Універсальний напій
Протягом року шампанське має стабільний попит. А напередодні Новорічно-Різдвяних свят воно стає хітом продажу
Шампанське — напій універсальний. З огляду на події і товариства може бути як вишуканим, так і демократичним. До того ж, як аперитивом, так і основною алкогольною пропозицією. Очевидно, тому запитаний упродовж року. Однак напередодні новорічно-різдвяних свят стає одним із хітів продажу.
Це з ним ми входимо в Новий рік! Розлите в бокали за три-чотири хвилини до опівночі 31 грудня, шампанське знаменує добробут, радість, веселість і легкість. Ледь відчутне запаморочення голови провокує на сміливі мрії. А раптом збудуться?! Думки, як зазначають психологи, матеріальні...
Шампанське, фактично, «відкриває» Різдво. Точніше, той сезон чудес, який триває від Різдва до Водохреща. Тоді, кажуть, відкриті небеса, тому є місце диву в нашому житті. І взагалі, цей напій «пасує» до снігу, тобто, до пори року, коли зима, виступаючи законодавцем моди грудня, січня, і лютого проголошує, що в тренді — біле. Обидва — ігристі та холодні.
Зимовий цикл свят закінчується відзначенням Дня Святого Валентина. «Солодке», «Напівсолодке», «Напівсухе», «Сухе», «Брют» завжди супроводжувало особливі події, що відбуваються в житті двох закоханих. Тим більше момент, коли знову прозвучить «Люблю». Прозвучить небуденно, як буває неспішним ранком вихідного дня чи лаконічною sms-кою під час робочого тижня. Між іншим, інколи одного «Напівсолодкого» чи «Брюту» (хто що любить) достатньо, щоби створити піднесений настрій і теплу атмосферу. Бо що ще двом треба, окрім один одного?..
Щодо 8-Березня, то його відзначають як в робочому колективі, так і в сімейному колі. Пляшка ігристого, маленькі канапушки або «спажки» (оливки, сир, мариновані гриби) чи тортики і фрукти! Як там говориться у відомій рекламі: «Добре сидимо!»
Крім того, пляшка шампанського «в парі» з цукерками і кавою (можна чимось одним) — завжди доречний подарунок жінкам: колегам, лікарям батьків, репетиторам дітей…
Воно також п’ється на Великдень. Щоправда, не в перший день Пасхальних свят, коли після посту навіть лікарі рекомендують міцніші алкогольні напої. А на другий і третій. У Львові, наприклад, шампанське добре йде під пляцки, тобто, перекладинці — у перекладі з галицької говірки.
Далі за календарем — сезон відпусток. При слові «відпустка» в багатьох вимальовується ось така картина: захід сонця, двоє сидять на піску чи гальці (читач у своїй уяві бачить їх зі спини), а між ними розкоркована пляшка шампанського. До речі, заставки на робочий стіл для комп’ютера з подібними «сюжетами» користуються неабияким попитом. Зрештою, якщо ви відпочиваєте за кордоном, то в номерах (міні-барах-холодильниках) практично всіх чотирьох-п’яти зіркових готелів є шампанське.
Без шампанського годі уявити дні народження та ювілеї. Врешті-врешт, весілля, пік яких припадає на осінь.
Ми, українці, любимо класику, перевірену часом. Щодо ігристих вин, то тут класикою можна назвати продукцію Київського заводу шампанських вин «Столичних». Вочевидь, найвідоміша марка — «Советское Шампанское».
— Тільки КЗШВ виготовляє напій під цим брендом за старими традиціями, проте застосовуючи нові технології, — говорить начальник відділу маркетингу Поліна КОРЧЕВА. — Надсучасне обладнання заводу дозволяє виготовляти не лише ігристе вино, яке відповідає всім європейським стандартам, а й адаптоване до гаманця вітчизняного споживача.
Серед новинок — шампанське преміум- класу Сuvee №1 (напівсолодке і брют), —продовжує Поліна. Корчева. — Сuvee з французької перекладається як «купаж», тобто «мікс», «коктейль». Відповідно Cuvee №1 означає — кращий купаж країни! Це шампанське виготовляють із добірного винограду сортів Шардоне, Піно та Рислінг рейнський, що росте на півдні України. Саме завдяки Шардоне відчуваються перші відтінки свіжості, а вже своїм тривалим та багатим післясмаком напій зобов’язаний Піно та Рислінгу. Фактично це ігристе вино для тих, хто любить експеремент і витончену насолоду.
До речі, хіба для того, щоби створити свято, треба подія чи дата?.. Достатньо бажання і трохи творчості. З Новим роком!