Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iран — третя сила

10 жовтня, 00:00

Тегеран, який досі мав проблеми з Заходом, зокрема, через звинувачення в порушенні прав людини, і, здавалося б, міг би пристати до антитерористичної коаліції в обмін на прощення Вашингтоном своїх «гріхів», зайняв позицію «третьої сили», що кидає виклик принципу президента США Джорджа Буша: «Хто не з нами, той з терористами». Тегеран засудив як терористичні атаки в Сполучених Штатах, так і бомбардування Афганістану американською та британською авіацією. Однак варто обумовити, що йдеться про Тегеран політичний. А загалом реакція «третьої сили» має також потрійний характер.

Міністр закордонних справ Ірану Камал Карразі після початку авіаударів по Афганістану виступив із доволі стриманою заявою, в якій назвав військову кампанію проти талібів «неприйнятною», адже не визначено її термін, конкретну мету, й вона може призвести до численних жертв серед мирного населення. Натомість іранське духовенство було значно категоричнішим. «Смерть Америці! Смерть Ізраїлю!», — лунали вигуки на зборах улемів, де виступив духовний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї. Реакцію населення Ірану на бомбардування Афганістану газета «Вашингтон пост» називає «притишеною». Досі анi в Тегерані, анi в провінції не відбулося жодного значного мітингу. В Ірані вже тривалий час перебувають понад мільйон афганських біженців, і їхня кількість відтепер збільшуватиметься. Позицію Ірану «Дню» прокоментував доцент кафедри зовнішньої політики та міжнародного права Дипломатичної академії при МЗС України Іван МАЙДАН :

— Відносини Ірану з сусіднім Афганістаном змінювалися. Під час правління короля Захір Шаха Тегеран надавав Кабулу допомогу; добрі взаємини двох країн за часів президента Афганістану Раббані значно погіршилися з приходом до влади руху Талібан. Зокрема тому, що Іран, в якому переважає іслам шиїтського напряму, зацікавлений в поширенні шиїзму й у сусідній країні. А релігійні погляди Талібану в Тегерані не знайшли підтримки. Зараз Іран може надати допомогу Північному альянсу, прихід до влади якого певною мірою відповідав би інтересам Тегерану. Підтримка в першу чергу може полягати в поставках з Ірану пального, без якого Північний альянс просто не зможе воювати. Говорити про економічну зацікавленість Ірану в Афганістані — абсолютно зруйнованій країні — дуже складно. В даній ситуації Тегеран зайняв позицію, природну для ісламської країни — життя мирного населення так само ісламської, до того ж сусідньої, держави, має бути понад усе.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати