Яблука з сіллю або курка з ананасами
Фруктово-овочеві уподобання «зірок»![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20040121/48-7-3.jpg)
Вважається, що людина, яка своїми руками щось посадила і яка виховувалась у близькості до землі, духовно багатша та емоційно щедріша. Хто не чув українську пісню і не бачив «садка вишневого коло хати», — вважай зовсім не знає українців. Не знає, що для нас ще здавна жити за законами природи було не безвихіддю, а важливою духовною потребою. Інакше чим тоді пояснити те, що у фольклорі почуття і емоції дуже часто ілюструвались пейзажем, створеним своїми руками: «Понад сад-виноград, а у саду грушка, ..» або «В саду гуляла, квіти збирала ..» тощо. Не обходили наші пращури і городню тематику: «Ой посіяла огірочки, щоб росли сини і дочки», «Іде гарбуз по городу, питається свого роду «... Зрозуміло, що такий садово-городній натюрморт був обов’язковим не тільки в піснях, але й на столі. Не сідали ані за трапезу, ані за чарочку без свіжих або в діжці квашених помідорів-огірків. І були здорові і повні сил.
Звісно, по селах ця традиція існує й по сьогодні. Сучасне ж місто пропонує безліч інших далеко не завжди корисних спокус. Наприклад, у Великій Британії, як повідомляє podrobnosti.com.ua, лікарі почали бити на сполох у зв’язку з повальним ожирінням, яке щорічно вбиває понад 34 тисячі громадян і зумовлене неправильним харчуванням. Один зі шляхів подолання цього лиха британські фахівці вбачають у створенні шкільних городів та реалізації програми, за якою школярам у перші три роки навчання треба буде видавати щоденно порцію фруктів. Британські лікарі наголошують, що для збалансованого харчування людині необхідно не менш п’яти разів в день вживати в їжу фрукти та овочі.
Яким є мислення сучасного українця, чи загрожує нашим громадянам британська перспектива? Цю проблему «День» вирішив з’ясувати на основі фруктово-овочевих уподобань наших співвітчизників.
Наталя БАЛАБАНОВА , дизайнер із зачісок:
— Фрукти та овочі — це невід’ємна складова мого раціону харчування. Я дуже люблю фрукти замість вечері, а протягом дня — найрізноманітніші овочі в сирому або відвареному вигляді. Мені подобаються різноманітні поєднання овочів, зокрема з курятиною та рибою. А моя улюблена страва — тушкована солодка курка з ананасом — елементарно готується і для здоров’я корисно. Ще дуже люблю відварену рибу з різними приправами і з маленькими шматочками кабачків. А взагалі, вибір овочів залежить від сезону — люблю баклажани, помідори, кабачки, а мій улюблений салат: виноград з кедровими горішками з сиром-рокфор, до якого додається трохи оливкової олії і оцту. Я дуже рідко купую привезені з інших країв дари саду та городу, оскільки вважаю, що нададуть життєвих сил і вітамінів тільки ті продукти, що ростуть на рідній землі. Саме тому я більш схильна купувати фрукти й городину у людей, які їх самі виростили. Для мене, коли я щось купую, дуже важливо бачити очі людей, а значить, і душу, якої вони доклали, аби доглянути і злеліяти рослину. Мені здається, що овочі, вирощені з любов’ю, додають нам ще більше енергії. Наприклад, я сама не роблю консервації — вживаю лише свіжі продукти, проте від малосольних помідорів, які для мене закриває мама, я нізащо не відмовлюсь. Їх мені не замінить ніяка американська їжа, яка, можливо, смачно пахне, але не має ніяких корисних речовин.
Маша ЄФРОСИНІНА , телеведуча «Нового каналу»:
— На моєму столі фрукти обов’язкові. Я обожнюю яблука і віддаю перевагу сезонним фруктам. Натерті «воском» привізні овочі та фрукти викликають у мене недовіру. Проте люблю потішити себе цілий рік ананасами. Зимою обов’язково їм ківі та банани, а влітку — усі фрукти, які тільки є, починаючи від черешень і суниць і закінчуючи кавунами, що в цю пору року для мене є просто незамінними. Я не люблю робити салати з фруктів і їм їх окремо один від одного в перервах між прийомами основної їжі. Овочеві салати я роблю з будь-яких овочів, що є в холодильнику, можу також доповнювати їх сиром або тунцем. Щодо консервування, то я ніколи цим не займаюсь, бо маю жахливі спогади з дитинства, коли мама на вихідні запроторювала нас з татом на кухню, і там ми цілими днями займались «закривачкою».
Віталій РОЗСТАЛЬНИЙ , актор:
— Моя дружина намиває завжди дуже багато фруктів і овочів і намагається мене привчити їх їсти. Проте я дуже спокійно до всього цього ставлюся, можливо тому, що там, де я виріс, не було саду. Фрукти, які ростуть в нашому регіоні, я їм: віддаю перевагу грушам ( на моїй батьківщині їх називають дулями ), вишням та яблукам. Такі дерева плодоносять в мене на дачі. А що стосується екзотики, то її не сприймаю взагалі. Ексклюзивна «страва», яка найбільш мені смакує, — яблука з сіллю.
Ада РОГОВЦЕВА , актриса:
— Я до їжі ставлюсь легко і вважаю, що людина має їсти те, що їй до вподоби, а не те, що хтось там радить. Примушувати не можна навіть дитину, оскільки тоді в неї може з ’ явитися відраза до їжі. Особисто я не маю якихось особливих уподобань і рецептів — їм усе підряд. Люблю будь-які фрукти і купую їх будь-де, головне, щоб вони були чисті та свіжі. Проте найбільше люблю лісові полуниці.
Випуск газети №:
№8, (2004)Рубрика
Суспільство