Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Берлусконі — магнат у законі

02 березня, 00:00

Прем’єр-міністру Італії Сільвіо Берлусконі відтепер ніхто не зможе закинути незаконного поєднання своєї бізнесової діяльності з виконанням державних обов’язків. Нижня палата парламенту Італії після бурхливих дводенних дебатів ухвалила відповідний законопроект. Новий закон стверджує, що перебування на державній посаді несумісне з зайняттям бізнесом, однак «просте володіння приватною компанією чи акціями цілком прийнятне».

За цей законопроект проголосували 308 депутатів, двоє утрималися, а проти не голосував ніхто, адже обурена опозиція взагалі залишила зал засідань, повідомляє АП. Тепер закон буде передано на розгляд верхньої палати італійського парламенту. В тому, що й там його буде схвалено, немає жодних сумнівів: у Берлусконі в сенаті — солідна більшість. Сам Берлусконі новий законопроект схвалив, назвавши його «абсолютно раціональним».

Опозиції залишається лише продовжувати протестуючі виступи. «Новий закон не тільки не знімає проблему конфлікту інтересів, він створює цей конфлікт», — заявив лідер найбільшої опозиційної партії Лівих Демократів П’єро Фассіно. Гучні скандали з самого початку супроводжували політичну кар’єру Берлусконі, і свого часу навіть призвели до його відставки з посади прем’єр-міністра.

Відтепер він, будучи найбагатшою людиною країни, зможе спокійно продовжувати контролювати свою імперію, до складу якої входять найбільший в Італії приватний телеканал, кінематографічні та рекламні компанії, інвестиційні та страхові концерни, видавництва та нерухомість. Як повідомляє АП, статки Берлусконі оцінюють у $10 млрд. Щоправда, журнал «Форбс» в опублікованому днями списку ста найбагатших людей світу оцінив імперію італійського прем’єра трохи дешевше: у $7,2 млрд. Це відоме видання назвало Берлусконі 35-ою найбагатшою людиною світу.

Закон, однак, спричинить для Берлусконі певні зміни. Він більше не буде почесним президентом футбольного клубу «Мілан», адже законопроект забороняє поєднувати подібну діяльність з перебуванням на державній посаді. Однак власником «Мілану» Сільвіо Берлусконі залишатиметься й надалі на законних підставах.

ДО РЕЧІ: До списку найбагатших людей у світі, який щорічно публікується журналом «Форбс», цього разу увійшли 497 мільярдерів у доларовому обчисленні. Українців у переліку немає. Найбагатшою людиною в світі залишився засновник американської компанії «Майкрософт» Білл Гейтс. Його багатство становить $52,8 млрд., що на $6 млрд. менше, ніж минулого року. До списку увійшли семеро росіян. На першому місці серед них нафтовий магнат Михайло Ходорковський. «Форбс» оцінює його особисті статки у $3,7 млрд. За ним ідуть Роман Абрамович ($3 млрд.), Михайло Фрідман ($2,2 млрд.), Володимир Потанін ($1,8 млрд.), Володимир Богданов ($1,6 млрд.), Вагіт Алекперов ($1,4 млрд.) і Олег Дерипаска ($1,1 млрд.). Середній достаток людей, занесених до списку «Форбс», становить $3,2—3,1 млрд.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати