Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Запоріжжі представили новий фільм Валерія Балаяна «Бути самим собою»

Після презентації автор «Дня» вручив йому нашу нову книжкову серію
24 жовтня, 00:00
ВАЛЕРІЙ БАЛАЯН / ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

«О, Стус... Невже — Петро Григоренко? Чудово — спогади Уласа Самчука!.. Згадую по-доброму вашого головного редактора пані Івшину!» — такою була миттєва реакція великого симпатика нашої газети Валерія Балаяна, якому «День» в особі автора цих рядків вручив свою новинку — «Бронебiйну публіцистику».

А відбулося це під час презентації нового фільму Валерія в Запоріжжі 21 жовтня. Чому в Запоріжжі? Тому що більша частина зйомок цього фільму проходила тут у травні цього року.

У житті Володимира Войновича (а фільм знято саме про цю незвичайну людину) це місто посідає дуже важливе місце: тут він почав працювати на алюмінієвому комбінаті, тут уперше побився в Дубовому Гаю, вперше закохався й проводив свою першу дівчинку додому...

І за допомогою дивної камери Валерія Балаяна все це воскресає перед нашими очима. Володимир Войнович розповідає, а глядач це БАЧИТЬ! Чому так відбувається? Чим незвичайний герой фільму? А тим лише, що це — людина закохана! Він любить наше місто всією душею. Тому навіть найменша дрібниця тут набуває свого сенсу...

Потім це не раз іще повториться в житті героя фільму. Буде Москва, Мюнхен, Саратовська область Росії. Буде кадебешне цькування на батьківщині, буде «Чонкін», десятки інших творів, пристрасні захоплення живописом.

Усе це ми бачимо в цьому фільмі. І все це підтвердить нам первинне: причина незвичайної життєстійкості цієї Людини саме в її дивній здатності — чаруватися-закохуватися, знов і знов спалюючи за собою мости.

Будь-якій владі таке життя, безумовно, здасться неприйнятним. Воно й здалося таким... До речі, фільм було знято на замовлення російського телеканалу «Культура».

Проте до показу там його так і не допустили. Сподіватимемося, що українські чиновники від культури не копіюватимуть таке невігластво.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати