Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дружба Варшави з Києвом — величина постійна»

01 березня, 00:00

За коментарями з приводу візиту президента Польщі Леха Качинського до Києва «День» звернувся до відомого польського публіциста В’єслава ХОРАБІКА, кореспондента часопису «European Voice» («Європейський голос», Брюссель), який зараз готує до друку книгу про Україну.

— Президент Польщі Лех Качинський перебуває з візитом в Україні. На вашу думку, чи існують підстави для того, аби українсько- польські відносини набули нової якості?

— Це важливо для обох країн. Дуже добре, що президент Л. Качинський відвідує Україну саме зараз, оскільки потрібен новий імпульс. Мене вразило, що у своїй інавгураційній промові він приділив українсько-польським відносинам недостатньо уваги. Той факт, що він відвідує Україну однією з найперших змусив мене почуватися краще. Це показує, що він приділяє належну увагу цим відносинам. До цих контактів треба серйозно ставитися й постійно підтримувати.

— Яка різниця між політикою О. Квасневського і Л. Качинського щодо України?

— Я вважаю, що О. Квасневський був добрим другом України і його політика була дуже дружньою. Яким чином буде поводитися Л. Качинський — невідомо, оскільки ми досі небагато знаємо про нього та його політику. Гадаю, ситуація дещо проясниться після цього візиту. Я думаю, він розуміє польські національні інтереси й знає, наскільки важливі ці відносини.

— Яке значення надається в Польщі парламентським виборам в Україні? Чи буде Польща когось підтримувати?

— Польща не має права когось підтримувати, але її дуже цікавить результат цих виборів. Не тільки польський уряд, а й польське суспільство підтримують зміни в Україні після помаранчевої революції. Нас цікавить розвиток демократії й підтримка реформ, започаткованих Президентом В. Ющенком. Дружба Польщі з Україною — величина постійна. Я належу до тих людей, які бажають Україні найкращого й очікують встановлення між нашими країнами максимально гарних відносин. Звичайно, українські вибори — це боротьба між реформістами й тими, хто хоче змінити досягнення помаранчевої революції.

— Яким би не було ставлення до екс-президента Леоніда Кучми, відомо, що між ним та Олександром Квасневським існували дружні стосунки. На вашу думку, чи стануть друзями президенти Віктор Ющенко і Лех Качинський?

— Особливі стосунки між президентами важливі для розвитку особливих відносин між урядами та націями. Я думаю, що така дружба цілком можлива, оскільки обидва патріоти. Наш президент розуміє важливість дружніх відносин із Україною.

— Нещодавні візити прем’єр-міністра України Юрія Єханурова і секретаря РНБОУ Анатолія Кінаха показали, що енергетика відіграє важливу роль в українсько-польських відносинах. Чи можемо ми очікувати конкретних рішень за підсумками візиту польського президента до Києва у цій сфері, наприклад, щодо нафтопроводу Одеса—Броди?

— Енергетична сфера важлива не тільки для українсько- польських відносин, але й для Євросоюзу. Особливо ми відчули важливість вирішення питань енергобезпеки під час газової кризи між Росією та Україною. Польща представила в Європейському Союзі спеціальний план щодо енергетичної безпеки. Це говорить про те, що новий уряд приділяє цій проблемі багато уваги й створює гарні умови для завершення побудови нафтопроводу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати