Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Біометричний контроль

Британія вводить нову візову процедуру для українців
01 серпня, 00:00

Із завтрашнього дня всім українцям, які бажають отримати британську візу, необхідно буде надати свої біометричні дані — сканування десяти пальців рук і цифрове фото. Таке нововведення щодо громадян України набирає чинності з другого серпня. Як пояснив Тимчасовий повірений у справах Сполученого Королівства в Україні Мартін Гарріс, отримання біометричних даних людей, які бажають отримати британську візу — основний компонент п’ятирічної імміграційної стратегії нового уряду країни та широкої ініціативи ЄС. Основною метою запроваджуваних заходів є посилення кордонів Великої Британії і боротьба з порушенням імміграційних правил та нелегальною міграцією. Система біометричного контролю запроваджується, щоб зменшити ризики підробки документів і запобігти тероризму.

У зв’язку з нововведенням у Києві почав роботу новий Британський візовий центр, який надаватиме необхідні послуги. В амбасаді повідомили, що процедура буде безкоштовною і займатиме лише кілька хвилин. Представники візового відділу вважають, що черги і будь-яке зволікання виключені, а відповідь про надання візи громадяни зможуть отримати вже через 48 годин після оформлення документів. Окрім того, намічається подальше спрощення візової процедури. Якщо раніше консульський відділ Посольства Великої Британії приймав заявки і документи тільки до обіду, то тепер подати їх можна буде протягом усього дня.

Уся біометрична інформація зберігатиметься лише в базах Великої Британії згідно з Законом про захист інформації від 1998 року. Зібрані відомості не надаватимуться жодній іншій країні для використання або зберігання, оскільки Велика Британія не входить до Шенгенської зони і має власну візову процедуру.

Система збору біометричних даних уже працює майже у сотні країн. Англійці кажуть, що це допомагає боротися з міжнародним тероризмом і нелегальними емігрантами. Тимчасовий повірений зазначає, що перевагами біометричної візи є: можливість ідентифікації особи як уже відомої працівникам посольства; уникнення помилок під час оформлення документів для людей з однаковими іменами і захист громадян від незаконного використання їхніх особистих даних.

КОМЕНТАР

Олександр СУШКО , директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України:

— Попри деяку незрозумілість з морально-етичної точки зору, біометричні технології у майбутньому стануть ключовими в контролі за міграційними процесами. І не лише в контексті видачі віз, але і в питанні прикордонного контролю. Такий контроль є максимально об’єктивним. Власне, тією чи іншою мірою застосування збору біометричних даних практикується низкою країн, зокрема й США. Євросоюз запроваджує такі технології з 2008 року.

Що стосується пришвидшення чи уповільнення процесу видачі віз, то тут прямого зв’язку немає. Якщо звернутися до наявного досвіду, коли американське консульство взялося застосовувати ці технології, це не призвело до зміни тривалості процедури. Головним чинником тривалості візової процедури є не стільки сам процес розгляду документів, скільки період очікування дати співбесіди. Цей період є найтривалішим і вплинути на його скорочення шляхом застосування біометричних процедур неможливо. Якщо ж паралельно із застосуванням біометрії будуть спрощені інші процедури, зокрема те, що стосується кількості необхідних документів, які додаються до візової анкети, і процесу перевірки цих документів, тоді можливе покращання. Питання до тих, хто запроваджує біометричні процедури у візовому процесі зараз, таке: чи ці нові технології приходять на зміну старій бюрократичній моделі чи на додачу до неї?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати