Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луганську нікому вивозити сміття

26 листопада, 00:00

Днями на засіданні Луганського клубу було розглянуто проблему інвестування сміттєпереробки в Луганську. Олег Бережной, начальник управління екології та природних ресурсів міської ради, повідомив, що сьогодні орієнтовні норми накопичення сміття для міст і сіл становлять 1,5 кубометри на людину на рік. Луганськ же «виробляє» за рік до 700 тис. кубометрів сміття, а вивозить лише 400 тисяч. Інше скидається в несанкціоновані звалища, розташовані в приватному секторі, посадках, ярах у місті та за його межами. Причин цьому декілька. Дороги в приватному секторі давно потребують ремонту, багато які з них позбавлені твердого покриття, завширшки менше, аніж шість метрів, тому — спецмашинам дуже важко проїхати до контейнера. До того ж частина вулиць — тупики, і в таких випадках просто ніде взагалі поставити контейнер. Інша причина — нестача техніки та контейнерів для збору сміття. Сьогодні збором і вивозом сміття в Луганську монопольно займається АТЗТ «Протос». У його розпорядженні 29 спецмашин та 11 адаптованих вантажівок при потребі — 72 спецмашини. Вся техніка стара, потребує постійного ремонту, який доводиться робити ночами, щоб не паралізувати збір і вивезення сміття.

Олег Бережной повідомив, що 2003 року місто придбало 150 сміттєвих контейнерів, 2004 року — додатково 155. І все ж місто має лише 40% необхідної їх кількості. Вартість одного євроконтейнера — 200 євро, спецавтомобіля — до 200 тис. грн. Бюджетних грошей на все це не вистачає.

Олег Бережной додав, що безкоштовно сміття вивозити не будуть, це послуга, й вона повинна оплачуватися згідно із законодавством України. У Луганській області сьогодні найнижча в Україні ціна вивозу та захоронення сміття: 2 грн. коштує розміщення кубометра сміття на Александровському полігоні і 8 грн. — перевезення куба сміття до місця призначення. Олег Бережной підкреслив, що такі ціни збережуться до кінця року. Але якщо подорожчає бензин, то в кінцевому підсумку доведеться переглянути й тарифи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати