Перейти до основного вмісту

Ці цілющі шиїтаке

Учені стверджують, що гриби можуть бути не тільки делікатесом
22 квітня, 00:00

Східні лікарі з давніх-давен знали про неабияку цілющу силу грибів. Сучасна ж медицина лише в останні десятиліття стала виявляти до них цікавість. Те, що ми звикли сприймати як смачну страву, сьогодні подає надію на перемогу над такими страшними ворогами людства, як рак та СНІД.

Кілька років тому західний світ дізнався про справжню медичну сенсацію. Її герої — два японські гриби — шиїтаке та рейші (останній відомий і в нас під назвою «лаковий трутовик»). Вчені дослідили механізм дії цих грибів на людський організм. Вони з’ясували, що ці делікатеси містять протипухлинні, протизапальні, противірусні та протимікробні речовини. Грибні ліки здатні боротися практично з усіма відомими вірусами, вони ефективні також при атеросклерозі, який порушує нормальний кровообіг і стає причиною серцево-судинних та мозкових захворювань.

Другою частиною сенсації стало те, що ці гриби можна масово вирощувати в штучних умовах, адже обидва відносяться до класу дереворуйнуючих, наприклад,, як добре всім відомі глива та опеньок. То ж для їхнього росту не потрібні природні умови лісу й зростати вони можуть у будь-яку пору року.

Як розповідає старший викладач кафедри мікології та фітоімунології біологічного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Тетяна Прудникова, невелику партію шиїтаке виростили студенти інституту, виконуючи дипломну роботу. Що ж до вирощування рейші, то це буде темою дисертації наукового співробітника кафедри Людмили Леухіної. За словами Т. Прудникової, цілющі шиїтаке вже «переступили» кордони СНД — їх вирощують у Росії, в Білорусі. Цікавість до цієї культури виявили й харківські підприємці-грибоводи, але попередні підрахунки показали, що при масовому виробництві нова продукція не дасть швидкої фінансової віддачі — надто мало знає про неї український споживач. Виходом може бути комплексний підхід до вирощування та переробки цілющих грибів на ліки чи харчові добавки. Але на вітчизняних теренах систематичної роботи з дослідження та розробки такої продукції ніхто поки що не веде. А значить, шиїтаке та рейші ще тривалий час залишатимуться для нас екзотичними гостями. До речі, дослідження, проведені вченими з Росії, Білорусі, довели, що ще багато грибів мають цілющі властивості. Зокрема, глива та печериця (шампіньйон) мають протиракову активність.

— Але при цьому слід запам’ятати, що зловживати грибною їжею не варто, — каже Тетяна Прудникова, — грибна тканина важко перетравлюється людським організмом. Отже, принцип «чим більше, тим краще» тут не спрацьовує: у найліпшому випадку зайві гриби просто не перетравляться, в гіршому — викликають розлади системи травлення. Крім того, гриби, вирощені в штучних умовах, є якіснішими за природні, оскільки в умовах нашої зіпсованої екології останні накопичують шкідливі сполуки. Саме тому в екологічно забруднених районах Донбасу фіксується така велика кількість отруєнь їстівними грибами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати