Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Амбітна мета та український коровай

або Рецепт ізраїльського прем’єра про те — як невеликі країни можуть стати великими
19 серпня, 19:00
ФОТО REUTERS

Перший за останні 20 років дводенний візит прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу для багатьох українців дещо зіпсувала поведінка його дружини Сари. Сталося це на церемонії зустрічі глави ізраїльської держави в аеропорту, коли подружжя вітало троє дівчат в національних костюмах і з короваєм.

Нетаньягу відламав шматок хліба і з’їв. Потім він відламав ще один шматок і підніс дружині до рота. Сара Нетаньягу взяла хліб у руку, але не з’їла, а покришила на землю.

А згідно з українською традицією, хліб являється сакральним, якщо навіть шматок впаде випадково на землю, то його піднімають і цілують. Шкода, що протокол ізраїського прем’єра не проконсультував його дружину про те, як в Україні ставляться до хліба. 

Далі все розвивалось за планом і можна сказати, що в багато в чому візит виправдав сподівання обох сторін.

ДВА МЕМОРАНДУМИ ТА УГОДА І ПРОГРАМА СПІВРОБІТНИЦТВА

Після майже двогодинних переговорів президента України Володимира Зеленського і прем’єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу між обома країнами було підписано чотири документи, схоже, опрацьованих тут, уже в Києві, бо до цього не було нічого відомо, які саме документи готуються.

• Програму співробітництва в галузях освіти, культури, молоді та спорту між Кабінетом міністрів України та урядом Держави Ізраїль на 2019—2020 роки,

• Угоду між міністерством освіти науки України та міністерства освіти Держави Ізраїль про сприяння вивчення мови івриту у закладах освіти України та вивчення української мови у закладах освіти Держави Ізраїль.

• Меморандум про взаєморозуміння між міністерством аграрної політики та продовольства Укриїни і міністерством сільского господарства та  розвитку сільських територій Держави Ізраїль щодо співробітництва в галузі сільского господарства.

• Меморандум про взаєморозуміння між міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Ізраїльським патентним відомством міністерства юстиції Держави Ізраїль.

ФОТО REUTERS

«Ізраїль залишається ключовим торговельним партнером України в регіоні Близького Сходу».

Після цього на брифінгу для преси, який передбачав лише виголошення заяв лідерів обох країн, Президент Володимир Зеленський, назвавши Нетаньягу одним із найвідоміших ізраїльських політиків сучасності, розповів, що поглиблення  двосторонніх відносин між обома державами сторони розпочали з питання питання війни та безпеки.

Президент подякував ізраїльським партнерам за незмінну підтримку територільної цілісності України та стійку позицію що війни на сході України та анексії Криму з боку РФ.

«Нам як державі є чого вчитися в Ізраїлю, — наголосив Зеленський, — особливо в питаннях безпеки та оборони. І ми обов’язково будемо це робити. Ми також обговорили наші торговельно-економічні відносини. Ізраїль залишається ключовим торговельним партнером України в регіоні Близького Сходу».

При цьому він відзначив, що сукупний товарообіг перевищим 1 млрд доларів США, а також висловив переконання, що скоро ця цифра значно збільшиться завдяки підписанню угоди про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем, яка, як він сподівається, буде найближчим часом ратифікована ізраїльською стороною. Він повідомив, що сторони домовились без затримок розпочати роботу з розширення угоди і на сферу послуг.

Найближчі п’ять років, запевнив Зеленський, Україна стрімко зростатиме, і для цього, додав він, нам потрібні інвестиції та технології. Тому ми запрошуємо ізраїльські компанії приходити і працювати в Україні, інвестувати в будівництво доріг та інфраструктурних проектів, в медичні та освітню сферу, в енергозабезпечення та ІТ.

При цьому Зеленський наголосив, що його метою є Україна як світовий бренд всього передового і синонімом інновацій та технологій. Наша земля дуже багата своїми науковцями та винахідниками, в усьому світі знають можливості українських айтішників, і ми будемо залучати досвід Ізраїлю у впровадженні інновацій, підтримці стартапів та реалізації науково-дослідних розробок.

Він повідомив, що сторони обговорили можливість започаткування окремих офісів з розвитку цих галузей і відповідно в Єрусалимі та Києві. «Я бачу великий потенціал для взаємовигідної співпраці у цих напрямках», — наголосив президент.

Зеленський порушив питання співпраці в міграційній сфері, де зафіксовано численні відмови на в’їзд українців до Ізраїлю, повідомивши, що він домовився з ізраїльським прем’єром остаточно вирішити цю проблему. «Громадяни обох держав повинні максимально користуватись перевагами безвізового режиму, а українські громадяни не повинні тисячами затримуватись на кордоні Ізраїлю», — підкреслив Президент.

«Наші народи спільно пережили всі трагедії новітньої історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим».

За його словами, одним з останніх питань, які обговорювали сторони, була історія.

«Україна та Ізраїль, зазначив він, мають давні й тісні історичні зв’язки, наші народи спільно пережили всі трагедії новітньої історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим».

Зеленський повідомив, що звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу.

Анонсуючи спільні з Нетаньягу відвідини Бабиного Яру для вшанування жертв масових розстрілів у Бабиному Яру та Голокосту, Зеленський зазначив наступне: «Все це гіркі моменти нашої спільної історії, що повинні об’єднувати нас з надією про світле майбутнє та неможливість повторення подібних трагедій».

Наприкінці своєї заяви для преси Зеленський висловив сподівання, що наступний візит ізраїльського прем’єра відбудеться швидше, ніж попередній, і «ми будемо бачитись часто, бо Україна та Ізраїль є надійними партнерами та щирими друзями».

«Обидві наші країни є молодими, і наші народи мають багато чого спільного протягом тривалого періоду історії».

Зі свого боку, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу привітав Зеленського з подвійною перемогою. «З часу вашого обрання я побачив, що країна стала удвічі швидше розвиватись, і чекаю на дальшу нашу сільну співпрацю аби ми могли рухатись спільно до нашої мети — до миру та процвітання», зазначив він, додавши, що незабаром чекає на Зеленського з візитом до Єрусалима. 

За словами Нетаньягу, обидві наші країни є молодими, і наші народи мають багато чого спільного протягом тривалого періоду історії, і єврейська спільнота в Україні налічує 1300 років. Він подякував Зеленському за спільні проекти, які сторони збираються розробляти і реалізовувати в Умані.

«У нас були періоди прекрасного процвітаня у наших двосторонніх відносинах, але були періоди абсолютно неймовірної трагедії. Під час Голокосту сотні тисяч євреїв було вбито, і ми сьогодні будемо відвідувати Бабин Яр, де тисячі євреїв було знищено нацистами та їхніми колаборантами. Це наша спільна історія», — сказав ізраїльський прем’єр. 

«Україна відіграла надвичайно важливу роль у розвитку сьогоднішньої Держави Ізраїль».

При цьому Нетаньгу наголосив, що Україна відіграла надвичайно важливу роль у розвитку сьогоднішньої Держави Ізраїль. «І не можна навіть осягнути, наскільки відродилась Держава Ізраїлю та єврейська мова, і все це не було б можливим без таких величних гігантів літератури і політики, які походили з України, як Шолом Алейхем, Черняховський — двох великих поетів, а також багатьох креативних людей», — сказав ізраїльський прем’єр.

При цьому він розповів про те, що сам має особистий стосунок з Україною. За його словами, його батько в молоді роки був редактором Черняховського, а також працював безпосередньо з Жаботинським, який дуже багато надихав до нашого руху і фактично став натхнеником для нашої політичної партії, яку він зараз очолює.

«Єврейська спільнота в Україні займає четверте місце і є однією з найбільших у Європі».

Нетаньягу також зазначив єврейська спільнота в Україні займає четверте місце і є однією з найбільших у Європі. Це такий людський міст, який вже сформовано між нашими країнами. І я вважаю, що це може сприяти подальшому розвитку наших зв’язків і надає нам великі можливості на майбутнє.

І після цього ізральский прем’єр перейшов до економічних відносин між нашими країнами. За його словами, обидві країни можуть через цілу низку напрямків працювати спільно.

«Сьогодні квінтесенцією розвитку є інновації, і Україна має великий талант і можливості для цього».

Нетаньягу звернув увагу на революційні зміни у світовій економіці, про які ніхто не міг мріяти десять років тому. І додав, що сьогодні квітесенцією розвитку є інновації і Україна має великий талант і можливості для цього. За його словами, ізраїльські компанії в Україні співпрацюють майже з 50-ма тисячами українських комп’ютерників, інженерів, математиків, науковців, які залучені до сфери сучасних технологій.

Тож нам треба користатися цими можливостями, наголосив він, і додав, що в ході візиту було ухвалено два рішення, які можуть нам тільки посприяти у використанні цих можливостей на майбутнє.

• По-перше, наголосив він, нам треба одразу працювати над розширенням угоди про ЗВТ на сферу послуг.

• По-друге, і Києві, і в Єрусалимі треба відкривати спеціальні центри високотехнологічного розвитку. Таким чином, пояснив він, ми будемо обмінюватись технологіями і залучати українців до нашої індустрії у високих технологіях, а також робити спільні інвестиції тут в Україні в цю сферу.

«Невеликі держави можуть ставати справді великими, використовуючи концептуальні розробки талановитих громадян»

На думку ізраїльского прем’єра, згадані два моменти забезпечать дуже швидкий рух уперед.

«У нас як і у вас є велика впевненість, що невеликі чи середні за розміром держави можуть ставати справді великими, використовуючи концептуальні розробки талановитих громадян. В обох наших країнах є дуже талановиті люди, ми можемо взагалі окремо працювати на досягнення великих результатів у майбутньому, але краще буде, якщо ми будемо це робити разом», — вважає ізраїльский прем’єр. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати