Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виборюємо разом

У музеї Михайла Грушевського відбувся круглий стіл, приурочений до 100-річчя відновлення діяльності Першого Курултаю
18 травня, 11:27

Нас, працівників Історико-меморіального музею Михайла Грушевського у Києві, часом запитують на екскурсіях, чому століття тому Центральна Рада не включала Крим до складу Української Народної Республіки. Відповідь проста: Михайло Грушевський поважав права і прагнення корінної нації Криму —кримських татар, кримців — на створення власної державності. Адже одночасно з Українською революцією проходила Кримськотатарська революція з проголошенням Кримської Народної Республіки і прийняттям демократичної Конституції (Основних кримськотатарських законів), що випереджала конституції багатьох країн (згідно з нею, 1917 р. жінки півострова отримали рівні з чоловіками виборчі права, тоді як у США подібний закон з’явився 1920 р.). Наші шляхи були такі схожі...

Тим вікопомним подіям було присвячено круглий стіл, приурочений до 100-річчя відновлення діяльності Першого Курултаю, проведений у Музеї 10 травня 2018 р. Стислий, але промовистий виклад трагічної історії кримськотатарського народу упродовж останнього століття прозвучав на екскурсії по розгорнутій у Музеї виставці на честь Першого Курултаю (раніше виставка працювала у Верховній Раді України), яку провів автор виставки, програмний директор Кримського дому Алім Алієв.

Під час заходу було презентовано спільну книгу лауреатів премії імені Джеймса Мейса науковця і публіциста Сергія Грабовського та журналіста і науковця Ігоря Лосєва «Azat Qirim чи колонія Москви? Імперський геноцид і кримськотатарська революція», а також анонсовано книгу історика Андрія Іванця «Перший Курултай: від кримськотатарських установчих зборів до національного парламенту» (вона буде представлена 1 червня на Книжковому арсеналі в Києві). Науковці коротко окреслили перебіг подій 1917—1918 рр. у Криму, жваво обговорили питання пошуку, збереження і видання документальних свідчень тих подій — історичних джерел, розпорошених по світу чи захованих окупантами.

Круглий стіл виявився вельми представницьким, адже поміж численних гостей були присутні три члени меджлісу кримськотатарського народу, зокрема, заступник голови меджлісу Ільмі Умеров, який передав вітання від голови меджлісу Рефата Чубарова і подякував усім, хто організував цей круглий стіл. «Міжнародні організації, такі як ООН, Євросоюз і ПАРЄ, ведуть, як на мене, недостатньо жорстку політику. Вони роблять протоколи, робочі наради, резолюції. Санкції щодо Російської Федерації проводяться недостатньо жорстко. І скрізь, де б я не виступав, я про це намагаюся говорити. Політика, що її проводить окупаційна влада, не має права на існування. Від нас із вами в цьому теж дещо залежить. На подібні теми потрібно проводити науково-практичні конференції з публікацією виступів, так, щоб після проведення заходів якнайбільше людей знали інформацію про ці заходи і зміст виступів», — наголосив Ільмі Умеров.

Цей захід пройшов у теплій дружній атмосфері. Адже нас так багато єднає. У пам’яті назавжди залишається заклик, що прозвучав далекого вже 1989 р. на Установчому з’їзді Народного Руху України: «Кримськотатарські брати, повертайтесь на Батьківщину!» До нього додалися сказані недавно, в переломні для України дні Євромайдану, слова Рефата Чубарова: «Виборюємо разом, будемо разом і переможемо разом!»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати