Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

140 років волі...

Болгарія святкує ювілей визволення від османського ярма
05 березня, 19:17
ФОТО REUTERS

У неділю, 3 березня, в Болгарії відзначили 140-річчя від дня визволення від османського ярма. З 1396 до 1878 рр. ця країна входила до складу Османської імперії і лише  після Російсько-Турецької війни 1877—1878 рр., згідно з Сан-Стефанським мирним договором, стала автономним князівством. З нагоди такої визначної для цієї країни події, а також на честь 100-річчя від дня встановлення дипломатичних відносин між Києвом і Софією  вчора Посольство Республіки Болгарія в Україні провело урочистий прийом.

Втім, варто згадати, що святкування в Болгарії все ж було затьмарене, адже до Софії було запрошено московського патріарха Кирила, який зробив кілька «антиукраїнських висловлювань» на болгарському національному телебаченні. Зокрема, він зазначив, що на Донбасі відбувається «громадянська війна». Посольство України в Болгарії зробило з цього приводу заяву, де зазначило, що слова патріарха були «антиукраїнською провокацією», і висловило жаль «у зв’язку з тим, що Болгарське національне телебачення  було використано керівництвом РПЦ як трибуна для оприлюднення відверто антиукраїнських заяв, синхронізованих з офіційною позицією Кремля».

Зі свого боку додамо, що «День» присвятив відносинам Софії та Києва історичне видання «Сестра моя, Софія...». «Українсько-болгарська історія символічно нагадує історію двох сестер — наших народів. Ворожі сили століттями працювали на те, щоб насильно розлучити їх в «дитинстві», виховати в спеціально викривленому світі. Але через багато століть у нас випав шанс знайти одна одну. Щоб знову поріднитися, нам потрібна спільна мова, ми повинні більше знати», — зазначила в передмові до книги «Сестра моя, Софія» головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати