Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фідель Кастро може стати другим Піночетом

12 січня, 00:00

На думку деяких аналітиків, дуже символічно, що справа Фіделя розгортається за сценарієм справи Піночета. До кінця тисячоліття судді наче хочуть пригадати всі гріхи диктаторів, аби віддати їм «за заслугами». Причому «темне минуле» Кастро відгукнулося не в найкращий для Куби час — «акули імперіалізму» на чолі з Вашингтоном вже кілька тижнів ведуть активні переговори про скасування санкцій проти «Острова Свободи». На сьогодні це питання вже майже вирішено, але якщо Команданте визнають винним, скасування чинності не набуте.

Французькі судді стверджують, що на відміну від Піночета, Кастро можна порівняно легко притягнути до відповідальності через наявність свідків, що можуть підтвердити причетність Фіделя до вбивства полковника кубинської армії де ла Гуардіа. Полковника було визнано контрреволюціонером і розстріляно. З деяких джерел суддям стало відомо, що де ла Гуардіа намагався викрити корумпованих чиновників апарату Кастро.

На думку американських політиків, Фідель, який асоціюється із соціалізмом на Кубі, вже доволі старий і треба розвивати контакти з «Островом Свободи» активніше, поки Кастро живий. Навіть показовий процес над ним може призвести до погіршення стосунків між Кубою та світовою спільнотою. Голова Міжнародної організації торгівлі з Кубою Джон Кавулич зазначає, що скасування санкцій проти Гавани сприятиме економічному процвітанню не тільки Куби, а й США, і взагалі, тісніші взаємини з Кубою в інтересах всіх сторін. Якщо ж справа Фіделя піде далі кулуарних розмов, ці інтереси буде поставлено під загрозу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати