Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Континент великих можливостей і великих викликів

25 травня весь світ буде відзначати 60 років Дня Африки
13 травня, 20:00

Дата не кругла, але згадати її варто — це 55 країн і майже 1,3 млрд населення. В 1960 році 17 країн Африки стали незалежними. Почався крах колоніальної системи. Деякі метрополії , Франція і Англія, зрозумівши невідворотність подій, без активного спротиву погодились з незалежністю своїх бувших колоній. Португалія мала в Африці три колонії — Ангола, Мозамбік і Гвінея-Бісау. Не хотіла відмовитись від них добровільно. Під тиском національно-визвольної боротьби, за підтримкою СРСР і Китаю, вона все ж таки змушена була погодитись з їх незалежністю.

Через 60 років варто було б говорити про досягнення африканських країн за роки незалежності. Вони дійсно є. Створено політико-економічне об’єднання — Африканський Союз із штаб-квартирою в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі. Активно діє Афроексімбанк. 8 країн Західної Африки ввели власну валюту — еко, щоб звільнитись від абсолютної фінансової залежності від Франції.  ВВП В Африці росте на 5—6% щорічно;.а в країнах, де є нафта — більше ніж на 10%. З 1 травня цього року мала вступити в дію Континентальна зона вільної торгівлі, найбільша в світі. Активно будуються залізниці для розширення  внутрішньоафриканської торгівлі, наразі вона складає 17%. Будуються атомні електростанції. Деякі країни вже мають власні супутники — для потреб сільського господарства, для  потреб комунікацій.  В Малаві створена Академія по управлінню дронами. Масовим стало користування смартфонами і мобільними телефонами. Бурхливо ростуть міста. Звичайно, вистачає і негативу як залишку старих колоніальних часів — сутички між племенами, між кочовими і осідлими племенами,тероризують населення радикальні ісламістські організації,  зберігається дитяча праця, поширюється соціальне розшарування. Враховуючи весь комплекс проблем фахівці все ж таки пророкували, що ХХІ століття буде століттям Африки.

Але втрутилась пандемія COVID-19. Порівнюючи з Європою і США вона розвивається в Африці більш повільно. Перший випадок зараження зафіксували в Нігерії 27. 02.2020; це був громадянин Італії.  На 9.04 їх було більше 10 000, на 6.05 — більше 49 000, на 10.05 — 61 000,на 12.05 — 68 000, померлих — 2 340, половина з них в Північній Африці. Більше всього їх в ПАР, а потім в Єгипті, Марокко, Алжирі і Нігерії. Єдина країна , де на 12.05 не було захворювань на COVID-19 це Лесото. Враховуючи стан медицини в Африці Економічна комісія ООН по Африці ( ЕКА ) прогнозує число жертв пандемії в 3,3 млн чоловік. Африканські країни мають сумний досвід боротьби з ЕБОЛОю, СПІДом, з малярією, тифом, знають, що таке кір. Тому епідемію коронавірусу в Європі вони сприйняли всерйоз і завчасно почали приймати відповідні заходи. 43 країни повністю закрили свої кордони. Багато країн припинили авіасполучення. Сенегал, Кенія, Уганда, Кот-д’Івуар запровадили комендантську годину. В Беніні, Камеруні, Мадагаскарі, Марокко обов’язкове носіння масок. В Нігерії обмежили пересування між штатами. Майже в усіх країнах масово звільняли засуджених, тільки в Нігерії Президент помилував 52 000 чоловік.   В усіх країнах в тій чи іншій формі запровадили карантин. В ПАР за порушення карантину арештували всіх 50 учасників весілля і оштрафували; всього арештовано 17 000 чоловік, в Руанді  — 14 000 чоловік; всі члени уряду не отримують платню на користь боротьби з пандемією. В Кенії батогами розганяли людей, які не дотримуються соціальної дистанції . В Ефіопії і Ліберії ввели надзвичайний стан.

Низькі цифри захворюваності пояснюються занадто малою кількістю тестування. Фахівці стверджують, що в реальності їх більше в 10 разів, а то й в 100. Лондонська школа тропічної медицини називає цифру в 450 000. Впливає на ці показники і те, що в Африці більше 60% населення молодші за 25 років. Молодість може допомогти Африці.  

Пандемія висвітлила низьку готовність системи охорони здоров’я до масових епідемій. В Африці на 1 млн жителів є 5 ліжок для інтенсивної терапії, в Європі — 4 000; один доктор припадає на 10 000 жителів, в Європі — 37. В Нігерії (коло 230 млн населення) є менше 500 апаратів ШВЛ, в США — 172 000. За даними ООН в 34 країнах більше 50% жителів не мали засобів для миття рук; 10 млн чоловік в Єгипті і 31 млн в Судані не мають доступу до води і мила.  Крім цього 56% міського населення  живе в нетрях, в фавелах. Африка імпортує 94 % ліків, в той час коли 71 країна обмежила експорт ліків (до речі, деякі експерти стверджують, що до 70% ліків, які закупляє Африка, сфальсифіковані).

Враховуючи реальну ситуацію Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає Африку наступним епіцентром пандемії коронавірусу.  Ця перспектива має відношення не тільки до медицини. Директор Центру по контролю і профілактиці захворювань в Африці Джон Нкенгасонг вказує, що пандемія може виявитись «насамперед кризою національної безпеки, потім економічною кризою і тільки потім кризою в галузі охорони здоров’я». Цю думку підтверджує африканіст О. Белов: «Єдина можливість побудувати безпечний світ після COVID-19 — це зробити так, щоб Африка не залишилась ззаду». Світове співтовариство в цій складній ситуації знаходить можливості допомогти країнам Африки щоб не допустити нової загрози  з цього регіону. Генсек ООН А Гутерріш заявив , що Африці буде потрібно 200 млрд доларів для боротьби з пандемією і її наслідками. Комітет міністрів фінансів АС звернувся до міжнародних кредиторів про списання частини боргів і про їх реструктуралізацію. МВФ і Всесвітній банк організували віртуальну конференцію з питань допомоги Африці. По її результатам  МВФ списує частину боргів 19 країнам Африки і надає їм гранти для покриття боргів; всього надасть допомогу на загальну суму 11 млрд доларів. Тільки Нігерія отримає 3, 4 млрд доларів, а ДРК — 363 млн. Країни G-20 ввели мораторій на виплату боргів до кінця року для 76 країн, 40 з них — в Африці. ВООЗ виділив 300 млн доларів країнам регіону для боротьби з коронавірусом. Китай, якому африканські країни заборгували 145 млрд доларів,  підтримав ініціативу Комітету по розвитку Африки АС по  відстроченню виплат і по їх скороченню. Афроексімбанк виділив на ці цілі 3 млрд доларів. Оговтавшись від пандемії Франція 8.05.2020 р.  відправила перший гуманітарний вантаж в ЦАР — 75 фахівців з 12 країн і 8 тонн  медустаткування. В планах наступні країни — Південний Судан і Буркіна-Фасо. Поступає допомога і по іншим каналам. Мільярдер з Китаю Джек Ма («Алібаба») відправив в кожну африканську країну 20 000 тестів. Куба надіслала в Анголу 257 медиків.. Турція надіслала допомогу в Сомалі.      

Попри всю допомогу наслідки для регіону будуть важкі. Ахунна Езіаконва, регіональний директор «Програми розвитку ООН для Африки» прогнозує («Associated Press») : в африканських країнах може бути втрачено до 50% робочих місць. Більше всього в авіації, в сфері послуг, в експорті сировини, в гірничодобувній промисловості і в сільському господарстві. «Ми побачимо повний крах економік континенту і джерел засобів існування. Засоби існування а Африці будуть знищені так, як ми ще ніколи не бачили». Виступаючи на віртуальному засіданні Ради Безпеки ООН виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі заявив про загрозу «голоду справді біблейського масштабу»; з цим зіткнуться майже 30 країн Африки. Для повної картини лиха в країнах  Східної Африки — сарана з’їла весь врожай і чекає поки з’являться паростки нового.  

Крім загальних заходів в кожній країні придумують щось своє для боротьби з цим лихом. В Кенії проводять дні молитви проти коронавірусу. Президент Танзанії Дж. Магуфулі, єдина країна, яка не закрила свої кордони заради доступу сусідів до портів, заявив, що тільки Бог захистить їх від коронавірусу. В ПАР молодіжний хор виконує пісню про боротьбу х корона вірусом. В гані всіх жителів звільнили від плати за воду. В Ефіопії заборонили звільняти людей. В Гані і Кот-д’Івуарі місцеві шамани організували масову ходу оголених жінок; вірять , що це відлякає вірус. В ПАР місцеві банди припинили війни і взялись на волонтерських засадах допомагати людям. В Малі урядові війська заключили перемир’я з ісламськими бойовиками на час пандемії. На Мадагаскарі під керівництвом Президента створили напій на базі полину. Стверджують, що лікує. Танзанія, Гвінея-Бісау, Екваторіальна Гвінея, Республіка Конго вже почали її імпортувати. І «вишенька на торті»: Бурунді, нарешті, відмовилась від гонки озброєнь в Космосі. Тепер світ може спати відносно спокійно.    

І наостанок. Всі стверджують, що після COVID-19 світ повинен змінитись. Ніхто не конкретизує — як? В чому ? Тому, як на мене, все ЦЕ пройде і все залишиться, по великому рахунку, по-старому. Хіба що, в кращому випадку, більше уваги будуть приділяти медицині, медикам. Ті, кому дійсно потрібні зміни при наростаючій соціальній нерівності, не мають влади, від них ніщо не залежить. Тим, хто має владу, кардинальні зміни не потрібні. «Нас и здесь хорошо кормят» — казав товстопузий кіт. Кардинально зміниться лише місце Африки в глобальному світі. Спираючись на думку багатьох західних політиків і політологів я пропагував тезу, що ХХІ століття буде століттям Африки. Пандемія зламала ці передбачення. Президент Руанди П. Кагаме ( в минулому році був президентом Африканського Союзу ) заявив, що Африці знадобиться одне покоління або й більше, щоб одужати від пандемії (Financial Times, 21.04.2020 ). Пандемія відкидає Африку назад. Говорячи про світ після СОVID -19 бувший міністр закордонних справ Англії У. Хейг констатує, що в 2020 році ВВП Азії перевищить ВВП всіх інших країн світу разом взятих. Набагато швидше, ніж передбачалось наступає вік Азії. Невтішний висновок для Африки. Але це змусить влади африканських країн більш цілеспрямовано і наполегливо відновлювати економіку регіону, орієнтуючись на власні ринки. Їм потрібна буде допомога. 

Таке розуміння перспектив Африки збільшує шанси України на африканських ринках. За будь-яких умов Україні будуть потрібні нові ринки і валюта. Це — якщо українську владу  ці ринки зацікавлять.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати