Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вільний «птах»

Олександр Биструшкін пішов у відставку
04 серпня, 00:00
ОЛЕКСАНДР БИСТРУШКІН / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Це рішення колишнього начальника Головного управління культури, мистецтв i охорони культурної спадщини Київської держадміністрації остаточне. Нагадаємо, у вихіднi днi у прямому ефірі ТРК «Київ» мер столиці Леонід Черновецький різко відгукнувся про діяльність «головного начальника по культурі Києва», назвавши О. Биструшкіна «корупціонером», звинувативши у тому, що у ввіреному йому відомстві дехто за благодійні акції, які проводилися на Хрещатику, «поклав гроші у власну кишеню»... Олександр Павлович написав заяву про звільнення. Як стало відомо «Дню», відставку Биструшкіна Черновецький прийняв.

— Олександре Павловичу, ви не шкодуєте, що погарячкували, написавши заяву про звільнення?

— Ні! Я 13 років займався питаннями культури в нашій столиці. Обвинувачення мера безпідставні, а терпіти хамство я не збираюся. Хоча не приховуватиму, мені боляче було слухати неправду на свою адресу. Я багато сил витратив на те, щоб Київ став справжньою столицею культури. Шкодую лише про те, що багато планів так і не встиг утілити в життя.

— Чим займатиметеся надалі?

— Стану вільним художником, займатимуся творчістю. Адже я артист і сподіваюся, що мої сили знадобляться в театрі, кіно, що надходитимуть пропозиції від режисерів.

— Може, повернетеся в трупу Театру ім. І. Франка, в якій ви працювали до чиновницької діяльності?

— Я не хочу зв’язувати себе якимось одним колективом. У мене є задумки реалізувати себе як творчу особистість. Ви знаєте, я заздалегідь собі «тепле містечко» не готував, але, вважаю, не пропаду.

— Знаєте, коли стало відомо про вашу відставку, то більшість артистів дзвонили в нашу редакцію із запитаннями — що буде з фестивалями ім. Сержа Лифаря, «Золотоверхий Київ», з іншими проектами, які за вашою участю розпочали втілювати в життя, чи добудують Театр на Подолі, чи відкриється Мала опера?

— Я впевнений, що «Київ травневий», Лифарівський і «Золотоверхий» фестивалі продовжуватимуть існувати. Вони є в планах Київміськадміністрації. А ось що стосується нових театрів, то тут я вже допомогти не можу. Повірте, я щиро хотів, щоб у нашій столиці з’явився авторський театр Дмитра Богомазова на Троєщині, новий цирк на лівому березі Дніпра. Багато сил було витрачено, щоб швидше запрацювала Мала опера, щоб Театр на Подолі відзначив новосілля... Саме через це відчуваю провину, оскільки не встиг виконати свої обіцянки.

— Чи відбудуться заплановані виступи провідних національних колективів на Майдані в День незалежності?

— Обов’язково. Цього року ми вирішили, що на головній площі країни в День незалежності виступатимуть колективи, які є нашою гордістю: хор ім. Г. Верьовки, ансамбль П. Вірського, капела «Думка», оркестр бандуристів та інші. Вони прославляють своїм мистецтвом Україну в багатьох країнах, а на Батьківщині їхні виступи трапляються досить рідко. Цей пробіл ми вирішили заповнити й організувати такі виступи на Майдані, щоб якнайширша аудиторія побачила й почула кращих серед кращих. Я впевнений, що ці концерти надовго запам’ятаються публіці...

— Олександре Павловичу, до вересня Леонід Черновецький повинен вирiшити: бути йому мером Києва або депутатом ВР. Якщо він обере депутатський мандат, чи можливе ваше повернення на колiшню посаду?

— Є питання честі. Мене помилково звинуватили, й працювати в одній зв’язці з Черновецьким я не буду. Але якщо буде потрібна моя допомога, знання, досвід іншій команді, то я готов прийти їй на допомогу...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати