Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Венеція» на Хрещатику

Як Київ оговтується від наслідків нічної негоди
17 серпня, 11:07
КОЛИСЬ ТУТ ЗУПИНЯВСЯ ПАВЛО СКОРОПАДСЬКИЙ... НАЙБІЛЬШЕ ПОСТРАЖДАВ ВІД ЗЛИВИ КОЛИШНІЙ ЦЕНТРАЛЬНИЙ ГАСТРОНОМ, ЩЕ РАНІШЕ — ГОТЕЛЬ «КАНЕ», ЩО НА ХРЕЩАТИКУ, 40/1. БУДІВЛЯ ТОРІК ПЕРЕЖИЛА ПОЖЕЖУ, НИНІШНЯ НЕГОДА «ЗНЕСЛА» БАНЕР, ЯКИЙ ПРИКРИВАВ СПОРУДУ, І ЗРУЙНУВАЛА ЧАСТИНУ ФАСАДУ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Центральна вулиця столиці зранку 16 серпня нагадувала сміттєзвалище. Повалені дерева, гілля, уламки бруківки та цегли, мул — такими були наслідки нічної зливи. У частині районів міста лише чули відлуння грому, тоді як Печерський, Шевченківський, Дніпровський райони і частина Деснянського, а саме Лісовий масив, постраждали від нічної грози найбільше.

За словами заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, унаслідок зливи повалено близько 200 дерев і п’ять опор електропередач, пошкоджено покрівлі і фасади п’яти будинків. Значні підтоплення були на вулицях Олени Теліги та Щусєва, через що громадський транспорт не зміг розпочати роботу вчасно. Загалом до розчищення міста від негоди залучили понад тисячу працівників комунальних служб.

Та найбільше шокувало киян підтоплення Хрещатика. На світлинах, викладених містянами у соцмережах, вулиця схожа на Венецію. Отлише милуватися особливо нічим. Підземний перехід біля Бессарабського ринку затоплений, вода залила підземний торговельний центр «Метроград». Світлофори на стовпах розвернулися в інший бік. Бруківку знесло водою, замість неї — шар мулу, за словами Петра Пантелеєва, завтовшки 10—20 сантиметрів. 

Головним потерпілим від сильного дощу став колишній центральний гастроном на Хрещатику, 40/1. Будівля перебуває у приватній власності, належить компанії братів Супруненків. Торік пам’ятну споруду, де колись розташовувався готель «Кане», спіткала пожежа. Після того будівлю заховали під величезним банером, який нічна стихія знесла, на додачу зруйнувавши частину фасаду. Що робити із пам’яткою далі, у місті не знають. Петро Пантелеєв лише зазначив журналістам, що наразі ведуть переговори з власниками, які відповідають за технічний стан споруди, зокрема несуть за це кримінальну відповідальність.

Кияни намагаються зрозуміти, чому негода вкотре стала сюрпризом для міської влади. У липні столиця вже мала подібну ситуацію. У мерії звітували, що впоралися з усім швидко і зробили висновки на майбутнє. Але система дала збій. Навіть генеральний директор комунальної корпорації «Київавтодор» Олександр Густєлєв назвав потоп на Хрещатику нонсенсом. Він пояснив, що дренажна система на центральній вулиці міста працює на 100%, однак впоратися з такою кількістю води завадили поламані гілки, мул, сміття та листя.

У містян інша версія. За останні роки центр міста обріс висотками, на які старі комунікації та ливнівки не розраховані. Синоптики тим часом попереджали про чергове насування грози на столицю, радили у разі посилення вітру зачиняти вікна та прибрати з балконів предмети, що можуть впасти вниз, а на вулиці триматися якомога далі від рекламних щитів, ліній електропередач і дерев. Водіям у такій ситуації не варто паркувати автівки біля дерев.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати