Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

01 лютого, 00:00

Меркель дисциплінує ЄС

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель уважає «хорошим кроком на шляху до відновлення довіри (інвесторів до єврозони)» підписання позавчора в Брюсселі угоди про фінансову дисципліну. Про це вона заявила на прес-конференції за підсумками саміту. На зустрічі 27 держав ЄС домовилися про запропоновані Меркель правила бюджетної дисципліни, які затверджують напівавтоматичне застосовування санкцій щодо країн, які порушують бюджетні обмеження ЄС. Крім того, передбачається, що угода закріпить правила про збалансованість бюджету в національному законодавстві й погодить фонд порятунку країн регіону, що діє на постійній основі. За словами голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, договір буде підписано в березні цього року. Лише дві країни, що входять до складу ЄС, Великобританія та Чехія, відмовилися підписати угоду фінансової дисципліни. Утім, за словами президента ЄС Германа ван Ромпея, щоб документ набув чинності, достатньо підписів представників 12 країн.

Iспанці проти тиску на суддю Гарсона

Верховний суд Іспанії відхилив учора прохання адвокатів судді Бальтасара Гарсона, обвинуваченого в перевищенні посадових повноважень, припинити справу щодо їхнього підзахисного, передає іспанський телеканал RTVE. Всесвітню популярність суддя Гарсон здобув після того, як зумів добитися арешту колишнього чилійського диктатора Августо Піночета в Лондоні 1998 року. Гарсона звинувачують у тому, що своїми діями він розколов громадську думку й «оголив» перед усім світом судову систему Іспанії. Крім того, йому ставлять як провину те, що він не мав необхідних повноважень для ініціації розслідування злочинів прибічників Франка часів Громадянської війни 1936-1939 років. Підтримати Гарсона до будівлі суду, де проходить слухання його другої справи, прийшли сотні його прихильників. Вони вимагають, аби влада провела розслідування злочинів, здійснених у роки франкізму. У випадку, якщо провину буде доведено, йому загрожує заборона на професійну діяльність терміном до 20 років.

Миронов назвав склад свого потенційного уряду

Кандидат у президенти Росії, лідер партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов, назвав склад уряду, який він готовий сформувати в разі своєї перемоги в боротьбі за пост глави держави. Посаду прем’єр-міністра політик хоче віддати депутатові СР Оксані Дмитрієвій. Першими віце-прем’єрами стануть Сергій Глазьєв, Людмила Швецова і Сергій Степашин. Міністерство внутрішніх справ очолить депутат від «Справедливой России» Тетяна Москалькова, а на посаду голови Федеральної служби безпеки буде запрошено колишнього заступника голови МВС, нині депутата Держдуми Володимира Васильєва. У коаліційному уряді не знайшлося місця депутатові-«справоросу» Геннадієві Гудкову. Як пояснив Миронов, Гудков міг би очолити МВС або ФСБ, але в нього немає такого досвіду, як у Васильєва та Москалькової. Міністерство економічного розвитку, відповідно до задуму Миронова, повинен очолити засновник партії «Яблоко» Григорій Явлінський. Головою МЗС, вважає лідер «есерів», повинен стати нинішній віце-прем’єр Дмитро Рогозін, який курирує «оборонку». Як зазначає «РБК», у нього є значний досвід на міжнародній арені: тривалий час Рогозін був постпредом РФ при НАТО. А ось міністерство охорони здоров’я та соціального розвитку, як вважає Миронов, необхідно розділити на два відомства — міністерства охорони здоров’я та соціального розвитку і праці. Очолити МОЗ голова «Справедливой России» запропонував би відомому дитячому хірургові Леоніду Рошалю, який активно критикував діяльність нинішнього керівника відомства.

На Гінгрича подали до суду за використання чужої музики

Правовласник мелодії до фільму Сільвестра Сталлоне «Роккі-3» подав позов проти кандидата в президенти США Ньюта Гінгрича за те, що політик незаконно використовує його твір під час політичних виступів з 2009 року, повідомило вчора АР. Судовий позов до федерального суду Чикаго подала компанія Rude Music, що виступає від імені правовласників. Позивачі вимагають, щоб суд заборонив Гінгричу використовувати Eye of the tiger на публіці, й постановив відшкодувати правовласникові збитки та сплатити судові витрати. Третя частина відомого художнього фільму про мужнього боксера на ім’я Роккі Бальбоа починається з серії сцен, які коротко оповідають про життя кіногероя після фільму «Роккі-2», і супроводжуються композицією гурту Survivor — Eye of the tiger («Око тигра»). Над створенням мелодії працювали композитори Френк Салліван і Джим Петерик, які 1982 року зареєстрували права на «Око тигра», що став хітом багато в чому завдяки успіху фільму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати