Перейти до основного вмісту

Як «китайський агрус» підкорює планету

Чому в одній провінції КНР ківі став рослиною, що приносить багатство
11 грудня, 10:05

Апельсини, мандарини, чай з шипшини і малинове варення — ми посилено вітамінізуємося, щоб застуда не зіпсували задоволення від зими. Ще один екзотичний фрукт, популярний в Україні і дуже корисний, — це ківі. Найбільший у світі центр вирощування цього дерева — Китай. Власне, це батьківщина рослини, довгий час її називали «китайським аґрусом». «День» побував у повіті Чжоу Чжі, що у китайській провінції Шеньсі, і подивився, як вирощують, зберігають і продають ківі.

СИЛА-СИЛЕННА КІВІ

Яскраво-зелені, кольору молодої трави і жовтуваті, кислі й солодкі, круглі й овальні — на тарелях розкладено вісім сортів ківі. У Чжоу Чжі цей фрукт вирощують на 27 тисячах гектарів. Врожай щороку більше 400 тисяч тонн. Річний прибуток повіту від ківі — 2,5 мільярда китайських юаней (майже 400 мільйонів доларів США).

Цього року врожай на плантаціях ківі вже зібрали. Низенькі голі дерева спираються на стовпчики з перекладинами. Земля засипана великим лапатим листям. Дерево ківі виростає за три роки і потім плодоносить близько трьох десятиліть. Плантації поділені на ділянки, які обробляють селянські родини. Розмір кожної ділянки — один му, це майже 667 квадратних метрів. Свого часу уряд допоміг місцевим жителям привести ці ділянки до ладу, збудувати між ними доріжки тощо, але сади належать селянам. Річний прибуток з ділянки — 20—30 тисяч юаней, або три-п’ять тисяч доларів.

Загальна площа повіту — майже три тисячі квадратних кілометрів. На півдні його оточують гори, на півночі протікає ріка, клімат помірний. У таких умовах ківі виростають дуже смачні, і врожай їх великий. «У Чжоу Чжі — центр вирощування ківі світового масштабу, — пишається Чжу Цзень Пін, представник народного уряду повіту. — Нещодавно я відвідав Нову Зеландію. Там загальна площа для вирощування ківі — 12 тисяч гектарів. Цікаво, що повіт Чжоу Чжі розташовується на 34-му градусі північної широти, а місце у Новій Зеландії, де вирощують ківі, — на 34-му градусі південної широти. Ківі потрапило до Нової Зеландії саме з Китаю. Можна сказати, що з нашого повіту ківі розповсюдилося по всьому світу». Китай і Нова Зеландія не є жорсткими конкурентами. Природа розпорядилася грамотно: у Китаї ківі дозрівають восени, а у Новій Зеландії врожай цих фруктів збирають у березні.

ФРУКТИ ПО ІНТЕРНЕТУ

Ківі з Чжоу Чжі продають по всьому Китаю і експортують до Кореї, Таїланду, країн СНД. Багато ківі — 500 тонн — відправили цього року до Росії. Звідти плоди продають до сусідніх країн. Тисячі тонн фруктів не реалізуєш за один день, тому їх треба десь зберігати. У Чжоу Чжі є 2500 складів для зберігання ківі. Жінки у строкатих сукнях — тимчасові робітниці — сортують і фасують фрукти по кошиках і лотках. При температурі нуль градусів за Цельсієм ківі на складі можуть зберігатися півроку, до весни.

До десяти тисяч замовлень в день отримує компанія з онлайн-продажу ківі, розташована у селі Чжоу І, що у повіті Чжоу Чжі. Основні клієнти — звичайні китайські родини. Мінімальне замовлення — півтора кілограма ківі, 20 плодів, які коштують 50 юаней (близько восьми доларів). Фрукти доставляють поштою, максимум це займає чотири дні. Продають два сорти. Одні фрукти зелені і кисло-солодкі. Плоди другого сорту — жовто-зелені, з незвичним присмаком, схожим на часниковий.

Усі працівники компанії з онлайн-продажу ківі — сільська молодь. Тут хлопці й дівчата вчаться підприємництву. Робота напружена, бо замовлень чимало. «Найбільший попит на ківі — з вересня по лютий. Пік, мабуть, приходиться на традиційне Свято весни, або китайський Новий рік, що припадає на кінець січня — початок лютого», — розповідає директор компанії з онлайн-продажу ківі Жао Янь.

КОСМІЧНЕ КІВІ

Цього року в Китаї ціна на багато найменувань продукції сільського господарства впала, а на ківі, навпаки, зросла, каже Чжу Цзень Пін, урядовець з Чжоу Чжі. Попит на фрукт великий, зокрема, тому, що триває серйозна робота з внутрішнім споживачем. На CCTV, центральному китайському каналі, показують інформаційні сюжети про врожаї ківі і користь цих плодів. «Багато китайців вважають, що купують ківі з-за кордону, хоча насправді це їхній рідний продукт, — усміхається Жао Янь. — Кілька століть тому у китайській книзі з медицини і економіки згадували про ківі. З дикої рослини ківі перетворився на фрукт, який приносить багатство».

Варення, наливки, цукерки — з ківі можна приготувати чимало смаколиків. Ще цей фрукт використовують у косметології, бо він добре очищує шкіру. У Китаї не втомлюються експериментувати з ківі: цього року зернятка рослини полетять у космос — про це вже домовилися з космонавтами. Матеріал покружляє у космічному просторі і повернеться на Землю. Тут зернятка проростять і відстежать, як на них вплинула подорож до зірок. Втім, і без цього польоту виробництво ківі у Китаї вражає — своїми космічними масштабами.

ДОВІДКА «Дня»

Сучасний фрукт ківі — результат окультурення актинідії китайської, виду ліани. Рослину відкрили в Китаї понад 700 років тому. Селекцією ліани у другій половині ХІХ століття зайнялися у Новій Зеландії. У результаті плоди актинідії стали втричі більшими. Існує версія, що назву «ківі» фрукт отримав, бо за формою схожий на однойменного птаха, символ Нової Зеландії.

У ківі багато вітамінів, особливо А, В і С, мінеральних солей, дубильних речовин і ферментів, що розчиняють білок. Кілька років тому дослідники з Бейлорського університету у США визначили, що ківі є найкориснішим фруктом для організму людини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати