Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хорватію попередили, Україна — на черзі?

Вашингтон вимагає вiд Загреба поводитися з опозицiєю по-людському
21 липня, 00:00

Держдепартамент в офіційній заяві закликає хорватське керівництво до досягнення консенсусу з демократичною опозицією в питанні забезпечення суворого нагляду над поліцією. Хорватський уряд також закликають до діалогу з опозицією щодо законодавства з виборів та засобів масової інформації. «Ми настійливо закликаємо уряд Хорватії утриматися від нападок на своїх критиків і замість цього зосередити свою увагу на зміцненні демократії та конструктивного діалогу».

З одного боку — «подвійні стандарти», як завжди, в дії — адже коли кілька років тому в Хорватії дійсно велася серйозна війна з більш-менш незалежною пресою, цього не помічали. Зрештою, положення преси в Хорватії та сусідній Югославії навіть за наявності досить жорсткого контролю над мас-медіа з боку хорватського керівництва порівнювати було неможливо.

Працівники незалежних інституцій у Хорватії давно відзначають, що з демократією в країні не все гаразд — проте дискусії досить часто велися на сторінках популярних видань.

Часи змінилися, очевидно, з операцією НАТО в Югославії — адже тепер Захід просто морально змушений вимагати дотримання певних стандартів від усіх.

І треба думати, цього разу попередження спрацює — адже досі ще нікому не вдавалося пропустити повз вуха грізний окрик з Вашингтона. Інша справа — як це скажеться і на внутрішньохорватській ситуації, і на розвитку Балкан в цілому? Якраз цього ніхто не знає. Попередження Хорватії — це одночасно й попередження іншим. Перш за все Україні, яку закликають провести демократичні вибори.

ДО РЕЧI

Певні паралелі між Хорватією та Україною пролягли хоча б у тому, що Вашингтон завжди хвалив Загреб у тому, що Хорватія ступила на шлях демократії і Київ — за те, що Україна вперше на пострадянському просторі забезпечила мирну передачу влади від одного президента іншому. Але в останні дні Вашингтон не приховує, що незадоволений розвитком демократизації в Україні. І якщо зараз Хорватію закликають не використовувати поліцію та спецслужби проти опозиції, то в Україні, пише «Інтернешнл Геральд Трибюн», з'явилися тривожні ознаки того, що команда Кучми може «надмірно використати переваги його становища чинного Президента, маніпулюючи пресою, виборчими комісіями та іншими інститутами, щоб забезпечити його переобрання. Така поведінка лише завдасть збитків Україні та її відносинам із Заходом. Офіційні особи США мають ясно зрозуміти, що жодний кандидат для них не може значити більше, ніж продовження Україною її демократичного розвитку». Завтра ж на Україну, як і на Хорватію, може чекати вже цілком офіційне попередження...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати