватись інших громадян.

Обурює, що зміни не обговорювали з громадськістю і навіть не погоджували з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. «Зустрічі з представниками Міністерства соціальної політики так і не відбулося, — зазначає Олена Виноградова, правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист». — Разом з тим, майже одразу після того, як зміни заслухали на засіданні Кабміну, з нами зустрілися представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО і запропонували разом попрацювати над пропозиціями до змін, що ми і зробили. Подали пропозиції урядовцям 13 червня зранку, а ввечері дізнались, що постанову опубліковано».

Головна проблема, яку спричиняють нововведення, — навіть після поновлення довідки ВПО її власник почне отримувати соцвиплати щонайменше через два місяці. При цьому виплати за період очікування не нарахують. А якщо довідку переселенця поновлюють після скасування, виплати можна буде отримати не раніше, ніж через шість місяців. «Пенсіонери, які залишились без виплат з лютого, першу пенсію зможуть отримати у серпні», — додає Олена Виноградова.

Також незрозумілий регламент роботи комісій, що займатимуться призначенням соцвиплат і пенсій. А якщо чиновники запідозрять, що переселенець не проживає за адресою, вказаною у документах, до нього можуть прийти з перевірками групи з представників управлінь соцзахисту, Національної поліції, Служби безпеки тощо.

«Можемо припустити, що нова постанова є спробою зекономити кошти і встановити тотальний контроль над переміщеними особами, наче це шахраї чи злочинці, — наголошує Олена Виноградова. — Люди просто боятимуться отримувати довідку і виплати. Якщо для працездатних громадян це некритично, то для людей з інвалідністю, пенсіонерів, одиноких матерів ці кошти фактично є єдиним джерелом існування».

Скасувати норми можна, якщо внести зміни до постанови, а за регламентом Кабміну цей процес триває не один і не два місяці. Тож, певно, боротьба за цивілізований механізм отримання соцвиплат буде тривалою і складною. Але важливо пам’ятати, що дискримінаційне розпорядження — проблема не самих переселенців, бо порушення прав у державі стосуються всіх її громадян.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати