Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як допомогти письменникам-ветеранам

23 травня, 00:00

Шановна редакціє!

Звертаюсь до вас у зв’язку з публікацією в «Дні», №74 від 23.04.2003, інтерв’ю Леоніда Череватенка.

Я не вдаватимусь до з’ясування стосунків Київської письменницької організації з владними структурами та НСПУ. Я хочу порушити лише одне питання — допомоги нашим письменникам-ветеранам. Десь, мабуть, років чотири-п’ять тому про стан добробуту членів НСПУ вже писали газети. Але з тих часів майже нічого не змінилось. А опубліковане інтерв’ю Л.Череватенка — це сигнал «SOS», що всіма мовами світу означає «рятуйте наші душі»...

У нинішній ситуації треба терміново шукати шляхів вирішення питання. Є таке російське прислів’я: «На Бога надейся, а сам не плошай». Я ж хочу поділитись деякими міркуваннями з цієї проблеми.

Як можна допомогти нашим письменникам?

Варіант перший. Спілка журналістів разом з НСПУ організовує книжкову лотерею. Виграшами може бути не тільки художня література, а також передплата на українські газети і т.п. Виручені від лотереї кошти підуть на допомогу письменникам і журналістам.

Варіант другий. Узяти невеликий кредит у банку і видати антологію або хрестоматію наших українських поетів сучасності. У такій хрестоматії (в основному для гуманітарних вузів та середніх шкіл) зібрати по три-п’ять віршів або уривків із поем якомога більшої кількості авторів. Цей варіант дасть змогу нашій молоді, та й людям старшого покоління поповнити свої домашні бібліотеки кращими поезіями Ліни Костенко, Івана Драча і багатьох інших авторів. Було б добре, якби можна було також включити у такий альманах твори Бориса Пастернака та Ахматової (у перекладі).

У 2002 році я був у Петербурзі й відвідав Музей Анни Ахматової. Може, колись і в Україні буде відкрито аналогічний — в Києві або в Одесі?

Я дуже люблю літературу, особливо класику українську, російську та іноземну, незалежно від політичної орієнтації поетів.

Г.Б., пенсіонер, Черкаси

ВІД РЕДАКЦІЇ: На прохання автора листа ми наводимо тільки його ініціали, хоча він вказав свої прізвище і адресу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати